Άμεσες εκλογές ζητά ο διάδοχος του Τσάβες

Ο Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο ο ίδιος ο Ούγκο Τσάβες υπέδειξε ως διάδοχό του, ορκίστηκε χθες στη θέση του προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας, λίγες μόλις ώρες μετά την κηδεία του αποθανόντος προέδρου της χώρας.

Ο Μαδούρο – με τη σειρά του – όρισε τον Χόρχε Αρεάζα, πρώην υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας, ως τον νέο αντιπρόεδρο, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν σύσσωμα χθες ότι οι προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο. Η εφημερίδα «Ελ Νασιονάλ», αναφέρει ότι πιθανές ημερομηνίες θεωρούνται οι 14, 21 και 28 Απριλίου ενώ ο Μαδούρο αναμένεται να είναι υποψήφιος για το κυβερνών κόμμα στις επερχόμενες εκλογές.

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε χθες ότι ζήτησε από τις εκλογικές Αρχές της Βενεζουέλας την πραγματοποίηση άμεσης ψηφοφορίας προκειμένου να επιλεγεί – με τις προβλεπόμενες διαδικασίες – ο διάδοχος του αποθανόντος προέδρου της χώρας, Ούγκο Τσάβες.

Οι μεθοδικές κινήσεις της αντιπολίτευσης

Με την προσοχή όλων να είναι στραμμένη στον χαμό του μεγάλου ηγέτη της χώρας και μίας εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της Λατινικής Αμερικής, η αντιπολίτευση φαίνεται πως τηρεί στάση αναμονής. Όμως, η αλήθεια είναι ότι προετοιμάζονται εδώ και καιρό για την μεγάλη εκλογική αναμέτρηση που δεν θα αργήσει καθόλου να έρθει. Εξάλλου, γνώριζαν πολύ καλά εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι αργά ή γρήγορα κάτι τέτοιο θα συνέβαινε από την στιγμή που είχε γίνει σαφές ότι η υγεία του Τσάβες είχε πάρει μη αναστρέψιμη καθοδική πορεία.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών ξεχύθηκαν στους δρόμους για να θρυνήσουν τον χαμό του μεγάλου τους ηγέτη και να αποτίσουν φόρο τιμής στον Comandante.