Παρελθόν …το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ- Ικανοποίηση Βενιζέλου

«Ολική επαναφορά» του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε τη διαδικασία του συνεδρίου ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην δευτερολογία του, καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους. “Χαράξαμε νέα αφετηρία για τη χώρα και την παράταξη” σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απευθύνθηκε πολλές φορές στη βάση του κόμματος, την χαρακτήρισε ηρωική που άντεξε το κλίμα των εκλογών του Μαίου και του Ιουνίου και στήριξε το κόμμα. “Αισθάνομαι, συναισθάνομαι και καταλαβαίνω τους απλούς ανθρώπους που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης ήρθαν να πούνε τις αγωνίες τους. Αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα. Δυσκολεύομαι να  αντιληφθώ την αντιφατική στάση των στελεχών που πήραν μέρος σε καθοριστικές αποφάσεις, που πρωταγωνίστησαν στο κόμμα και την κυβέρνηση και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο” .
Στην καρδιά και στην ψυχή των Ελλήνων δεν μιλάς με τα λόγια που είναι εύκολα αλλά με τις πράξεις που μπορεί να είναι επώδυνες αλλά όλα αυτά είχαν έναν σκοπό, ένα τέλος, είπε. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, περιέγραψε ξανά τους άξονες της επικαιροποιημένης προγραμματικής πρότασης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. “Το ΠαΣοΚ μπορεί να επιβάλλει και θα επιβάλλει αυτή τη συμφωνία” τόνισε.
Τάχθηκε υπέρ της ευρύτερης συμμετοχής του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι κανένας δεν μπορεί να παίξει με τις πρόωρες εκλογές σε αυτή την κρίσιμη φάση της εφαρμογής του προγράμματος. “Θα ήταν παράδοξο το ΠαΣοΚ με όσα τράβηξε να χαρίσει την κυβέρνηση στη ΝΔ. Χαρακτήρισε υποκριτικό το φόβο όσων λένε ότι το ΠαΣοΚ γίνεται ουρά της ΝΔ ενώ προτείνουν μια πολιτική που “μας καθιστά ουρά του ακραίου λαικισμού του ΣΥΡΙΖΑ”.
Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στην πρόταση για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς. “Διατυπώσαμε την πρόταση μας για τη συγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς και για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Η πρόταση μας αφορά και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Να γίνουν δύο πόλοι αντί για τρεις, έναν συντηρητικό και έναν προοδευτικό. Διατυπώνουμε με ειλικρίνεια και επιμονή την πρόταση μας και προχωρούμε χωρίς καθυστέρηση σε κινήσεις που συγκροτούν το ρεύμα της μεγάλης κεντροαριστεράς στην κοινωνική βάση”.
“Δεν περίμενα να εκλεγώ πρόεδρος του ΠαΣοΚ για να αποδείξω ότι κάνω πολιτική. Αυτό χωρίς καμία τυπική αρμοδιότητα. Δεν απολαμβάνω την ιδιότητα του αρχηγού  κόμματος και προέδρου του ΠαΣοΚ. ώστε με απόσταση ψυχική να μπορώ να εγγυηθώ το συλλογικό και συμμετοχικό χαρακτήρα της παράταξης”, είπε.
Ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε την ομιλία του προσφωνώντας τον κ. Γ. Παπανδρέου “αγαπητέ Γιώργο”. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε μπει στο χώρο του συνεδρίου στις 6.30 μμ.
Στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠαΣοΚ έκαναν κινητοποίηση για να μπει ο κόσμος στην αίθουσα. Ο κ. Παπανδρέου εισήλθε στον χώρο του συνεδρίου με ένα χλιαρό χειροκρότημα περίπου εκατό ανθρώπων που είχαν στηθεί και τον περίμεναν στην είσοδο  αλλά μέχρι να διασχίσει το χώρο κάτω από το βάθρο των ομιλητών και να καθίσει στη θέση του είχαν σηκωθεί όρθιοι οι περισσότεροι σύνεδροι που βρίσκονταν στην αρένα και άλλοι που πηδούσαν στις κερκίδες και τον επεφημούσαν “Παπανδρέου, Παπανδρέου”, “Νάτος νάτος ο Πρωθυπουργός”, “Το ΠαΣοΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό”. Κάποιοι φώναζαν “Γιώργο γύρνα πίσω”.
