Εκατοντάδες τραυματίες από πτώση μετεωριτών στη Ρωσία

– Άφωνη η υφήλιος από την πτώση των μετεωριτών στη Ρωσία – Ξεπερνούν τους 700 οι τραυματίες, ανάμεσά τους και 84 παιδιά που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο σχολείο – 112 από τους τραυματίες έπρεπε να νοσηλευτούν – Με ταχύτητα 54.000 χλμ μπήκε στην ατμόσφαιρα ο μετεωρίτης – Ένα κόμματι του άνοιξε κρατήρα έξι μέτρων – Πάνω από 10 τόνους το βάρος των μετεωριτών που έπεσαν στα Ουράλια – Διασώστες και στρατός στάλθηκαν στην περιοχή για να βοηθήσουν τους πληγέντες – ΔΕΙΤΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ VIDEO ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εικόνες που δεν έχουμε ξαναδεί. Σκηνές που μοιάζουν να έχουν βγει από ταινία και όχι από την πραγματικότητα. Κι όμως…
Η 15η Φεβρουαρίου θα μείνει στην ιστορία σαν η μέρα που βροχή μετεωριτών “έπεσε” στην περιοχή Τσέλιαμπινσκ στα Ουράλια, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με το Καζακστάν.
Δε μπορεί να χωρέσει ανθρώπου νους τις εικόνες που κάνουν από το πρωί το γύρο του κόσμου. Ήταν περίπου στις 09:30 όταν οι κάτοικοι του Τσέλιαμπινσκ ένιωσαν τη γη να σείεται, τζάμια να σπάνε και να προκαλείται πανικός από λάμψεις στον ουρανό και ισχυρότατες εκρήξεις.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, γράφει η Φωνή της Ρωσίας, στην αρχή ο ουρανός φωτίστηκε από μια έντονη λάμψη, μετά ακούστηκε έκρηξη και στον ουρανό εμφανίστηκε μια φωτισμένη σφαίρα, που άφησε πίσω της ένα πλατύ άσπρο ίχνος. Ο μετεωρίτης άφησε πίσω του μια μεγάλη ουρά λευκής σκόνης στον ουρανό που ήταν ορατή από απόσταση 200 χλμ., και προκάλεσε μια «βροχή» βράχων.
Τη στιγμή της έκρηξης, η μέρα έγινε… νύχτα! Το παρακάτω video τα λέει όλα!

Αν ο μετεωρίτης ήταν πιό στερεός και μεγαλύτερος, τα θύματα και οι καταστροφές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Απλώς φανήκαμε τυχεροί, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας του Ρωσικού Ινστιτούτου Αστρονομίας, Ντμίτρι Βίμπε.
Μονάδες του ρωσικού στρατού βρήκαν τρεις κομμάτια μετεωρίτη, δυο εκ των οποίων έπεσαν κοντά στη λίμνη Τσεμπαρκούλ, κοντά στο Τσέλιαμπινσκ. Το ένα είχε δημιουργήσει κρατήρα έξι μέτρων! Το τρίτο κομμάτι βρέθηκε 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά, κοντά στην πόλη Ζλάτουστ.
Πριν μπει στην ατμόσφαιρα, ο μετεωρίτης ζύγιζε 10 τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης με 54.000 χιλιόμετρα ταχύτητα και διασπάστηκε σε κομμάτια σε ύψος 30 έως 50 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

Ο αριθμός των τραυματιών, σύμφωνα με το Russia Today, έχει φτάσει τους 725, μόνο στο Τσέλιαμπινσκ, την πόλη που επλήγη περισσότερο. 112 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και 84 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων καταστάσεων. Ζημιές έχουν καταγραφεί σε έξι πόλεις της περιοχής, ενώ θραύσματα από την έκρηξη στην στρατόσφαιρα έφτασαν μέχρι τη Σιβηρία.

Τους 20.000 διασώστες που έχουν σταλεί στην περιοχή, συνδράμουν και στρατιώτες, ενώ από την πρώτη στιγμή έχουν τεθεί σε κατάσταση “κόκκινου” συναγερμού μονάδες ραδιενεργούς, χημικής και βιολογικής προστασίας.
Πανικόβλητοι και σοκαρισμένοι κάτοικοι της περιοχής των Ουραλίων φαντάστηκαν τα πάντα το πρωί–από το ότι σημειώθηκε πτώση αεροσκάφους, ως ότι ήλθε το τέλος του κόσμου, από το έντονο λευκό φως και τους βίαιους ήχους που έμοιαζαν με εκρήξεις.
«Οδηγούσα προς την δουλειά, ήταν πολύ σκοτεινά, αλλά ξαφνικά υπήρξε τόσο εκτυφλωτικό φως σαν να ήταν ημέρα. Ένιωσα σαν να με τύφλωσαν τα φώτα αυτοκινήτων», δήλωσε ο Βίκτορ Προκόφιεβ, 36 ετών, κάτοικος της Γεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια Όρη.
«Στεκόμουν σε μια στάση λεωφορείου. Μετά είδα μια λάμψη και ένα ίχνος καπνού στον ουρανό κι ένιωσα ένα ωστικό κύμα που έσπασε παράθυρα», είπε ο Αντρέι.

Φωτογραφία: www.chelyabinsk.ru Φωτογραφία: www.chelyabinsk.ru

«Ήμουν στο σπίτι. Είδα μια αστραπή φωτός. Βγήκα στο μπαλκόνι κι είδα ένα ίχνος, σαν αυτό ενός αεροσκάφους, αλλά πολύ πιο μεγάλο. Η πρώτη εντύπωση ήταν ότι είχε πέσει ένα αεροσκάφος», δήλωσε ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Βέστι που έχει έδρα στην Τσελιάμπινσκ, ο Ντμίτρι Τούρκιν.
Μια άλλη κάτοικος της πόλης, η Βαλεντίνα Νικολάγεβα, εκπαιδευτικός, είπε πως μια λάμψη «φώτισε όλες τις τάξεις» μονομιάς, ότι το ίχνος του μετεωρίτη ήταν «δέκα φορές πιο μεγάλο» από ό,τι θα ήταν αυτό ενός αεροσκάφους, κι ότι νόμιζε πως «αυτό είναι το τέλος του κόσμου», σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Lifenews.

Οι δημοτικές αρχές της Τσελιάμπινσκ κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις εξαιρουμένων μόνο περιπτώσεων ανάγκης, όπως το να πάρουν τα παιδιά τους από νηπιαγωγεία και σχολεία. Σχολεια και νηπιαγωγεία έκλεισαν έως τη Δεύτερα!

Newpost.gr-newIt.gr