Στην Τουρκία αύριο ο Σαμαράς – Ερντογάν: Θέλουμε στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20.28

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον πρωθυπουργό, τον Υπουργό Αμυνας και άλλους 9 Υπουργούς και έναν υφυπουργό, θα απογειωθεί αύριο το πρωί με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Με ατζέντα χαμηλής πολιτικής αλλά σε κλίμα έντασης θα πραγματοποιηθεί για λίγες ώρες το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση μόλις προσγειωθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπουλάχ Γκιούλ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν και εκτός από τη κοινή συνέντευξη Τύπου θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση που θα υπογράφουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε τη σημασία αυτής της συνάντησης του με τον Αντώνη Σαμαρά. Εξάλλου βασικός στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η οριοθέτηση και ο επαναπροσδιορισμός των διμερών σχέσεων σε μια νέα πιο στέρεη βάση.

Ειδικότερα ο τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες, διευκρίνισε ότι «Στις συνομιλίες μας με την ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής. Θα ήθελα να σας δώσω κάποια χαρακτηριστικά οικονομικά στοιχεία: Στα τέλη του 2012, το συνολικό εμπορικό μας ισοζύγιο έφτασε τα 5 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 3,5 δις είναι εξαγωγές της Ελλάδας και τα 1,5 δις είναι δικές μας εξαγωγές προς την Ελλάδα.
Με άλλα λόγια, φροντίζουμε το δίκαιο προς τον γείτονα και δρομολογούμε αυτή τη διαδικασία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης. Φυσικά θα εξετάσουμε και ένα σύνολο θεμάτων, τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, προς ποια κατεύθυνση οδηγούμε τις διμερείς πολιτικές μας σχέσεις, καθώς και θέματα ΝΑΤΟ, διότι είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα. Θα έχουμε μία πλούσια ατζέντα και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ».
Ο κ. Ερντογάν  σε μια προσπάθεια να εκφράσει τις τουρικές βλέψεις για τις διμερείς σχέσεις δήλωσε στην συνέντευξή του στη ΝΕΤ,  ότι «Πρόκειται για μία συνεργασία, την οποία εμείς χαρακτηρίζοντάς την ‘στρατηγική’ , θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα ‘σου ‘πα, μου ‘πες’ ».
Τέλος, αναφερόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει : «Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, από το παρελθόν στο μέλλον. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με τον κ. Σαμαρά και να εξετάσουμε τα θέματα αυτά, έστω και σύντομα, όταν βρεθήκαμε στη Ντόχα. Με τα θέματα που θα εξετάσουμε τώρα θα κάνουμε πλέον τα βήματα, έχουμε ήδη υπογράψει ορισμένες συμφωνίες, τώρα θα υπογράψουμε κι άλλες και νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά».
Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον ομόλογό του κ. Νταβούτογλου για την προετοιμασία του ταξιδιού του κ. Σαμαρά.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το μεσημέρι θα συνεδριάσει το κοινό Υπουργικό Συμβούλιο όπου και θα υπογραφούν περίπου έντεκα διμερείς συμφωνίες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα. Στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου ( ο οποίος αναχωρεί από σήμερα για την Τουρκία μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Β.Κασκαρέλη) συζητήθηκε το πλαίσιο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε αυτό το ταξίδι και κυρίως η τακτική που θα έχουν οι υπουργοί στις διμερείς επαφές τους με τους ομολόγους τους. Όλες οι συμφωνίες ακόμη και αυτής της λαθρομετανάστευσης δεν εντάσσονται στην υψηλή διπλωματική ατζέντα, ωστόσο το ζητούμενο είναι πόσο θα προχωρήσει η υλοποίηση των συμφωνιών αυτών. Διότι από τα μνημόνια συνεργασιών που υπεγράφησαν στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου-Ερντογάν το 2010 δεν υλοποιήθηκε σχεδόν κανένα.

Επιχειρηματικό φόρουμ

Με το σύνθημα «νέα έργα, νέες δουλειές» ταξιδεύουν περίπου 90 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων στην Κωνσταντινούπολη όπου παράλληλα με το κοινό Ελληνοτουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο θα διεξαχθεί το εξίσου σημαντικό επιχειρηματικό συνέδριο, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Τρίτη. Μιλώντας στο Real.gr o Θανάσης Λαβίδας, πρόεδρος του ΣΕΒ Επιχειρηματικού Συμβουλίου Διεθνών Δράσεων θεωρεί ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με την εξωστρέφεια με τη διττή της έννοια, τόσο με την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας όσο και με το άνοιγμα των φτερών δυναμικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Για την Τουρκία συγκεκριμένα λέει ότι «είναι μια χώρα 70 εκατομμυρίων κατοίκων, δυνητικών καταναλωτών ελληνικών προϊόντων. Είναι μια χώρα που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς προσφέροντας ευκαιρίες για έργα υποδομών αλλά και παροχή υπηρεσιών όπου οι Έλληνες έχουν σημαντικό προβάδισμα».

Μεταξύ των επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό συνέδριο είναι ο πρόεδρος στα ΕΛΠΕ Χρ.Κομνηνός, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας Α.Τουρκολιάς, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Στ.Λεκάκος, ο πρόεδρος της Aegean Airlines Θ. Βασιλάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του Costa Navarino Α. Κωνσταντακόπουλος.

 

Πηγή: real.gr