Απόβαση στις ελληνικές παραλίες ετοιμάζουν οι …Γερμανοί τουρίστες

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Απόβαση στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για …καλό σκοπό, ετοιμάζουν οι Γερμανοί! Σύμφωαν με μεγάλα τουριστικά γραφεία, οι Γερμανοί προβαίνουν σε αρθρόες κρατήσεις δωματίων, ξενοδοχείων κλπ προκειμένου να κάνουν τις διακοπές τους φέτος στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, (ΑΜΝΑ), πρόκειται για «πρωτοφανή επιστροφή (“comeback”)»  σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου των Γερμανικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (DRV), Τόρστεν Σέφερ, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία αναμεταδίδεται από πολλούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, πολλοί Tour Operators καταγράφουν διψήφια ποσοστά αύξησης στις κρατήσεις για ελληνικούς προορισμούς, ενώ, συνολικά για το 2013, αναμένεται αύξηση 3-4% σε σχέση με το 2012.

Εξάλλου, στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», όπου αναφέρονται τα στοιχεία του DRV με την επισήμανση, ότι «πέρυσι οι Γερμανοί ακύρωναν τις κρατήσεις τους, επειδή θεωρούσαν τους Έλληνες αχάριστους».

«Δεν είμαστε, όμως, εκδικητικοί. Επίσης, η κρίση είναι πλέον παντού. Ακόμη και η Γαλλία σύντομα θα χρεοκοπήσει. Έτσι, μπορεί κανείς να πάει και πάλι στις παραλίες της Κρήτης και πίνοντας ούζο να σκεφτεί ότι λύνει την ευρωκρίση. Αν αυτή η στάση θα αποδώσει, αυτό εξαρτάται από τις ταβέρνες», τονίζει ο αρθρογράφος.

Ανάλόγο πνεύμα επικρατεί και ανάμεσα στην έλληνική ομογένεια όπου πολλοί προγραμματίζουν να κάνουν φέτος διακοπές στη γενέτειρα και για να ενισχύουν την ελληνική οικονομία, αλλά και για να  δοπυν συγγενείς και φίλους τους.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει γράψει η ΡΗΡ,  εκστρατεία για να προβληθεί η τουριστική Ελλάδα στην Αμερική έχουν κάνει οι “οι Πανγκριγόριανς (Pangregorians).  Η Ομοσπονδία των ελληνικής καταγωγής Αμερικανών πολιτών που διατηρούν εστιατόρια και γενικά καταστήματα σίτισης, έχουν παραγγείλει και έχουν παραλάβει αρκετά εκατομμύρια «σουπλά» με έργα Ελλήνων σύγχρονων ζωγράφων. Τα «σουπλά» αυτά, τοποθετούνται στα τραπεζάκια των εστιατορίων ώστε οι πελάτες να έρχονται σε επαφή με ελληνικά θέματα, τοπία κλπ. επίσης για την προώθηση του τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι όπως δήλωσε η η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε»   «Ο ελληνικός τουρισμός θα μπορούσε να δώσει την απαραίτητη ώθηση για ένα νέο ξεκίνημα στην ελληνική οικονομία και να επαναφέρει την αισιοδοξία στη χώρα».

Σύμφωνα με την κυρία Κεφαλογιάννη, δεν είναι μόνον οι πολλές απεργίες και διαμαρτυρίες, αλλά είναι επιπλέον και η εικόνα την οποία μεταφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης, ενός κράτους του ευρώ που περνά κρίση, που έχουν οδηγήσει σε χειροτέρευση της κατάστασης στις κρατήσεις και σε δυσεπίλυτα προβλήματα του κλάδου και όντως «η κατάσταση ήταν αδιέξοδη», όπως χαρακτηριστικά λέει.

Ωστόσο, τους προηγούμενους μήνες, η κυβέρνηση έχει λάβει πολλά μέτρα, ιδιαίτερα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, για να καταστεί η Ελλάδα και πάλι ελκυστική για τους τουρίστες.

Φαίνεται ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αποφέρουν ήδη πρώτους καρπούς, όπως διαπιστώνεται από τα επίκαιρα στοιχεία των ταξιδιωτικών πρακτόρων, σύμφωνα με τα οποία διαφαίνεται για φέτος και πάλι άνοδος στις κρατήσεις για Ελλάδα, ειδικότερα μάλιστα σε σχέση με τη μεγάλη πτώση που είχαν παρουσιάσει οι πρώτοι μήνες του περασμένου έτους.

Μάλιστα, στην Αυστρία υπάρχει μια αύξηση με διψήφιο ποσοστό, όπως αναφέρει στην «Ντι Πρέσε» η Κάθριν Λίμπελ, του οργανισμού TUI, η οποία εκτιμά πως η ανασφάλεια των τουριστών ως προς ματαίωση ή καθυστερήσεις στις πτήσεις και στα πλοία υποχωρεί, ενώ και στα ΜΜΕ έχει περιοριστεί η ειδησεογραφία για απεργίες. Η συντάκτρια του δημοσιεύματος παρατηρεί πως ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της Ελλάδας, στην οποία αντιπροσωπεύει το 18% του συνολικού ΑΕΠ.