Τσιάρας: Θα αλλάξει ο Νόμος για τη φορολογία των Αποδήμων

Mar 3, 2013 @ 16:35

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μέχρι το Σεπτέμβριο 2013, αλλά με εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες -αν όχι και βεβαιότητα- τελικά, υπό βάρος των αντιδράσεων της Ομογένειας,  της Γραμματέως του ΣΑΕ Δρ Όλγας Σαραντοπούλου και της σχετικής αρθρογραφίας της ΡΗΡ, να αλλάξει ο Νόμος για την φορολογία των Ελλήνων του εξωτερικού, έχει παρατηθεί   η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτεί η εφορία προκειμένου να ορίσει την φορολογική κατοικία των Αποδήμων.

Την σχετική είδηση έδωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κων. Τσιάρας από την Αυστραλία, την οποία επισήμως επισκέπτεται από την Παρασκευή 1 Μαρτίου, και εις την οποίαν εκδηλώθηκαν οι περισσότερες και εντονότερες των αντιδράσεων (εστάλη μέχρι και επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά της Ένωσης Κρητών Αυστραλίας) εξ αιτίας του ότι δεν υπάρχει με τη χώρα αυτή διακρατική συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, με αποτέλεσμα πολλοί Ελληνο-Αυστραλοί να κινδυνεύουν να κληθούν να καταβάλουν φόρο και στην Ελλάδα και στην Αυστραλία για το ίδιο εισοδήμα.

ιδικότερα, o κ. Τσιάρας αναφερόμενος, από την Μελβούρνη, στο θέμα της φορολογίας των Ελλήνων του εξωτερικού και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σημείωσε πως έχει δοθεί παράταση έως το Σεπτέμβριο και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο σχετικός νόμος θα αλλάξει.

Η ΨΗΦΟΣ

Επίσης, τοποθετούμενος σε ένα άλλο μεγάλο θέμα που απαχολεί τον απόδημο ελληνισμό, αυτό του δικαιώματος ψήφου από τον τόπο διαμονής τους,  ο κ. Τσιάρας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι Έλληνες της διασποράς θα αποκτήσουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές με την .επιστολική ψήφο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ξεκίνησε την περιοδεία του στην μακρινή Ήπειρο από την Πέρθη, ενώ το Σάββατο βρέθηκε στη Μελβούρνη, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αυστραλία.

Σήμερα Κυριακή, ο κ. Τσιάρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, από το ελληνικό προξενείο της Μελβούρνης. Ο κ. Τσιάρας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ¨ο απόδημος Ελληνισμός συνιστά ένα τεράστιο Εθνικό κεφάλαιο, το οποίο, μέσα από αμφίδρομες διαδικασίες και ισότιμες σχέσεις, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε, να αξιοποιούμε και να προωθούμε. Είναι πλέον καιρός, η προσφορά του απόδημου Ελληνισμού να αναγνωρισθεί και στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε εθνικά επιβεβλημένη την ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας μας με τους απόδημους Έλληνες και, κατ’ επέκταση, τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματός τους να μετέχουν στις εθνικές εκλογές».

ΣΑΕ
Νωρίτερα ο κ. Τσιάρας είχε μιλήσει σε συγκέντρωση εκπροσώπων ομογενειακών φορέων που έγινε, επίσης στο ελληνικό προξενείο και δέχθηκε ερωτήσεις.
Στόχος, τόνισε ο κ.Τσιάρας, είναι «η αναδιοργάνωση της Ελληνικής ομογένειας μέσα από ένα άλλο μοντέλο, με προσαρμογή του θεσμικού της πλαισίου στα σύγχρονα δεδομένα. Αυτό είναι κάτι που επιβάλλεται και από το ΣΑΕ, το οποίο, κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, έχει ως αποστολή την έκφραση όλων των δυνάμεων του παγκόσμιου Ελληνισμού, ολοκλήρωσε έναν κύκλο. Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση όλων των περιοχών του κόσμου όπου ζουν ομογενείς Έλληνες, δίνοντας κυρίως έμφαση στη νεολαία και αποφεύγοντας πρακτικές, οι οποίες όχι μόνο δεν προσέδιδαν αίγλη στον θεσμό, αλλά συνιστούσαν πολλές φορές και παράγοντα απαξίωσής του τόσο στον χώρο των ομογενών όσο και στην Ελλάδα.

Εστιάσαμε σε τρεις συγκεκριμένες αρχές. Οι αρχές αυτές, είναι η αυτό-οργάνωση του θεσμού, η αυτοχρηματοδότηση και η κάθετη εκπροσώπησή του», είπε ο κ. Τσιάρας.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών που την Κυριακή είχε συνάντηση και με εκπροσώπους του Ελληνοαυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου HACCI σχολίασε ότι: «Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω αύξησης των εξαγωγών μας σε επώνυμα, παραδοσιακά κυρίως, προϊόντα υπό τη προϋπόθεση ότι η προσπάθεια εξαγωγής τους θα συνοδεύεται από συστηματικές δράσεις (κρόκος Κοζάνης, μαστίχα Χίου, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ελιές Καλαμών, επώνυμα κρασιά κ.λπ.).
Όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, επιδιώκεται από πλευράς μας η ενδυνάμωση της τουριστικής ροής από την Αυστραλία στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε να προτείνουμε αντίστοιχες δράσεις με στόχευση τον ειδικευμένο τουρισμό (γαστρονομία, ιστιοπλοϊα, θρησκευτικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός). Οι αυστραλιανές επενδύσεις στην Ελλάδα ευρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Οι προοπτικές διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας στοχεύουν και την αξιοποίηση της ομογένειας και των ελληνικής καταγωγής ατόμων τρίτης γενεάς, που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς κατασκευών και κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, τουρισμού, καινοτομίας και έρευνας.

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όπως έγραψε ήδη η ΡΗΡ, Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, με τά την Πέρθη μετέβη στην Μελβούρνη (3_4) Μαρτίου) όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Βικτώριας κ. Ted Baillieu και τον Ομογενή Υπουργό Πολυπολιτισμού και Ιθαγένειας κ. Νικόλαο Κότσιρα. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Φιλίας Ελλάδος-Βικτώριας, παρουσία των Αυστραλών Πολιτειακών βουλευτών και των Πολιτειακών βουλευτών ελληνικής καταγωγής. Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ.

Στην Αδελαϊδα (5-6 Μαρτίου), ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με τον Πολιτειακό Πρωθυπουργό κ. Jay Weatherill, τον Πολιτειακό Υπουργό κ. Tom Koutsantonis, καθώς και με διακεκριμένους ομογενείς και επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αδελαϊδα, ο κ. Τσιάρας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Φιλίας Νότιας Αυστραλίας-Ελλάδας, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δορυλαίου κ. Νίκανδρο.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιάρας θα επισκεφθεί την Βρισβάνη (6-7 Μαρτίου), όπου θα έχει συνάντηση με τον Πολιτειακό Υπουργό Πολυπολιτισμού  κ. Glen Elens, και το Σίδνεϋ (9-10), όπου θα συναντηθεί με το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Στυλιανό και θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με ομογενείς επιχειρηματίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΙΑΡΑ, ΣΕ ΛΙΓΟ