Συνελήφθη στην Ιορδανία ο «εκπρόσωπος Τύπου» του Οσάμα μπιν Λάντεν

Τη σύλληψη του λεγόμενου «εκπροσώπου Τύπου» και γαμπρού του Οσάμα μπιν Λάντεν επιβεβαίωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Πρόκειται για τον Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιτ, ο οποίος εντοπίστηκε στην Ιορδανία και θα δικαστεί στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο Αμπού Γκάιτ έπαιξε ρόλο στη συνωμοσία που οδήγησε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

O συλληφθείς εργαζόταν ως δάσκαλος στο Κουβέιτ, ωστόσο, έχασε την υπηκοότητα μετά τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τονίζει ότι βρισκόταν στο πλευρό του Μπιν Λάντεν από το Μάιο του 2001 μέχρι και το 2002, μιλώντας εκ μέρους της αλ Κάιντα και ξεκαθαρίζοντας ότι οι επιθέσεις όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου θα συνεχιστούν.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2001 εμφανίστηκε μαζί με τον Μπιν Λάντεν και τον Αίμάν αλ Ζαουάχρι σε βίντεο, προειδοποιώντας ότι «ένας μεγάλος στρατός συγκεντρώνεται για να επιτεθεί σε εβραίους, χριστιανούς και Αμερικανούς».

Η σύλληψή του έγινε στην Ιορδανία από όπου εκδόθηκε στις ΗΠΑ βάσει διμερούς συμφωνίας.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη» στον αγώνα κατά της αλ Κάιντα.

Πάντως, το γεγονός ότι ο Αμπού Γκάιτ θα δικαστεί στη Νέα Υόρκη προκαλεί αντιδράσεις και εντός ΗΠΑ. Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε χαρακτηριστικά: «όταν εντοπίζονται άνθρωποι σαν τον Αμπού Γκάιτ, το τελευταίο πράγμα που  χρειάζεσαι είναι να τον βάλεις σε πολιτικό δικαστήριο. Αυτός ο άνθρωπος θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Γουαντάναμο.»

Από την πλευρά της κυβέρνησης Ομπάμα το σχόλιο που έγινε είναι ότι στόχος του Λευκού Οίκου είναι να κλείσει η συγκεκριμένη στρατιωτική βάση. «Ο πληθυσμός στο Γουαντάναμο πρέπει να μειωθεί, όχι να αυξάνεται» τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, Εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνουν το βίντεο όπου εμφανίζεται ο Γκάιτ μαζί με τον Μπιν Λάντεν και τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι (Φωτογραφία: EPA pictures )