Ο Κυπριακός Τύπος, 25 Φεβρουαρίου 2013

Η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη με ποσοστό 57,48% έναντι 42,52% του Σταύρου Μαλά στην προεδρία της Δημοκρατίας, οι προτεραιότητες του εκλελεγμένου Προέδρου, ο σχηματισμός Κυβέρνησης, οι δηλώσεις του Σταύρου Μαλά και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για μια ισχυρή αντιπολίτευση, και τα σενάρια που άρχισαν στα κόμματα για την επόμενη ημέρα των εκλογών, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Πρόεδρος όλων των Κυπρίων”, αναφέρεται στις πρώτες δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου στην Ευρώπη και για αίτηση για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις διαβουλεύσεις για την νέα Κυβέρνηση, ποια ονόματα παίζουν και για ποια Υπουργεία. Αλλού γράφει ότι δεν έπιασε η γραμμή Λιλλήκα-ΕΔΕΚ για “κανένα”.

Ο “Πολίτης”, υπό τον τίτλο “Πρόεδρος με πυγμή από την πρώτη στιγμή”, γράφει ότι με αφορμή κάποια γιουχαΐσματα στο στάδιο “Ελευθερία” κατά την αναφορά Αναστασιάδη στους ανθυποψηφίους του, Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα, ο νέος Πρόεδρος σε έντονο ύφος υπέδειξε ότι ο ίδιος απαιτεί σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι ο Σταύρος Μαλάς έχασε με υψηλό ποσοστό. Αλλού γράφει ότι τέσσερα Υπουργεία πάνε στον ΔΗΣΥ, τέσσερα στο ΔΗΚΟ, ένα στο ΕΥΡΩΚΟ και άλλα δύο που θα προταθούν στην ΕΔΕΚ ή σε πρόσωπα κοινής αποδοχής.

“Η Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Η ώρα των πράξεων και υλοποίησης δεσμεύσεων”, γράφει ότι προτεραιότητα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είναι η οικονομική ανασυγκρότηση και η ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ενότητα. Αλλού γράφει ότι “κάηκε η Κύπρος από τους πανηγυρισμούς των νικητών”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα κόμματα άρχισαν τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Έλαβε ισχυρή την εντολή”, γράφει ότι με το υψηλότερο ποσοστό που εξασφάλισε ο όποιος προηγούμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 57,48%, ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο νέος εκλελεγμένος ηγέτης της χώρας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Σταύρου Μαλά, ο οποίος είπε ότι “θα είμαστε αυστηροί κριτές για όσες ενέργειες ή χειρισμούς κρίνουμε ότι εκφεύγουν από την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος της πατρίδας και του λαού μας”. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι το αποτέλεσμα των εκλογών καθιστά το κόμμα του ισχυρή αντιπολίτευση.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Ο Νίκος παίρνει τα ηνία”, γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης με το 57,48% πήρε το υψηλότερο ποσοστό που εξασφαλίστηκε σε προεδρική εκλογική αναμέτρηση μετά το 1974. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μιχάλης Σαρρής αναμένεται να υπουργοποιηθεί στη νέα Κυβέρνηση. Αλλού αναφέρεται σε υψηλά ποσοστά άκυρων ψήφων και αποχής κατά τις χθεσινές προεδρικές εκλογές.

(ΣΣ. Η “Χαραυγή” δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ)