Η ενέργεια του Κρις Σπύρου

Feb 27, 2013 @ 9:38

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η ενέργεια του ελληνοαμερικανού πολιτικού ηγέτη, Κρις Σπύρου, να συστήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και -ειδικότερα- στην Πολιτεία New Hampshire, Επιτροπή η οποία θα αναλάβει από τώρα το έργο  να πείσει την Χίλαρι Κλίντον να διεκδικήσει το χρίσμα της υποψηφίου Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του 2016, αλλά, συγχρόνως, και να συγκεντρώσει φίλους και ψηφοφόρους της στην συγκεκριμένη Πολιτεία, αλλά και  σε όλη την Αμερική, αποτελεί μία πράξη που δείχνει πόσο μακριά μπορεί να στοχεύσει ο Απόδημος Ελληνισμός.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ενέργεια αυτή -που θα αιφνιδιάσει και την ίδια την Χίλαρι- είναι η στην πράξη υλοποίηση της ελληνικής παροιμίας “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”.

Πράγματι, μόλις πριν από δύο μήνες ξεκίνησε η νέα -δεύτερη και τελευταία κατά το αμερικανικό Σύνταγμα-  κυβερνητική θητεία του Μπάρακ Ομπάμα. Η δε νέα εκλογική αναμέτρηση για την Προεδρία, θα γίνει ακριβώς σε τέσσερα χρόνια ό,τι και εάν στο μεταξύ, ενδεχομένως ήθελε συμβεί στις ΗΠΑ. Αυτή η αμετακίνητη πολιτική πράξη έχει πολλαπλώς ευεργετήσει την  μεγάλη αυτή χώρα.

Ένα πρώτο ερώτημα -που ήδη τέθηκε- είναι, επομένως,  γιατί από τόσο νωρίς υπήρξε αυτή η εξέλιξη. Ο ίδιος ο κ. Σπύρου εξηγεί πως “ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς” όταν θέλεις να επιτύχεις το περισσότερο. Άλλωστε η διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος στην κοινή γνώμη είναι πάντα μία διαδικασία από τη φύση της χρονοβόρος. Το αντίθετο δεν χρειάζεται πολύ χρόνο. Η διαβολή, η συκοφαντία, η κακή είδηση μεταδίδονται αστραπιαίως και συχνά -βοηθούντος και των ΜΜΕ- δεν κοπάζει ποτέ, ακόμη και όταν οι εξελίξεις (κάποτε και δικαστικές) δεν δικαιώνουν την αρνητική εικόνα.

Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη περιπέτεια της υγείας της κυρίας Κλίντον, αλλά και η εθελοντική αποχώρησή της από το Υπουργείο Εξωτερικών -όπου κατά κοινή παραδοχή επιτέλεσε σημαντικό έργο- δείχνουν ότι θα χρειασθεί χρόνος για να πεισθεί η ίδια πρώτα να συνεχίσει την πολιτική της καριέρα και, μάλιστα, στην υψηλότερη θέση της πολιτικής των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, τα κατατόπια του οποίου πολύ καλά γνωρίζει από όταν ήταν η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ για δύο τετραετίες στο πλευρό του Μπιλ Κλίντον.

Πόσο διαφορετικά κινούνται τα πράγματα στην χώρα αυτή! Στα καθ ημάς, η συγγένεια με έναν πολιτικό, θα εθωρείτο το πρωταρχικό και καθοριστικό στοιχείο που θα επέβαλε αυτομάτως το συγκεκριμένο πρόσωπο στην διεκδίκηση του δημόσιου αξιώματος.  Στην Αμερική, χρειάζεται αγώνας για να πεισθεί η Χίλαρι, που έχει περάσει επιτυχώς από τον επαγγελματικό, τον πολιτικό και τον κοινωνικό στίβο,  να διεκδικήσει το αξίωμα!

Σε κάθε περίπτωση, και ασχέτως του τι τελικά θα επιτύχουν η Επιτροπή και ο κ. Σπύρου, ανεξάρτητα και από την απόφαση που θα λάβει η Χίλαρι Κλίντον την κατάλληλη ώρα, η ενέργεια του ομογενή πολιτικού, πρώην Πολιτειακού Γερουσιαστή, πρώην Προέδρου της Βουλής του ΝΗ και προέδρου του Σώματος των Εκλεκτόρων που ανέδειξαν τον Μπιλ Κλίντον Πρόεδρο της Αμερικής, σηματοδοτεί το που μπορεί να φθάσει η δύναμη του Απόδημου Ελληνισμού.

Δείχνει, όμως, και τον τρόπο, τη μεθοδικότητα και την προνοητικότητα που πρέπει να συντρέχουν τις όποιες ενεργείες του λεγόμενου ομογενειακού  “λόμπι” ώστε να προκύπτουν κάθε φορά θετικά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα.

Θα τολμούσαμε να πούμε και ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες διακρίνονται και τα πρόσωπα εκείνα τα οποία, στοχεύοντας μακριά με προνοητικότητα και με οξυδέρκεια, μπορούν να αναλάβουν το βάρος και την ευθύνη να συγκροτήσουν τους Απόδημους  ή  να καθοδηγήσουν ακόμη και τις “λομπίστικες” ενέργειες της ομογένειας, σε τοπικό ή και σε ευρύτερο γεωγραφικό πεδίο.

Ο Κρις Σπύρου δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι. Και όχι μόνο στην Αμερική.  Παραμένουν, όμως, όλοι μαζί, το ίδιο αναξιοποίητοι από την ελληνική πατρίδα! Δυστυχώς…