Ακυρώνονται οι βουλευτικές εκλογές του Απριλίου στην Αίγυπτο

Σε ακύρωση των βουλευτικών εκλογών που θα άρχιζαν στις 22 Απριλίου προχώρησε η Εκλογική Επιτροπή στην Αίγυπτο, μετά την απόφαση δικαστηρίου το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα που τις προκήρυσσε.

Το δικαστήριο επέστρεψε ακόμη τον εκλογικό νόμο στο Συνταγματικό Δικαστήριο για εκ νέου μελέτη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα θα μείνει για ένα άγνωστο για την ώρα διάστημα χωρίς κάτω Βουλή -το σώμα δηλαδή που νομοθετεί- και ενώ βρίσκεται στο μέσο μεγάλης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής.

Μετά την πτώση του Μουμπάρακ και τη διάλυση της τότε Βουλής είχε περάσει περίπου ένας χρόνος ως τη διεξαγωγή εκλογών (έγιναν στις αρχές του 2012) οι οποίες ανέδειξαν τελικά μία Βουλή όπου κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές.

Η επιρροή των ισλαμιστών στην μετά τον Μουμπάρακ εποχή έγινε σαφέστερη μετά την εκλογή του προέδρου Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Η εκλογή ακυρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι λόγω προβλημάτων συνταγματικότητας και ενώ η χώρα παρέμενε ασταθείς με το σκηνικό να πολώνεται ακόμη περισσότερο λόγω των ενεργειών του Μόρσι.

Τελικά είχε αποφασιστεί ότι η νέα βουλευτική εκλογή θα άρχιζε στις 22 Απριλίου και θα ολοκληρώνονταν σε τέσσερα στάδια ως το τέλος Ιουνίου λόγω του περίπλοκου εκλογικού νόμου.

Newsroom ΔΟΛ