Τα έμβρυα καταλαβαίνουν τους ήχους

Mar 4, 2013 @ 7:23

Τα αγέννητα μωρά μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν ομιλίες, τρεις μήνες προτού  δουν το φως του ήλιου, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη. Οι επιστήμονες  έφτασαν στο παραπάνω συμπέρασμα ύστερα από λεπτομερείς απεικονίσεις του  εγκεφάλου από 12 βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα.

Στις μόλις 28 εβδομάδες κύησης, τα μωρά φαίνεται πως μπορούσαν να διακρίνουν  μεταξύ των διαφορετικών ήχων, συλλαβές όπως «γκα» και «μπα», καθώς και να  ξεχωρίσουν τις αρσενικές από τις θηλυκές φωνές.

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι τα μωρά μπορούν να αναπτύξουν τις  γλωσσικές τους δεξιότητες, ενώ βρίσκονται ακόμα στην κοιλιά της μητέρας τους, παίρνοντας ερεθίσματα από τις φωνές των γονιών τους.

Ήδη είναι γνωστό στους επιστήμονες πως τα έμβρυα μπορούν να ακούν θορύβους  πριν έρθουν στο φως. Ωστόσο είναι ακόμα υπό συζήτηση το εάν οι άνθρωποι  γεννιούνται με μια έμφυτη ικανότητα να επεξεργάζονται την ομιλία ή εάν αυτό  είναι κάτι που αποκτιέται μέσω σχετικής εκπαίδευσης, μετά τη γέννηση.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης, οι περιβαλλοντικοί  παράγοντες είναι αναμφίβολα σημαντικοί, αλλά τα ευρήματά τους συντελούν στο να  υιοθετηθεί η άποψη πως οι γλωσσικές διεργασίες είναι έμφυτες.

 

Διαβάστε περισσότερα,

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε