Απαγωγή 20 μελών του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Θύματα απαγωγής έπεσαν 20 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στα Υψίπεδα του Γκολάν, κοντά στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, το απόγευμα της Τετάρτης, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι έχει αποστείλει μία ομάδα στην περιοχή προκειμένου να διευθετήσει την κατάσταση.

Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών έρχεται έπειτα από την ανάρτηση ενός βίντεο στον ιστότοπο YouTube, το οποίο δείχνει περίπου 30 ενόπλους να σταματούν την οχηματοπομπή που μετέφερε τους 20 παρατηρητές του ΟΗΕ.

Στο βίντεο οι ένοπλοι δηλώνουν πως είναι της συριακής αντιπολίτευσης, πληροφορία που επιβεβαιώνεται από τον πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση των 20 απαχθέντων.

Τα διαφιλονικούμενα Υψίπεδα του Γκολάν περιήλθαν στον έλεγχο του Τελ Αβίβ έπειτα από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Ισραήλ και Συρία παραμένουν τεχνικά σε κατάσταση πολέμου, ωστόσο, η ανακωχή που συμφωνήθηκε το 1974 ορίζει ότι οι συριακές δυνάμεις δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην περιοχή. Κυανόκρανοι του ΟΗΕ περιπολούν τα διαφιλονικούμενα εδάφη προς αποφυγή περιπλοκών.

Πηγή:skai.gr