Ποιος είναι ο Έλληνας που «φιγουράρει» στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ένας από τους τρεις Έλληνες, το όνομα του οποίου φιγουράρει στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ποιος είναι όμως ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και πως κατάφερε με μια μαγική κίνηση να βρεθεί στην χρυσή λίστα και το σημαντικότερο γιατί τον αποκαλούν «κροίσο στα χαρτιά».

Γεννήθηκε το 1962 στη Ρώμη, όταν ο πατέρας του υπηρετούσε στον ΟΗΕ, ενώ λίγο αργότερα μετακόμισαν στη Βρετανία. Αποφοίτησε από το London School of Economics ενώ μιλάει έξι γλώσσες. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από το τμήμα επενδύσεων της Cargill, πρόκειται για αμερικανικό κολοσσό στην αγορά παραγώγων. Στα έξι χρόνια που εργάστηκε εκεί κατάφερε να αναρριχηθεί γρήγορα στην ιεραρχία, αποδεικνύοντας τις ικανότητες του.

Το 1993 έκανε μεταγραφή στην Marc Rich & Co., μια μεταγραφή που αποδείχθηκε «χρυσή». Στη νέα εταιρία ξεκίνησε να εργάζεται ως επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα. Μόλις ένα χρόνο αργότερα ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Μαρκ Ριτς αποχώρησε, υπό την πίεση κατηγοριών για φοροδιαφυγή αλλά και συνεργασία με τα καθεστώτα στο Ιράν και στο Ιράκ,  και παραχώρησε τις μετοχές του στους άμεσα συνεργάτες τους. Ανάμεσά τους ήταν και ο έλληνας Αριστοτέλης Μυστακίδης.

Η εταιρία μετονομάζεται σε Glencore και μετατρέπεται από τους νέους μετόχους της σε έναν πραγματικό κολοσσό. Η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 50.000 εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω θυγατρικών της και ουσιαστικά αποτελεί ιδιωτική κοινοπραξία των 500 μεγαλοστελεχών της, τα οποία μοιράζονται τα κέρδη με βάση τις αποδόσεις τους. Ο Έλληνας μέτοχος έχει αναλάβει να διευθύνει τον τομέα χαλκού και άλλων βασικών μετάλλων της Glencore που κυριαρχεί στην εμπορία και διακίνηση όλων των πρώτων υλών.

Μέχρι το 2011 οι μέτοχοι της εταιρείας την είχαν κρατήσει μακριά από τα χρηματιστήρια.

Μόλις εισήχθησαν οι μετοχές της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η αξία της Glencore αποτιμήθηκε για περισσότερο από 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτόματα τότε οι μέτοχοι της εταιρίας μπήκαν στη λίστα του Forbes με τον Μυστακίδη να έρχεται στην πρώτη θέση μεταξύ των πλουσιότερων Ελλήνων της λίστας, για το 2012, αφήνοντας πίσω του τον Φίλιππο Νιάρχο και τον Σπύρο Λάτση. Το 2012 η περιουσία του έφτανε στα 2,8 δισ. δολάρια.

Η αξία της εταιρίας όμως έπεσε με αποτέλεσμα ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, που είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί, να χάσει κάποιες από τις θέσεις στη χρυσά λίστα. Φέτος λοιπόν φιγουράρει στην 527η θέση παγκοσμίως (από την 418η θέση πέρυσι) και η περιουσία του αποτιμάται στα 2,7 δισ δολάρια.

Βέβαια αυτή η περιουσία είναι στα «χαρτιά». Μέχρι τον Μάιο του 2016 οι μετοχές του Μυστακίδη είναι «κλειδωμένες» καθώς δεν μπορεί να τις πουλήσει, μέχρι να συμπληρωθεί μια πενταετία από την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.

Newpost.gr