Ο Αυστραλίας Στυλιανός για την παραίτηση του Πάπα και τη στενή σχέση μεταξύ τους

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Στυλιανός υπήρξε μεταπτυχιακός φοιτητής του (τότε  Πανεπιστημιακού καθηγητή και Καρδιναλίου -και μετέπειτα Πάπα Βενέδικτου) Ράτσιγκερ, στη Γερμανία, πριν από περίπου πέντε δεκαετίες.
Στα χρόνια που ακολούθησαν οι δυο τους ανέπτυξαν στενές σχέσεις, καθώς συνεργάστηκαν και στη διάρκεια του Διαλόγου μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός μιλώντας στην Βάσω Μώραλη και στο ελληνικό πρόγραμμα ”sbs” μεταξύ άλλων τόνισε: “Είναι κάτι ασυνήθιστο για ηγέτες αυτού του ύψους και αυτής της ποιότητας! Ομολογώ ότι με εξέπληξε και με αιφνιδιάσε. Από την άλλη μεριά με ενθουσίασε ο τρόπος με τον οποίο παραιτήθηκε και αυτά που επικαλέστηκε.”
Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: “Δεν γνωρίζω άλλον ηγέτη μη ορθόδοξο, ο οποίος θα έδινε τόσο μεγάλη σημασία στην προσευχή!
Αφού όταν παραιτήθηκε είπε θα αφοσιωθώ στην προσευχή για το καλό της Εκκλησίας, μ’ αυτό έδειξε την θεολογική του παιδεία!”
“Επίσης μου έκανε εντύπωση ότι ο Πάπας παραιτήθηκε μόλις συμπλήρωσε 7 χρόνια, ο αριθμός εφτά έχει  μια ιερότητα και δηλώνει την πληρότητα”, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας.
Να αναφερθεί ότι ο κ. Στυλιανός υπογράμμισε ότι ενθουσιάστηκε  από τα διάφορα σημεία που ανέφερε ο Πάπας όταν παραιτήθηκε, τονίζοντας ότι
“ουσιαστικά ο Πάπας Βενέδικτος δεν παραιτείται, αλλά τοποθετείται σε άλλο χώρο και με άλλα όπλα.”
Επίσης ερωτηθείς για τα χρόνια που ο κ. Στυλιανός,  είχε καθηγητή τον Καρδινάλιο Ράτσιγκερ, τόνισε: “Όταν ο Πάπας ως Καθηγητής  εδίδασκε οι τεράστιες αίθουσες ήταν κατάμεστες, ως διδάσκαλος ήταν ανυπέρβλητος!
Ήταν ο πλέον επιτυχημένος και είχε πάντοτε θαυμαστές από όλα τα μέρη του κόσμου.”
“Να ξέρετε ότι ο Πάπας ήτανε πάντοτε φιλορθόδοξος, μέχρι  σημείου να είμαστε ενθουσιώδης”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ.
Στυλιανός.