«Η προσδοκία για ανάκαμψη το 2014 δεν είναι ουτοπική»

Το δίλημμα «αν θα αξιοποιήσουμε το θετικότερο κλίμα και τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί μετά από την οδυνηρή ανηφόρα των τελευταίων τεσσάρων ετών, ώστε να διασφαλίσουμε την ανάκαμψη μέσα στο 2014, ή θα λιποψυχήσουμε μπροστά στο μέγεθος των αναγκαίων αλλαγών, αφήνοντας να πάνε χαμένες όλες οι προσπάθειες και όλες οι θυσίες αυτών των ετών» έθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας.

«Ο πρώτος δρόμος είναι ο ανηφορικός. Ο δεύτερος οδηγεί στον γκρεμό» σημείωσε ο κ. Δασκαλόπουλος, επισημαίνοντας ότι η προσδοκία που καλλιεργείται για ανάκαμψη το 2014 δεν είναι ουτοπική, αλλά θα χρειαστεί σκληρή δουλειά, συνέπεια και επιμονή για να υλοποιηθεί.

«Ένας απολογισμός με ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής θα έδειχνε πως χάσαμε πολλές ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να έχουμε εμείς οι ίδιοι περιορίσει τις επιλογές μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Επίσης, υπογράμμισε ότι από τα μέσα του 2013 ο προϋπολογισμός θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα. «Η χρηματοδότηση των πρωτογενών μας ελλειμμάτων παύει. Ό,τι κεφάλαια είναι να έρθουν μετά τον Ιούνιο, θα πάνε υποχρεωτικά στην εξυπηρέτηση των δανείων μας. Με άλλα λόγια, η εσωτερική δημοσιονομική διαχείριση περνά αποκλειστικά στα χέρια μας, χωρίς δυνατότητα εξωτερικού δανεισμού. Ή θα τα καταφέρουμε, ή θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κοινωνική και πολιτική αναταραχή απρόβλεπτων διαστάσεων και συνεπειών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε την πεποίθηση πως έχουμε τις δυνατότητες να βγούμε από την κρίση με το κεφάλι ψηλά.

«Ξέρω ότι η κοινωνία μας, στο σύνολό της, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή κομματικές τοποθετήσεις, απαιτεί αντίκρισμα για τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί και θα ζητήσει λογαριασμό γι’ αυτές. Το αν τελικά θα τα καταφέρουμε, θα είναι το μετρήσιμο αποτέλεσμα της δικής μας συλλογικής ικανότητας», τόνισε.

«Από εμάς και μόνο εξαρτάται αν θα ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί ο εκσυγχρονισμός του τόπου, με στόχο να ξαναφέρουμε δουλειές και προκοπή, ή αν θα αφεθούμε να διολισθήσουμε πολύ πίσω, σε μια Ελλάδα φτωχή και μόνη», κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος.

 

newsbeast.gr