Ελληνίδα πρόξενος Μελβούρνης: Δεν θα περάσει η αδικία του φορολογικού

H κ. Λιανίδου προσπαθεί να καθησυχάσει τους αγανακτισμένους συμπάροικους

H κ. Λιανίδου προσπαθεί να καθησυχάσει

τους αγανακτισμένους συμπάροικους.

Φώτο: Κώστας Ντεβές

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Neoskosmos.com

Βελόνα δεν έπεφτε τη Δευτέρα το βράδυ στην αίθουσα της Παμμεσηνιακής Αδελφότητας «Παπαφλέσσας» στη Μελβούρνη. Το θέμα της ανοικτής συγκέντρωσης που διοργάνωσε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, ήταν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά τους Έλληνες του Εξωτερικού και οι ομογενείς πέρασαν την πόρτα της Αδελφότητας, με περισσότερη οργή, παρά απορίες. Όπως αποδείχθηκε από τη ροή της συνάντησης, οι συμπάροικοι είναι αποφασισμένοι να μην υπακούσουν στις διατάξεις του νέου νόμου και να πολεμήσουν για την αλλαγή του. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη πριν ακόμα αρχίσει η ενημέρωση. Πέντε λεπτά καθυστέρησε η γενική Πρόξενος, κ. Ελένη Λιανίδου, και άρχισαν οι διαμαρτυρίες από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Παρών στην συγκέντρωση και ο ειδικός στο Φορολογικό Δίκαιο, δικηγόρος από την Ελλάδα, Γιάννης Τριπιδάκης, ενώ παρόντες επίσης και ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας.

Η ενημέρωση των ομογενών άρχισε με τον πρόεδρο της Κοινότητας, που ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχουν αποσταλεί ήδη δύο επιστολές στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας του να προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου για τους ομογενείς.

«Δεν θα αφήσουμε το θέμα να περάσει έτσι. Είναι άδικο να μας ζητούν να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Η ομογένεια ζητά και απαιτεί μία απάντηση και δικαιούται μία σωστή λύση πάνω σ’ αυτό το θέμα» είπε ο κ. Παπαστεργιάδης, αναφερόμενος στις αλλαγές και τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν οι ομογενείς που κάνουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα για να αποδείξουν ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΣΧΕΤΩΝ

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Τριπιδάκης, ο οποίος με περιληπτικό τρόπο εξήγησε τις διατάξεις του νέου νόμου και τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν στην Δ.Ο.Υ. (Εφορία) που υποβάλλουν την ελληνική φορολογική τους δήλωση, δηλαδή βεβαίωση της αυστραλιανής Εφορίας από την οποία να προκύπτει το παγκόσμιο εισόδημά τους ή την αυστραλιανή φορολογική τους δήλωση για το έτος που θα φορολογηθούν στην Ελλάδα, αν αυτά υπάρχουν  δεδομένου ότι πολλοί συνταξιούχοι λόγω χαμηλού εισοδήματος δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση στην Αυστραλία.

Ο κ. Τριπιδάκης ξεκαθάρισε ότι οι Ελληνοαυστραλοί που κάνουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα αλλά δεν υποχρεούνται να κάνουν φορολογική δήλωση στην Αυστραλία, πρέπει να υποβάλλουν άλλο έγγραφο από Δήμο ή άλλη Αρχή που να αποδεικνύει ότι αυτοί και η οικογένειά του (αν υπάρχει σύζυγος ή ανήλικα παιδιά) είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Όλα αυτά τα έγγραφα, όπως προβλέπει ο νόμος, πρέπει να υποβληθούν στη ΔΥΟ από τον ίδιο τον φορολογούμενο, ή από κάποιο νόμιμα εξουσιοδοτημένο άτομο του ομογενή στην Ελλάδα.

Ο κ. Τριπιδάκης τόνισε ότι οι ομογενείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τον ποιον ορίζουν ως εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν είναι πλέον τόσο εύκολο για έναν συγγενή μας να διεκπεραιώνει όλες τις φορολογικές μας υποχρεώσεις καθώς το σύστημα γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο. «Αν ο αντίκλητός σας είναι κάποιος ειδικός επί των θεμάτων στην Ελλάδα και γίνουν λάθη, καλύπτεστε νομικά» είπε ο κ. Τριπιδάκης. Ο νομικός ανέφερε, επίσης, ότι όσοι συμπάροικοι έχουν ακίνητα στην Ελλάδα πρέπει να φροντίσουν να ελέγξουν ότι η δήλωση του Ε9 είναι ενημερωμένη απόλυτα και περιέχει όλη την ακίνητη περιουσία τους με κάθε λεπτομέρεια.

Η ενημέρωση του κ. Τριπιδάκη διακόπτονταν συχνά-πυκνά από αγανακτισμένες φωνές ομογενών που διαμαρτύρονταν έντονα για το πόσο άδικο είναι να μπουν σ’ αυτήν την διαδικασία απλώς και μόνο για να αποδείξουν ότι δεν μένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Η αδικία που έπνιγε όλους έγινε σχεδόν οργή όταν πήρε τον λόγο η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη.

«ΜΗΝ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΔΙΚΙΑ»

Το μικρόφωνο αποφάσισε να «πεθάνει» με το που άρχισε την ομιλία της η κ. πρόξενος. Εντούτοις αυτό λειτούργησε (τουλάχιστον σημειολογικά) θετικά για την κ. Λιανίδου που αναγκάστηκε να φύγει από το βήμα και να πάει κοντά στους ομογενείς (για λόγους ακουστικής) προκειμένου να τους ενημερώσει για τα διαβήματα που έχει κάνει στην ελληνική κυβέρνηση για την αλλαγή του νόμου.

«Εμείς γιατί να πληρώσουμε;» αντιφωνούσαν πολλοί ομογενείς πριν προλάβει καλά-καλά να αρχίσει την ομιλία της η κ. Λιανίδου, αναφερόμενη στη δύσκολη θέση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Η προσπάθειά της να ηρεμήσει τους ομογενείς ήταν επιτυχημένη. Σε λίγη ώρα σταμάτησαν η διαμαρτυρίες καθώς η ίδια τους είπε ότι πολεμά με νύχια και με δόντια να αλλάξει αυτήν την άδικη γραφειοκρατική απαίτηση εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας. «Θέλω να στείλετε μήνυμα σε αυτούς που σας κάνουν τις φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα ότι, προς το παρόν, δεν θα στείλετε κανένα χαρτί μέχρι νεωτέρας. Αν σας ρωτήσουν γιατί, θα τους πείτε γιατί έτσι μας είπε η πρόξενος. Και αν μέχρι τότε δεν έχει λυθεί το ζήτημα δηλαδή μέχρι 30 Μαρτίου θα πάρουμε και άλλη παράταση, μέχρι 30 Ιουνίου» είπε η κ. πρόξενος και οι ομογενείς ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, αποδεικνύοντας ότι είναι αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στα «καπρίτσια» της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Η κ. Λιανίδου πρόσθεσε: «Στόχος είναι, δε, να μην ισχύσει καμία διάταξη που δημιουργεί προβλήματα στους ομογενείς και εννοώ πάσης φύσεως προβλήματα. Διότι ακούω ότι πολλοί ομογενείς φοβούνται για τις συντάξεις τους. Ακούω ότι πολλοί ομογενείς φοβούνται για την περιουσία τους.

Πηγή: Neoskosmos.com