Παπούλιας: Θα βρεθούμε μπροστά σε κοινωνική έκρηξη, αν πιέσουμε κι άλλο το λαό

 

Live εικόνα από την επίσκεψη Ολάντ

 

Στις 12.06 το μεσημέρι ο γάλλος πρόεδρος έφτασε συνοδεία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση των δύο ηγετών. Έπειτα από σύντομες τυπικές δηλώσεις των δύο αρχηγών κρατών, ο κ. Ολάντ πέρασε στην αίθουσα συσκέψεων μαζί με τους υπουργούς που παραβρέθηκαν στο αεροδρόμιο για να υποδεχτούν τον γάλλο πρόεδρο.
ΩΡΑ 12:11 Ξεκινά η διμερής συνάντηση. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι: Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης και Όλα Κεφαλογιάννη.
Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, στις 14:00, στο οποίο έχουν προσκληθεί και οι κυβερνητικοί εταίροι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης

Σαμαράς: Η Γαλλία είναι μαζί μας

«Η Γαλλία δίνει μαζί μας τον αγώνα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη στενή συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών για τη συμφωνία που υπεγράφη για τον τουρισμό. «Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τον σεβασμό του για τις θυσίες που κάνουν οι Ελληνες πολίτες» τόνισε και πρόσθεσε: «Μου είπε για την ανάγκη ανάπτυξης μέτρων για αντιμετώπιση της ανεργίας που θωρακίζουν την κοινωνική συνοχή».

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ-ΟΛΑΝΤ

«Ο κ. Ολάντ εξέφρασε τον σεβασμό του για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, στήριξε μια γραμμή λιγότερο σκληρής λιτότητας. Κοιτάζουμε την δημιουργία νέων πρωτοβουλιών μεταξύ Ελλάδας- Γαλλίας για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας. Επίσης, συζητήσαμε ενδελεχώς την άμεση ανάμιξη της Γαλλίας στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και σε πλήθος επενδύσεων που θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Ενέργεια, κατασκευές, Άμυνα, Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, Υγεία και Τουρισμός θα αποτελέσουν σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τους τομείς συνεργασίας για επενδύσεις. Συνεργασία ωστόσο θα υπάρξει και για το φορολογικό σύστημα και για το εθνικό κτηματολόγιο.

«Ο κ. Ολάντ έδειξε ενδιαφέρον για τον ελληνικό ρόλο στην ασφάλεια της Ευρώπης» τόνισε επίσης ο κ. Σαμαράς, ενώ υπογράμμισε ότι σήμερα οι δύο ισχυρότεροι εταίροι στην Ευρώπη στηρίζουν την Ελλάδα παρά την ύφεση. «Οι προσπάθειες της Ελλάδας αναγνωρίζονται».

Ο πρωθυπουργός πάντως επιχειρώντας να αναδείξει το μέγεθος της ύφεσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας της ύφεσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δυστυχώς η ανεργία των νέων στη χώρας μας κοντεύει να φτάσει το εφιαλτικό 60%. Για αυτό το λόγοι οι δύο ηγέτες αναζητούν τρόπους να αντιμετωπιστεί η ανεργία συνολικά στην Ευρώπη.

Φρανσουά Ολάντ: Οι γαλλικές επιχείρησεις θα είναι παρούσες στις αποκρατικοποιήσεις

Στη συνέχεια, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε με τη σειρά του την σημασία των ιστορικών σχέσεων που διατηρούν οι δύο χώρες.

«Η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό μας. Όταν μάλιστα ακούω έλληνες ηγέτες και υπουργούς να μιλούν γαλλικά καταλαβαίνω πόσο κοντά είναι οι χώρες μας. Ο πρωθυπουργός μου είπε για τους κόπους του ελληνικού λαού. Περνάτε την έκτη χρονιά ύφεσης. Εγώ πρώτος προσπάθησα να πείσω τους ευρωπαίους ηγέτες να μην φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη» δήλωσε από τη μεριά του ο κ. Ολάντ.

«Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα κάθε ευκαιρία για πετύχει τους στόχους της. Θεωρούμε «κεκτημένο» την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Σχετικά με τις επενδύσεις, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής του ελληνικού επιχειρείν τονίζοντας ότι «ήρθα στην Αθήνα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα». Πιο συγκεριμένα, ο κ. Ολάντ διευκρίνισε ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες στους διαγωνισμούς των αποκρατικοποιήσεων.  Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί από όλη την Ευρώπη και απο μια ταχύτερη διάθεση των Ευρωπαικών κονδυλίων».

Ωστόσο, ο κ. Ολάντ σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την αλήθεια περί των λόγων της επίσκεψής του στην Ελλάδα δήλωσε με νόημα ότι «Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς, το άκουσα κι αυτό, ήρθα για να δείξω αλληλεγγύη».

Η ΑΦΙΞΗ

Νωρίτερα, προσγειώθηκε στις 11.30, όπως είχε προγραμματιστεί, στο αεροδρόμο «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα το αεροπλάνο με την πτήση του γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ.

Λίγα λεπτά αργότερα και αφού ο γάλλος πρόεδρος κατέβηκε από το αεροπλάνο, πέρασε το «κόκκινο χαλί» και έγινε δεκτός με τιμές από το στρατιωτικό άγημα. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον υποδέχτηκε υπό βροχή και οι δυο ηγέτες στάθηκαν χωρίς ομπρέλα για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Στο αεροδρόμιο παραβρέθηκαν οι υπουργοί, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Αντώνης Μανιτάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κωστής Χατζηδάκης για να υποδεχθούν τον γάλλο πρόεδρο.

Στις 11.38 ο πρωθυπουργός μαζί με τον κ. Ολάντ επιβιβάστηκαν στο πρωθυπουργική λιμουζίνα και αναχώρησαν για το Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν σε θερμό κλίμα κατά τη διαδρομή.

Υπενθυμίζεται ότι ο γάλλος πρόεδρος έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Νοεμβρίου έφτασε στην Ελλάδα στο πλαίσιο αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών. Στο γεύμα εργασίας του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας κ. Ολάντ θα παρακαθήσουν και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά μήνυμα στήριξης από τον γάλλο πρόεδρο, ο οποίος έχει ουκ ολίγες φορές εκφράσει την πεποίθησή του για την επικείμενη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Από τις 12.00 πραγματοποιείται συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την συνάντηση, οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ και θα ακολουθήσει γεύμα. Στις 15.00 ο Φρ.Ολάντ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 15.35 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο στην Γαλλική Πρεσβεία.

Στις 16.00, ο Φρ.Ολάντ με τον Αντώνη Σαμαρά θα συναντήσουν εκπροσώπους της ελληνικής και γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας στο ξενοδοχείο Hilton. Ο Γάλλος πρόεδρος θα αναχωρήσει από την Αθήνα το βράδυ της Τρίτης.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Φ. Ολάντ

Επιχειρηματική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας Εν τω μεταξύ, παρουσία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Έλληνα πρωθυπουργού, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα η συνάντηση Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, που διοργανώνει ο ΣΕΒ, και στο πλαίσιο της οποίας θα υπογραφεί συμφωνία για την ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδος-Γαλλίας μεταξύ ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου MEDEF.

Στην συνάντηση θα συμμετέχουν 120 από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες από τη Γαλλία και την Ελλάδα και προσδοκάται να προετοιμαστεί το έδαφος για σημαντικές συνεργασίες και επενδύσεις.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας Η επίσκεψη του κ. Ολάντ θα συνοδευτεί από ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύουν στην πρωτεύουσα, κατά τις ώρες παραμονής του Γάλλου Προέδρου. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας από την 11.30 έως τις 19.00 «θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, με διακοπές της κυκλοφορίας σε οδικούς άξονες και εκτροπές αυτής σε άλλους, καθώς και απαγορεύσεις της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, κατά περίπτωση και ανάλογα με το πρόγραμμα των επισκέψεων».

Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.