Ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο θα αναλάβει την ανάπλαση της Πανεπιστημίου

Ένα ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο κέρδισε ανάμεσα σε 71 συμμετοχές, στον  αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Πανεπιστήμιου, όπως ανακοίνωσε  σήμερα, σε εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού, των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της  ΔΗΜΑΡ και εκπροσωπών του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με  τον πρόεδρο, το προσχέδιο είναι απλό αλλά όχι απλοϊκό.  Προβλέπει διακλιματική  σχεδίαση, δημιουργία ανοιχτών πράσινων χωρών και επέκταση του τραμ από την  πλατεία Συντάγματος έως την πλατεία Αιγύπτου.

Τα σχέδια των ολλανδών  προβλέπουν τη δημιουργία χωρών περίπατου, ενώ προβλέπεται και η συνολική  ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας,  η οποία θα αποκτήσει δέντρα και έντονο το  στοιχείο του νερού.

Μέσω της ανάπλασης θα αναδειχθούν η Εθνική  Βιβλιοθήκη, η Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο, ενώ από λεωφόρος θα μετατραπεί σε  βουλεβάρτο.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για τη συνέχιση των μεγάλων  αναπλάσεων στην Αθήνα, ανακινώντας την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου αλλά και του  Ελληνικού οπού προβλέπεται σύμφωνα με τα λεγόμενα του μεγάλο μητροπολιτικό  πάρκο.

Η ανάπλαση της Αθήνας, είπε ο κ. Σαμαράς  θα ολοκληρωθεί με την  ανάδειξη του πρακτικού μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η παρουσίαση του έργου έχει σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα, καθώς:
–Δείχνει ότι υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις της Κοινωνίας μας που μέσα  στο ζόφο της κρίσης οραματίζονται την Ελλάδα αλλιώς. Οραματίζονται την Αθήνα μας  αλλιώς.
–Δείχνει ότι έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό, που μπορούμε να το  αναδείξουμε προς όφελος δικό μας, προς όφελος, κυρίως, των επόμενων γενεών, αλλά  και για να αλλάξει η εικόνα του κόσμου για την Ελλάδα. Η αυτοπεποίθησή μας και, γιατί όχι, η αυτοεκτίμησή μας.
— Δείχνει ότι μαζί με άλλες παράλληλες  παρεμβάσεις, η Αθήνα μπορεί να ξαναγεννηθεί στο μυαλό μας, στην ψυχή μας – σε  λίγα χρόνια και στην πραγματικότητα.

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Aνάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δεσμεύθηκε οτι άμεσα θα προωθήσει την ένταξη  του έργου στο ΕΣΠΑ,  προκείμενου να εκταμιευθούν 80 εκατομμύρια ευρω τα οποία θα  καλύψουν το σύνολο της ανάπλασης αλλά και τις συγκοινωνιακές μελέτες. Δήλωσε ότι  αν δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές το έργο θα δημοπρατηθεί το 2014 και θα  ολοκληρωθεί μέχρι το έλος του 2015

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε οτι  πρόκειται για μια σημαντική  ανάπλαση,  καθώς λειτουργεί και σε συμβολικό  επίπεδο για μια περιοχής του κέντρου που εχει ταλαιπωρηθεί. Το κέντρο πρέπει να  πάψει να είναι γκέτο, επισήμανε.

Ο Φώτης Κουβελης επισήμανε οτι  το κέντρο μπορεί και πρέπει να γίνει ο δημόσιος χώρος αυτής της πόλης

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε “το χρωστάμε στους κάτοικους  της Αθήνας να γίνει το κέντρο ελκυστικό αρκεί αυτή η μελέτη να μην μείνει άλλη  μια μακέτα”.

Πηγή: skai.gr