Ο Κυπριακός Τύπος, 3 Μαρτίου 2013

Η αυριανή κρίσιμη για την Κύπρο συνεδρία του Eurogroup και οι προετοιμασίες της Κυβέρνησης αναφορικά με μια νέα φόρμουλα, με στόχο τον καθησυχασμό των ανησυχιών των Ευρωπαίων για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς και για την προοπτική της συνομολόγησης της δανειακής σύμβασης, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου την Κυριακή. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, η μαρτυρία πως εθεάθη στην Κύπρο η εξαφανισμένη από το 2007 μικρή Βρετανίδα Madeleine McCann, η επίσκεψη Σαμαρά στην Τουρκία, καθώς και η συμβολική επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργικού Συμβουλίου στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας για απόδοση τιμών.

Η «Αλήθεια», υπό τον κύριο τίτλο «Οι πρώτες μάχες για μνημόνιο-Κυπριακό», γράφει ότι τα όπλα στη φαρέτρα του Προέδρου Αναστασιάδη και του ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή για βιώσιμο χρέος και δανειακή σύμβαση είναι μια φόρμουλα για έλεγχο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η ρωσική εμπλοκή στη διάσωση της οικονομίας, οι στρατηγικοί επενδυτές στους υγιείς ημικρατικούς και η συζήτηση υπό προϋποθέσεις του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Εξάλλου, η εφημερίδα αναφέρεται στον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, γράφοντας ότι αποτελεί “persona non grata” στο ίδιο του το κόμμα. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι επίκεινται σημαντικές εξελίξεις στο ΔΗΚΟ.

“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο «Μεγάλη Δευτέρα στο Γιούρογκρουπ αύριο για την Κύπρο» γράφει για κρίσιμη και καθοριστική συνεδρία του Eurogroup, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της δανειακής σύμβασης της Κύπρου, ενώ προσθέτει ότι η Κυβέρνηση εστιάζεται στο να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος. Σε άλλο θέμα, παραθέτει συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος αναφέρεται σε αναβάθμιση σχέσεων με την ΕΔΕΚ. Ακόμη, η «Σ» γράφει ότι αυξάνονται τα περιστατικά εκφοβισμού μέσω διαδικτύπου.

“Ο Φιλελεύθερος”, με κύριο τίτλο “Crash test για το Μνημόνιο» γράφει στο κύριο θέμα του ότι οι οπαδοί της σκληρής γραμμής στο Eurogroup αναμένουν από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη θετική διάθεση προς διαπραγμάτευση, ενώ η αυριανή συνεδρία, στην παρουσία του ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή, θα είναι καθοριστική για τα επόμενα βήματα και για την προοπτική της συνομολόγησης δανειακής σύμβασης. Ακόμη, ο «Φ» προβάλλει την απόδοση τιμών από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Υπουργικού στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Επίσης, γράφει ότι ο ΟΗΕ προωθεί νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό για τον Σεπτέμβριο.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Ισχυρό ΑΚΕΛ- τροχοπέδη στις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις» γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, διαβεβαιώνει ότι το ΑΚΕΛ θα διαδραματίσει τον ρόλο που του ανέθεσε ο λαός υπεύθυνα, εποικοδομητικά και τεκμηριωμένα. Επίσης, γράφει για αλλαγή ισορροπιών στην Βουλή και «μάχη» για τα κοινοβουλευτικά αξιώματα στο ΔΗΣΥ. Ακόμη, η «Χ» αναφέρεται στη μαρτυρία ότι είδαν τη μικρή Madeleine McCann στην Κύπρο και για τις έρευνες που γίνονται σε σχέση με αυτή την υπόθεση.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail” με κύριο τίτλο «Αγανάκτηση για το ‘μαντρί’ επιβίβασης στο αεροδρόμιο», αναφέρει ότι αγανακτισμένοι επιβάτες χαρακτηρίζουν τον εξωτερικό χώρο αναμονής, πριν την επιβίβαση, στο αεροδρόμιο Πάφου ως «μαντρί» και παραπονιούνται για αναμονή πέραν της μιας ώρας, υπό όλες τις καιρικές συνθήκες. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής είναι βέβαιος ότι θα κατευνάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για ξέπλυμα χρήματος. Εξάλλου, αναφέρεται στη χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» με κύριο τίτλο «Τα βρίσκουν Σαρρής και Σόιμπλε» γράφει ότι ενόψει του αυριανού Eurogroup, ο ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής άρχισε από την περασμένη εβδομάδα σειρά επαφών με ομολόγους του και υψηλόβαθμα στελέχη σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον, ενώ ο κ. Σαρρής μεταφέρει στις Βρυξέλλες πρόταση για φόρμουλα που αφορά στον έλεγχο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Επίσης, γράφει ότι το πρώτο τεστ για τη συγκυβέρνηση είναι οι ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών. Ακόμη, γράφει ότι η ΑΟΖ είναι στην ατζέντα Σαμαρά-Ερντογάν, κατά την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη», υπό τον τίτλο «Αληθώς Ανέστη» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η εκλογή Αναστασιάδη σηματοδοτεί νέα εποχή για την πατρίδα, ενώ συμπληρώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαίτησε από τους Υπουργούς συλλογικότητα, αποφασιστικότητα, τόλμη, χρηστή διοίκηση και να τιμήσουν τον κανόνα δεοντολογίας. Εξάλλου, η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Πιτσιλλίδη, ο οποίος αναφέρει ότι δεν θα μεταναστεύσει στις Βρυξέλλες, αλλά θα διατηρήσει επαφή με την Κύπρο όταν αναλάβει καθήκοντα Ευρωβουλευτή, σε αντικατάσταση του Ιωάννη Κασουλίδη. Ακόμη, γράφει ότι ο ΔΗΣΥ γυρίζει σελίδα και πως βρίσκεται σε εξέλιξη η επάνδρωση της ηγετικής πυραμίδας του κόμματος.

 

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΚ)