Έρχονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

 

Feb 10, 2013 @ 14:11

Μία νέα ευνοϊκή ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με «κούρεμα» των προστίμων στο 20% της συνολικής οφειλής, καθώς και πολλές δόσεις, ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ έχει ζητήσει αυστηρότερες ρυθμίσεις με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, καθώς και την αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Εσόδων.
«Αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι να διευκολύνουμε όλους όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ρύθμιση για το σκέλος των φόρων θα συζητηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με τους επικεφαλής της τροϊκας, ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια.
Για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η πρόταση προβλέπει εξόφληση έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις (από 48 σήμερα), με ελάχιστη καταβολή 100 – 250 ευρώ και τα χρέη προς τα Ταμεία, 60 έως 100 μηνιαίες δόσεις για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, εφόσον εφεξής καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές.
Χ. Θεοχάρης: Διαγραφή χρεών
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνει ότι το το υπουργείο Οικονομικών με νέα ρύθμιση στοχεύει να δώσει «ανάσα» σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Ήδη, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία και το συντομότερο δυνατό θα κατατεθεί στον υπουργό Οικονομικών η πρόταση, προκειμένου να εισαχθεί σε κάποιο σχέδιο νόμου», δηλώνει.
Ο κ. Θεοχάρης προαναγγέλλει ακόμα διαγραφή των χρεών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, αλλά και μειώσεις προσαυξήσεων και επιτοκίων, με στόχο να αποφευχθεί η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων.