Ούτε στη Μελβούρνη θέλουν τη “Χρυσή Αυγή”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η επιθυμία της “Χρυσής Αυγής” να ανοίξει γραφεία στις μεγάλες ομογενειακές παροικίες του κόσμου -τη φορά αυτή στη Μελβούρνη της Αυστραλίας- έχει προκαλέσει πλήθος έντονων (ως προς το ύφος άλλα και το πλήθος) αντιδράσεων από την οργανωμένη Ομογένεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ομογενείς “συμπαθούντες” και ενστερνιζόμενοι τις απόψεις του κόμματος αυτού.

Τη φορά αυτή (μετά τα γνωστά γεγονότα της Νέας Υόρκης) έναυσμα των αντιδράσεων προκάλεσε η συνέντευξη του βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» και εκπροσώπου τύπου της παράταξης, Ηλία Κασιδιάρη, στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό 3ΧΥ,  ότι το κόμμα του θα ανοίξει γραφείο στη Μελβούρνη «και μάλιστα πολύ σύντομα». Όπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα ¨Νέος Κόσμος”,  αλλά και η τοπική εφημερίδα “Aystralian” ο κ. Κασιδιάρης  ανακοίνωσε ακόμα πως προγραμματίζεται στο προσεχές διάστημα επίσκεψη βουλευτών της «Χρυσής Αυγής» στην Αυστραλία.

Μάλιστα ο κ. Κασιδιάρης, στην ίδια συνένετυξη, φέρεται να …εξόρκισε το ναζισμό υποστηρίζοντας ότι “η Χρυσή Αυγή είναι Ελληνικό Εθνικιστικό Κίνημα και ουδεμία σχέση έχει με το ναζισμό. Αυτά που λένε είναι ανοησίες».

Η δήλωση αυτή δεν καθυσήχασε τις ανησυχίες που προκλήθηκαν στην οργανωμένη ομογένεια της Αυστραλίας. Μία πρώτη αντίδραση εκδηλώθηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις επί του θέματος στον “Νέο Κόσμο”.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Παπαστεργιάδης φέρεται να εξέφρασε την απορία του για τις προθέσεις της «Χρυσής Αυγής». «Να  έρθουν να κάνουν τί εδώ; Δεν έχουν καμιά υποστήριξη. Η Αυστραλία είναι μια χώρα που προωθεί τον πολυπολιτισμό, ενθαρρύνει την ανεκτικότητα. Δεν κάνει διακρίσεις. Δηλαδή, ακολουθείται μια πολιτική εντελώς αντίθεση απ’ αυτή της Χρυσής Αυγής», είπε.

Επίσημοι

Από την πλευρά του, ο ομογενής υπουργός Πολυπολιτισμού, Νίκος Κότσιρας, δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ότι δεν θα συναντηθεί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής όταν πάνε  στην Αυστραλία. «Οι απόψεις τους δεν είναι καλοδεχούμενες εδώ. Οι Έλληνες αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Οι Έλληνες της Αυστραλίας αγωνίστηκαν για τον πολυπολιτισμό. Για να μπορούμε να ζούμε αρμονικά όλες οι φυλές. Τι κοινό μπορούν να έχουν με την «Χρυσή Αυγή». Τίποτα!» είπε ο κ. Κότσιρας.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η δηλωθείσα πρόθεση της «Χρυσής Αυγής» να ανοίξει γραφείο στη Μελβούρνη έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία όχι μόνο στις τάξεις της ομογένειας, αλλά ακόμα και στην πολιτειακή και ομοσπονδιακή πολιτική σκηνή. Και αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης, πόλωσης και αναστάτωσης της παροικίας μας, αλλά και να βρεθεί αντιμέτωπη με άλλες εθνικές κοινότητες εξαιτίας των θέσεων που πρεσβεύει και προωθεί η «Χρυσή Αυγή». Αυστραλοί πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η «Χρυσή Αυγή» είναι ανεπιθύμητη στην Αυστραλία.

Το κόμμα της “Χρυσής Αυγής”, που είδε τα ποσοστά του να εξαντλούν τους μονοψήφιους αριθμούς και να άποτυπ΄πωνονται πλέον με διψήφια νούμερα, σε ιστοσελίδα του αναφέρονται τα ακόλουθα: «Προκάλεσε αναστάτωση η παρουσία Χρυσαυγιτών στην Μελβούρνη Το σύνθημα “Χρυσή Αυγή παντού” δεν είναι απλά ένα τσιτάτο, αλλά μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται καθημερινά. Όπως δήλωσε κι ο Αρχηγός του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος, Νικόλαος Μιχαλολιάκος κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα γραφεία και τοπικές ξεφυτρώνουν καθημερινά, σε κάθε σημείο της Ελλάδας που υπάρχει βούληση κι αποφασιστικότητα για Αγώνα.

Το Ελληνικό αίμα και ψυχή δεν περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά όρια του ελληνικού κράτους, αλλά ο παλμός της Χρυσής Αυγής χτυπά παντού στην υφήλιο. Πρόσφατα η εφημερίδα “The Australian” αναφέρθηκε στην ίδρυση παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στη Μελβούρνη. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την Χρυσή Αυγή “ακροδεξιό κόμμα που έχει κατηγορηθεί ότι υποκίνησε την έκρηξη επιθέσεων ξενοφοβικής βίας σε βάρος μεταναστών στην Ελλάδα”. Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι “η παρουσία του εν λόγω παραρτήματος έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις, τόσο της εβραϊκής όσο και της ελληνικής κοινότητας Αυστραλίας, όπως και του Συμβουλίου Αυστραλο-ισραηλινών και Εβραϊκών Υποθέσεων”. Περαστικά τους! Η Χρυσή Αυγή θα γίνεται κάθε μέρα και πιο δυνατή και θα εξαπλωθεί παντού συνεχίζοντας απροσκύνητη τον Αγώνα μέχρι να ξανακάνουμε της Ελλάδα Ελληνική!».

