Η δύναμη της Ομογένειας

Mar 1, 2013 @ 10:07

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πριν αποσύρουμε το προηγούμενο άρθρο μας, με τίτλο «Η ενέργεια του Κρις Σπύρου» ήλθε η επιβεβαίωση των όσων εκεί υποστηρίζαμε, τη φορά αυτή από την μακρινή Αυστραλία.

Εξηγούμαστε:

Στο προταθέν άρθρο μας υποστηρίζαμε, μεταξύ άλλων, ότι «…Σε κάθε περίπτωση, και ασχέτως του τι τελικά θα επιτύχουν η Επιτροπή και ο κ. Σπύρου, ανεξάρτητα και από την απόφαση που θα λάβει η Χίλαρι Κλίντον την κατάλληλη ώρα, η ενέργεια του ομογενή πολιτικού, πρώην Πολιτειακού Γερουσιαστή, πρώην Προέδρου της Βουλής του ΝΗ και προέδρου του Σώματος των Εκλεκτόρων που ανέδειξαν τον Μπιλ Κλίντον Πρόεδρο της Αμερικής, σηματοδοτεί το που μπορεί να φθάσει η δύναμη του Απόδημου Ελληνισμού».

Και επισημαίναμε: «Δείχνει, όμως, και τον τρόπο, τη μεθοδικότητα και την προνοητικότητα που πρέπει να συντρέχουν τις όποιες ενεργείες του λεγόμενου ομογενειακού  ”λόμπι” ώστε να προκύπτουν κάθε φορά θετικά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα».

Τι συνέβη, λοιπόν, στην μακρινή Αυστραλία, που επικαιροποιεί το εν λόγω άρθρο μας και μας δίνει το δικαίωμα να υποστηρίξουμε ότι δικαιώθηκε η  άποψη που διατύπωνε;

Πρόκειται για μία είδηση την οποία αντλήσαμε από την καλή ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας, τον «Νέο Κόσμο». Η είδηση λέει πως για δεύτερη χρονιά φέτος,  οι δυο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις της Αυστραλίας, θα εκπροσωπηθούν  στο ομογενειακό φεστιβάλ «Αντίποδες» στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο: η πρώτη, με την πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ και η δεύτερη, που είναι και αξιωματική αντιπολίτευση, με τον αρχηγό της Τόνι Άμποτ!

Ενδιαφέρον έχει –και μάλιστα ιδιαίτερο- η επεξήγηση  του προέδρου της  Ελληνικής Κοινότητας,  Βασίλη Παπαστεργιάδη: «Η παρουσία της πρωθυπουργού αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φεστιβάλ «Αντίποδες» και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά δείχνει την εκτίμησή τους προς την ομογένεια και την Ελληνική Κοινότητα αλλά την επιρροή μας».

Θα ολοκληρώσουμε με την επισήμανση της έγκυρης εφημερίδας: «Υπενθυμίζεται βεβαίως ότι φέτος είναι έτος εκλογών στην Αυστραλία και οι δυο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις θα επιδιώξουν να κερδίσουν την ψήφο των Ελλήνων. Εκτός από την κ. Γκίλαρντ και τον κ. Άμποτ στην επίσημη έναρξη του ελληνικού φεστιβάλ αναμένεται να παραστούν και πολλοί άλλοι ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί υπουργοί, βουλευτές και γερουσιαστές».

Επειδή τις μέρες αυτές βρέθηκε στις ΗΠΑ και στον Καναδά, κοντά στην Ομογένεια, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος.  Επειδή το Σάββατο αναμένεται να ταξιδέψει στην  Αυστραλία ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωστ. Τσιάρας.  Επειδή η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την «Διασπορά» μόλις  την περασμένη  Τρίτη, υποδέχθηκε και άκουσε εκπροσώπους της ομογένειας Αιγύπτου. Και, τέλος, επειδή ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης επίσης  πρόσφατα κατέθεσε στην ίδια Επιτροπή τις ιδέες του για την λεγόμενη ψήφο των Αποδήμων,  εκτιμούμε ότι καλό είναι και χρήσιμο να τα έχουν αυτά υπόψη τους.

Ας αναρωτηθούμε:  «αν ήταν έτος εκλογών στην Ελλάδα» και αν θα ψήφιζαν από την Αυστραλία και οι Έλληνες Απόδημοι,  θα έσπευδαν οι πολιτικοί αρχηγοί της Αυστραλίας στο ομογενειακό φεστιβάλ;

Εκτιμούμε ότι η απάντηση –που είναι πρόδηλη- δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί το θέμα ψήφος των Αποδήμων.  Ναι, όσοι Έλληνες ψηφοφόροι ζουν προσωρινά στην αλλαδαπή, να ψηφίζουν από κεί όπου βρίσκονται.

Απο κει και πέρα, οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και οι ομογενείς που, με τις όποιες προϋποθέσεις,  αποκτούν  δικαίωμα ψήφου στις  χώρες όπου ζουν,  πρέπει να εγγράφονται μαζικά, όλοι, στους εκλογικούς καταλόγους και  το ίδιο μαζικά  (ακόμη και στις …χαλαρές  εκλογικά κοινωνίες) να ψηφίζουν τους  τοπικούς εκλεκτούς τους.

Αυτή είναι η πολιτική δύναμη των Ομογενών μας , που θα τους βοηθήσει εκεί όπου διαβιούν.

Και,  αυτή είναι η αξία της  πολιτικής δύναμης της ομογένειας, την οποία έχει ανάγκη  η γενέτειρα.