Αβραμόπουλος: Οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες έχουν ελληνική υφαλοκρηπίδα

Το ΥΠΕΞ κατέθεσε ρηματική διακοίνωση προς τα Ηνωμένα Έθνηγια την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδαςστην υφαλοκρηπίδα.

 

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για την αποστολή ρηματικής διακοίνωσης προς τα Ηνωμένα Έθνη για την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατετέθη χθες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ρηματική διακοίνωση, δια της οποίας η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η ενέργεια αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).

Σημειώνεται ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.

Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.

Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου.

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών μετά από συνάντηση με Γεν. Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών

«Είχαμε μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με το Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon. Είναι, όπως γνωρίζετε, η δεύτερη συνάντησή μας εδώ στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του Οργανισμού, κάτι που αποτυπώνει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην αποστολή και τις προσπάθειες του Γ.Γ. για την προώθηση και προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.

Με τον Γ.Γ. είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής αλλά και για τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Τον ενημέρωσα για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας και τις θέσεις της Ελλάδας, τονίζοντας την ισχυρή βούληση της χώρας μας να υπάρξει πρόοδος στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει τα τελευταία 20 χρόνια ο κ. Nimetz, την εντολή του οποίου η Ελλάδα στηρίζει πλήρως. Η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, σε αυτό το πλαίσιο, όπως π.χ. η πρότασή μας για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης με τα Σκόπια, χωρίς ωστόσο να έχουμε δει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Ελπίζουμε, και το εννοούμε, σύντομα να διαμορφωθούν συνθήκες στη γειτονική χώρα, που να οδηγήσουν σε μια πιο εποικοδομητική στάση εκ μέρους της ηγεσίας της.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε για το Κυπριακό. Ο Κυπριακός λαός, την Κυριακή, θα επιλέξει τη νέα ηγεσία του. Αυτή η ηγεσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικότατες προκλήσεις. Μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου με όλες τις δυνάμεις της και να αγωνίζεται για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Θέλω, τέλος, να αναφερθώ στην απόφασή μας να ενημερώσουμε τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα της προκήρυξης ερευνών από την Τουρκία σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές – χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον – θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα, να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Ότι, δηλαδή, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές, στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη διεθνή νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη”.