Οι διαδικασία διεκόπη για περίπου δέκα λεπτά, αλλά αρκετοί  σύνεδροι παρέμεναν καθισμένοι στις θέσεις τους και παρακολουθούσαν “παγωμένοι”.  “Εγώ ήρθα για πρώτη φορά σε συνέδριο του ΠαΣοΚ. Την περασμένη Κυριακή πήγαμε και ψηφίσαμε 100.000 άνθρωποι και περιμέναμε κάτι να αλλάξει. Στην πόλη μου περιμένουν να επιστρέψω και να τους πω τι έγινε στο συνέδριο. Δεν ξέρω τι να τους πω! Εδώ ο κόσμος ζει στη δεκαετία του 80”, έλεγε  αποσβολωμένος ένας νεαρός σύνεδρος από την Κρήτη.Τελευταίος έλαβε τον λόγο ο κ. Π. Κουκουλόπουλος, κάνοντας μια γενναία ομιλία.  “Σε άλλη χώρα ζούσαμε τους προηγούμενους μήνες. Εσείς δεν λέγατε ότι δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε στο δρόμο; Ρωτάνε κάποιοι πως έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Επεσε γιατί χάσαμε την πλειοψηφία και όποιος αντέχει ας ψάξει να βρει την πολιτική καταγωγή των 40 στελεχών που μας εγκατέλειψαν. Από όσους μίλησαν εδώ κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για το χάλι της παράταξης. Όταν όλοι μαζί αναλαμβάνουμε την ευθύνη η ευθύνη χάνεται. Όχι έτσι! Αλλος υποτίμησε την κατάσταση, άλλος είχε άγνοια κινδύνου και άλλος έρχεται και μας κουνάει το δάχτυλο. Όσοι μιλούν με όρους του ένδοξου παρελθόντος δεν έχουν τίποτα να πουν για το παρόν και το μέλλον. Είναι ή ανήμποροι ή μελαγχολικοί ή παραιτημένοι. Αλλά οι 100.000 που μας ψήφισαν δεν ήταν τίποτα από αυτά. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι προδώσαμε τις αρχές μας τουλάχιστον να φροντίσουμε να μην προδώσουμε αυτούς τους 100.000 άνθρώπους” , τόνισεΑίσθηση προκάλεσε η ομιλία του κ. Ν. Ανδρουλάκη. Σύνεδροι από τη νεολαία του έκαναν εντυπωσιακή υποδοχή με χειροκροτήματα, συνθήματα “Νίκο μαζί στη νέα εποχή” και με κόρνες. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε δυναμική εμφάνιση και ζήτησε ρήξεις, ανατροπές αλλά και ενότητα. “Το ΠαΣοΚ από τη δεκαετία του 90 αλλάξει μόνο στα λόγια. Όλοι μιλάνε για ανανέωση αλλά κανένας δεν θέλει να φύγει από το κάδρο. Να μην φύγουμε από το συνέδριο δύο κόμματα, το εκλεγμένο και οι αυλές. Το ΠαΣοΚ είναι εδώ αλλά τι θέση έχει στην κοινωνία; Δεν μπορεί να εκφράζεται από όσους έχασαν την έξωθεν καλή μαρτυρία, που βρέθηκαν με εύκολο χρήμα”. Πήγε κόντρα στην κεντρική γραμμή ζητώντας να εκλεγούν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με χαμηλό εκλογικό μέτρο  και όχι με 30%.

Το θέμα αυτό άναψε φωτιές στο συνέδριο. Στελέχη της νεότερης γενιάς, οι κ. κ  Οδ. Κωνταντινόπουλος και Ν. Ανδρουλάκης, με έντονο τρόπο πρότειναν να μην ξεπεράσει το εκλογικό μέτρο το 20% και να μην είναι υποψήφιοι οι πρόεδροι και οι διοικητές των οργανισμών. “Kαθαρές λύσεις! Να σκίσουν κάποιοι τις λίστες που μοίραζαν από το πρωί”. Ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το καταστατικό είχε προτείνει νωρίτερα το μέτρ να είναι 30% ώστε να ψηφιστούν πρόσωπα με πολιτικές προτάσεις και όχι παρέες που θα οδηγήσουν το συνέδριο σε αδιέξοδο. Σε ψηφοφορία με ανάταση χειρών το αποτέλεσμα ήταν αμφίρροπο οπότε ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ πρότεινε να στηθούν κάλπες είτε το βράδυ του Σαββάτου είτε το πρωί της Κυριακής.
Το σώμα του συνεδρίου αντέδρασε σε αυτή τη διαδικασία  και προτάθηκε ξανά η ψηφοφορία με ανάταση χειρών (και καρτών) και τα νεότερα στελέχη να ζητούν εκλογικό μέτρο 15%. Επικράτησε ένα χαοτικό κλίμα για περίπου Η ψηφοφορία πάλι δεν έδινε καθαρό αποτέλεσμα έως ότου ο κ. Θ. Μωραίτης, από την ομάδα των πρώην υφυπουργών  που είχαν συμφωνήσει στο 30% αλλά υποχώρησαν στην απαίτηση των συντρόφων τους,  σηκώθηκε από τη θέση του και έδωσε σήμα υπέρ του 15%. Η πλειοψηφία των συνέδρων δια βοής και χειρών προέκρινε το 15% και τελικά με συμβιβαστική πρόταση του κ. Σουλαδάκη έγινε αποδεκτό το εκλογικό μέτρο του 20%. Επίσης ψηφίστηκε το ασυμβίβαστο για τα μέλη της ΚΕ να είναι πρόεδροι ή διοικητές οργανισμών.
Απόλυτη ικανοποίηση για τις διαδικασίες και τις αποφάσεις του συνεδρίου, εξέφραζαν κύκλοι της Ιπποκράτους. Ολες οι αποφάσεις για τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ για τις πολιτικές  πρωτοβουλίες και τη στρατηγική του κόμματος έγιναν ομόφωνα δεκτές από το σώμα των συνέδρων.  Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν οτι οι οργανωτικές ψηφοφορίες δείχνουν τη ζωντάνια του ΠαΣοΚ αλλα είναι δευτερεύουσας σημασίας, και για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος του κόμματος δεν βρισκόταν στην αίθουσα ούτε ενεπλάκη με τις ψηφοφορίες.