Σε άλλη ελληνική ιστοσελίδα καταχωρείται όμως  και ο αντίλογος: «Η Χρυσή Αυγή πάει Μελβούρνη» αναφέρεται το σχόλιο και συνεχίζει, «αλλά ποιους πρόκειται να συναντήσει άραγε; Προφανώς όχι τους ντόπιους νεοναζί ομοϊδεάτες της, εκείνους που σε πρόσφατο πόστερ κατακεραύνωσαν τους «βρομερούς Έλληνες» (filthy Greeks) με προτροπές να γυρίσουν στην κωλοχώρα τους (Filthy Country). Μήπως το υγιές κομμάτι της ελληνικής ορογένειας; Ούτε, αυτό έχει γνωρίσει από πρώτο χέρι τις ρατσιστικές πρακτικές που οι εγχώριοι μεσσίες της φυλετικής καθαρότητας ευαγγελίζονται, έχει αγωνιστεί για να κερδίσει το σεβασμό των γηγενών και να γίνει ισότιμο κομμάτι της Αυστραλιανής κοινωνίας. Έχει πάνω από όλα μοχθήσει για φτιάξει τη δική του ζωή και των παιδιών του υπερπηδώντας προκαταλήψεις, καχυποψία και διακρίσεις. Ας σημειώσουμε άλλωστε ότι η ίδια η Ελληνική κοινότητα ήταν από τις πρώτες που αντιτάχθηκε στην έλευση της φασιστοσυμμορίας στην Αυστραλιανή πόλη. Τότε ποιους τέλος πάντων πάει να συναντήσει η Χρυσή Αυγή. Προφανώς, μια δράκα εθνικά φανατισμένων αποβλήτων, χωρίς ιστορική μνήμη, χωρίς συναίσθηση της ταυτότητας τους (μετανάστες), χωρίς ουσιαστική υπόσταση ύπαρξης. Ένα συνονθύλευμα άβουλων φετιχιστών κάθε είδους εθνικού συμβόλου χωρίς την κριτική ικανότητα ερμηνείας του και χωρίς τη στοιχειώδη ικανότητα επεξεργασίας του οποιοδήποτε συμβολισμού που μπορεί αυτό να έχει. Αυτούς τους θλιβερούς λίγους πάει η Χρυσή Αυγή να συναντήσει στη Μελβούρνη. Αυτούς και κανέναν άλλον».

ΣΧΟΛΙΟ της  ΡΗΡ

Από μόνον τις αντιπαραθέσεις αυτές γίνεται φανερή η αχρείαστη αναστάτωση που θα προκληθεί στην ομογένεια από την νόμιμη κατά τα λοιπά, απόφαση της “Χρυσής Αυγής” να ανοίξει γραφεία παντού όπου υπάρχουν Ομογενείς. Διότι όταν ένα κόμμα έχει εκλεγεί από το λαό και νόμιμα βρίσκεται μέσα στη Βουλή, δεν μπορεί κανείς να του απαγορεύσει να ανοίγει γραφεία όπου επιθυμεί.
Το ζήτημα είναι εάν και κατά πόσο είναι εθνικά επωφελές τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδος να λειτουργούν γραφεία στην Ομογένεια. Διότι ανεξαρτήτως ιδεολογιών, η έλευση του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος, την περίοδο 1979 και μετά, ήταν εκείνη που πυροδότησε την λειτουργία κομματικών οργανώσεων στο εξωτερικό. Δεν σημαίνει αυτό ότι τα χρόνια πριν τη δεκαετία του 80 δεν υπήχαν ή δεν μεταφέρονταν τα πολιτικά πάθη και στην ομογένεια. Τρανή απόδειξη ο εθνικός διχασμός και οι επιπτώσεις του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ωστόσο, οργανωμένη παρουσία ελληνικών κομματικών σχηματισμών, είχαμε την προαναφερθείσα δεκαετία.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, αναπτύχθηκε μία έντονη προσμονή στην ομογένεια ότι θα αποκτούσε δικαίωμα ψήφου από τον τόπο όπου ήταν εγκαταστημένη. Αυτό λειτούργησε ως “ανθράκευση” στην ύπαρξη των κομματικών γραφείων. Ήδη, όμως, σε όλους τους τόνους και σχεδόν όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι οι Απόδημοι Έλληνες, εάν και όταν αποκτήσουν επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο, θα ψηφίζουν για ξεχωριστές Περιφέρειες, δικούς τους βουλευτές και όχι για τις ελληνικές εκλογικές Περιφέρειες.
Επομένως, και για πρακτικούς ακόμη λόγους η ύπαρξη ελληνικών κομματικών γραφείων στην Ομογένεια δεν είναι πλέον χρήσιμη. Ίσως, η απόφαση της “Χρυσής Αυγής” γίνει η αφορμή τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να ξαναδούν το όλο ζήτημα  από την αρχή…
*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της “Χρυσής Αυγής” με επικεφαλής τον αρχηγό κ. Μιχαλολιάκο (πρώτο από δεξιά) στη Βουλή.