Ακυρώνονται 1.300 πτήσεις στην Ισπανία

Περίπου 1.300 πτήσεις αναμένεται να ακυρωθούν στην Ισπανίααυτή την εβδομάδα, δήλωσαν πηγές της Iberia σήμερα, καθώς οι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας πραγματοποιούν την δεύτερη από τις συνολικά τρεις πενθήμερες απεργιακέςκινητοποιήσεις τις οποίες έχουν εξαγγείλει.

Μόνο σήμερα, επρόκειτο να ακυρωθούν 250 πτήσεις, ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, εκ των οποίων οι 82 ήταν της ιδίας.

Η απεργία πρόκειται να επηρεάσει πτήσεις τόσο της ίδιας της εταιρείας, όσο και θυγατρικών της Iberia και αερομεταφορέων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εδάφους της. Στις ακυρώσεις αναμένεται να συμπεριληφθούν 400 πτήσεις της Iberia, 434 της Air Nostrum, 316 της Vueling και 100 της Iberia Express.

Σύμφωνα με την διοίκηση της Ιμπέρια, οι 38.000 από τους 40.000 επιβάτες που πλήττονται από την απεργία μεταφέρθηκαν σε εναλλακτικές πτήσεις. Οι υπόλοιποι μπορούν είτε να ζητήσουν να αλλάξουν πτήσεις ή να τους επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλαν.

Τα πληρώματα καμπίνας, οι πιλότοι και το προσωπικό εδάφους διαδηλώνουν για τα σχέδια της διοίκησης της Ιμπέρια να μειώσει κατά 3.807 τις θέσεις εργασίας — ή σχεδόν κατά το 20% του συνόλου των εργαζομένων σε αυτή. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, η συμμετοχή στην απεργία φθάνει το 95%. Προγραμματίζονταν διαδηλώσεις στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης και σε εγκαταστάσεις του αερομεταφορέα σε άλλες πόλεις, κατά τις ίδιες πηγές.

Η εταιρεία κατέγραψε λειτουργική ζημία 351 εκατ. ευρώ το οικονομικό έτος 2012, σύμφωνα με τον International Airlines Group, τον όμιλο στον οποίο ανήκει.

Ένας διαμεσολαβητής που έχει ορίσει η κυβέρνηση συντονίζει μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στην διεύθυνση της αεροπορικής εταιρείας και συνδικαλιστές σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση είχε γίνει από την 18η ως την 22α Φεβρουαρίου, ενώ η τρίτη προβλέπεται να γίνει από την 18η ως την 22α Μαρτίου.

http://www.newsit.gr