Η επόμενη μέρα στην Ιταλία

 

Περίοδος περισυλλογής και πολιτικών ζυμώσεων χαρακτηρίζεται το διάστημα μετά την εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία, που σόκαρε Βρυξέλλες – Βερολίνο και έστειλε δυνατό μήνυμα κατά των σκανδάλων, της διαφθοράς και της λιτότητας.
Νικητής δεν υπήρξε και έτσι την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να πάρει ο πρώτος-όχι όμως με διαφορά- επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Πιερλουϊτζι Μπερσάνι, που είδε ότι η εύκολη νίκη του στις δημοσκοπήσεις μετατράπηκε σε παρολίγο πρωτιά, κρατά μικρό καλάθι και εμφανίστηκε αυτοκριτικός. Παραδέχθηκε ότι οι Ιταλοί απέρριψαν «την συνήθη πολιτική» και αρνήθηκαν να δεχθούν «μη επαρκείς θεσμούς και πολιτικές που μοιάζουν να έχουν χάσει ηθική αξιοπιστία».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι εάν δεν μπορείς να διασφαλίσεις ότι μία χώρα θα κυβερνηθεί τότε δεν μπορείς να πεις ότι κέρδισες» και συνέχισε: «Αυτές οι εκλογές μας έχουν δώσει μία μεγαλύτερη ευθύνη: είμαστε ο συνασπισμός της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο και ο μεγαλύτερος στην Γερουσία».
Αντίθετα είπε «όχι» στην προσφορά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να συγκυβερνήσουν μετά τις εκλογές. Τα περιθώρια, λοιπόν, στενεύουν για τον Μπερσάνι, καθώς αναμένεται να αναλάβει τη δύσκολη προσπάθεια δημιουργίας «μεγάλου συνασπισμού», είτε με τον άσπονδο εχθρό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι είτε με τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ανοικτός σε συμμαχία με την κεντροαριστερά με την εξής δήλωση: «Η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη, πρέπει να αντιδράσουμε».
Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των εκλογών που πήρε τελικά όλες τις ψήφους των αγανακτισμένων, ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο έχει ταχθεί κατά του Μνημονίου. Αποκάλυψε ότι θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε στηρίξει τις πολιτικές που προωθεί το κόμμα του, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο να εισέλθει σε έναν τυπικό συνασπισμό. «Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για συμμαχίες. Το σύστημα έχει ήδη πέσει», είπε ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μοναδική εναλλακτική είναι μία δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, αν και οι δύο πρώτοι, οι κ.κ. Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι αρνούνται να δεχθούν μία εξέλιξη που περιλαμβάνει νέες κάλπες.
Την ίδια στιγμή, σε Βερολίνο και Βρυξέλλες προκαλείται σοβαρός πονοκέφαλος για τα «μηνύματα» που έστειλαν μέσα από τις κάλπες οι Ιταλοί κατά της λιτότητας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι οι Ιταλοί ψηφοφόροι έστειλαν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας πως τα μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από την εκλογική αυτή διαδικασία είναι ότι «οι λαοί είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες» αλλά όχι να συναινέσουν σε «περικοπές για τις περικοπές» και σε «μονομερείς» περικοπές με «κάθε κόστος».
«O ιταλικός λαός έκανε τη δημοκρατική του επιλογή. Η εικόνα που αναδείχθηκε από αυτές τις εκλογές είναι φυσικά περίπλοκη» σχολίασε ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν.
Πηγή:Real.gr