Ήπια κλιμάκωση από πλευράς της Άγκυρας

Ουσιαστικά οι Τούρκοι ακολουθούν το δρόμο της Ελληνικής πλευράς στον ΟΗΕ αλλά κάνουν και αναφορά στο διεθνές δίκαιο. Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις από Τούρκους δημοσιογράφους είναι ότι για πρώτη φορά η Τουρκία ακολουθεί την Ελλάδα στις διπλωματικές κινήσεις.  Μέχρι σήμερα η Τουρκία προκαλούσε γεγονότα και η Ελληνική πλευρά ακολουθούσε. Σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ είναι αποδοχή της κίνησης της Ελληνικής πλευράς. Επίσης κάνουν λόγω για την έναρξη μιας «έντιμης διπλωματίας με κανόνες το διεθνές δίκαιο υπό τον ΟΗΕ που δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και προοπτικής στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αποφεύγοντας κρίσεις και εντάσεις».

Η Άγκυρα με την απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών, ισχυρίζεται πως οι άδειες που έχουν δοθεί από την Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO)έχουν δοθεί νόμιμα και τονίζει πως είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας¨ ενώ τονίζει πως η θέση της Αθήνας δεν έχει σχέση με το Διεθνές Δίκαιο!

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά πως «έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα κατέγραψε στα Ηνωμένα Έθνη τις απόψεις της αναφορικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα σχετικά με τις άδειες που δόθηκαν από τη χώρα μας στον ΤΡΑΟ για την υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εν λόγω ισχυρισμοί της Ελλάδος δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο».

Οι γείτονες μας τώρα τονίζουν πως το θέμα για την υφαλοκρηπίδα και τις άδειες θα διεθνοποιηθεί  καθώς  «οι ισχυρισμοί αυτοί βασικά εκφράζονταν κατά τις ενέργειες της Ελλάδος σε διμερές επίπεδο και δίδονταν από τη χώρα μας οι απαιτούμενες απαντήσεις. Αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν ανάλογα βήματα από πλευράς μας και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών».

Οι Τούρκοι με την ανακοίνωση τους ισχυρίζονται πως οι άδειες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από το 2007,  «είναι εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικαιώματά της αυτά που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο». Δηλαδή αναφέρουν πως δεν θα αλλάξει κάτι στη στάση της γειτονικής χώρας μετά της ενέργειες της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Ωστόσο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται πως δεν «τραβάει το σχοινί» λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία στις 4-5 Μαρτίου και αναφέρει πως  «ενώ γίνονται τα απαιτούμενα βήματα για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα συνεχιστεί η συμπεριφορά μας για τη συνέχιση της ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Ελλάδα και το να επωφελούμαστε από τους διαύλους διαλόγου που δημιουργήθηκαν με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων».

Με στοιχεία και από Newpost.gr – OnAlert.gr