ΑΠΟΨΗ: Να παραιτηθεί από Δήμαρχος ο Μπουτάρης!

Mar 9, 2013 @ 9:14

ΑΠΟΨΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η (καθυστερημένη) επιστολή του τ. προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη δημιουργεί μείζον ηθικό θέμα για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη. Ο δήμαρχος, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συνεδρίου στις της 11ης Φεβρουαρίου 2013, παραπλάνησε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όταν τους διαβεβαίωνε ότι είχε συμφωνήσει με τον πρόεδρο Στ. Ταμβάκη να μετακομίσει το γραφείο του ΣΑΕ στο Δημαρχείο.

Είπε, συγκεκριμένα ο Δήμαρχος: “Τους έκανα μια πρόταση να ‘ρθουν να τους παραχωρήσουμε χώρο εδώ στο Δημαρχείο να στεγάζονται και να χρησιμοποιούν τους χώρους του Δημαρχείου. Καλή ώρα αυτή την αίθουσα για τις δικές τους αυτές και αφού συμφωνήθηκαν όλα και αφού και αφού και αφού, αρνιόντανε εδώ και έξη μήνες μας τυραννάνε, αρνιόντανε να παραδώσουνε ουσιαστικά το κτίριο”.

Να τι λέει, για τη συγκεκριμένη “συμφωνία” από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΑΕ:  <<… παραθέτω τα όσα συμφωνήθηκαν στην Συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ στις 31 Μαρτίου 2012, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη για τους χώρους των γραφείων του ΣΑΕ: «Με προϋποθέσεις, η συστέγαση μπορεί να γίνει>>. Δηλαδή, όχι μόνον δεν συμφώνησαν να μετακομίσουν τα γραφεία του ΣΑΕ, αλλά, αντίθετα, να “συστεγαστούν” στα γραφεία του ΣΑΕ κάποιοι υπάληλοι του Δήμου και αυτό “υπό προϋποθέσεις”…

Ποιές ήταν οι προϋποθέσεις;  Λέει ο κ. Ταμβάκης: <<Πρώτη προϋπόθεση είναι να κρατήσει το ΣΑΕ χώρους για τους συνεργάτες του και την αίθουσα συνεδριάσεων. Δεύτερη προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση των δύο συνεργατών του ΣΑΕ μέσω του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και διάθεση χώρου για τη πραγματοποίηση εκθέσεων, που τυχόν θα οργανωθούν στο μέλλον.>>

ΔΗΛΑΔΗ,  ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΣΑΕ ΣΤΟ ΚΤΡΙΟ ΜΑΚΡΙΔΗ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ  ΓΡΑΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΚΑΙ ΙΚΑΝΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ!..

Και όχι μόνον αυτό. Προϋπόθεση για τη ¨συστέγαση” αποτελούσε και η σύμβαση έργου των δύο διοικητικών υπαλλήλων με το Δήμο Θεσσαλονίκης ώστε να εξακολουθούσαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΣΑΕ μισθοδοτούμενες από το Δήμο, αφού το ΣΑΕ ως αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τη μισθοδοσία τους!

Αυτά, λέει ο κ. Ταμβάκης, ότι είχε συμφωνήσει με τον Δήμαρχο.  Αντ΄αυτών ο κ. Δήμαρχος τι έκανε; Πίεζε με κάθε τρόπο τις ανίσχυρες υπαλλήλους να του παραδώσουν τα κλειδιά του κτηρίου! Δηλαδή, χωρίς να έχουν εξουσιοδότηση από το προεδρείο του ΣΑΕ, τον φυσικό εργοδότη τους,  να δώσουν τα κλειδιά των γραφείων του ΣΑΕ στο Δήμαρχο  και, ουσιαστικά και τυπικά, να βγούν στο δρόμο και οι ίδιες και τα γραφεία του ΣΑΕ!.. Και επειδή οι δύο υπάλληλοι έπραξαν το καθήκον τους, δηλαδή αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το καπρίτσιο του Δημάρχου, χωρίς να έχουν προηγουμένως  σαφή εντολή και εξουσιοδότηση από το προεδρείο του ΣΑΕ, αυτό ο κ. Μπουτάρης το αποκαλεί  ¨τυραννία” του…

Στην ομιλία του ο κ. Μπουτάρης είπε και άλλα πράγματα. Πρώτον, εξέθεσε, ως μη όφειλε, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τσιάρα, τον οποίο εμφανίζει δήθεν ως “εξω φρενών μ’ αυτή την ιστορία”. Ποιά ιστορία; Αυτήν που του διηγήθηκε ο κ. Μπουτάρης όπως την είπε και στο Δημοτικό του Συμβούλιο; Ότι τον κορόϊδευαν και τον περιέπαιζαν δήθεν τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ και δεν του παραχωρούσαν αυτά που ΔΕΝ είχαν συμφωνήσει; Τέτοια “υπεύθυνη” πληροφόρηση έδινε στον Υφυπουργό;

Λέει όμως και κάτι άλλο: Ότι ο ίδιος μίλησε στον κ. Τσιάρα για να βρει χώρο στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης για να στεγαστούν τα γραφεία του ΣΑΕ! <<…και αφού μίλησα και με τον κ. Τσιάρα τον Υφυπουργό, ο οποίος ηταν εξω φρενών μ αυτή την ιστορία, τους έκανε, τους έδωσε χώρο να πάνε να στεγαστούνε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου είναι και χώροι υπάρχουνε και είναι και το καθ´ ύλην αρμόδιο και επικαλυπτικό Υπουργείο>>.

Εν τη ρύμη του λόγου του ο κ. Μπουτάρης αποκάλυψε την αλήθεια! Ότι ο ίδιος ποτέ δεν ήθελε το ΣΑΕ στο δημαρχείο και ότι αυτό το χρησιμοποίησε ως “τυρί στη φάκα” για να πάρει τα κλειδιά της δωρεάς Μακρίδη! Κι όμως, μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα διαβεβαίωνε το  ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο ότι το είχε προτείνει και, μάλιστα, ότι το είχαν συμφωνήσει με τον κ. Ταμβάκη!!! Και αμέσως μετά λέει πως τάχα “μεσολάβησε” στον κ. Τσιάρα για στεγαστεί το ΣΑΕ στο Μακεδονία-Θράκης!

Και όχι μόνον αυτό, τώρα έθετε υπό προϋποθέσεις και την ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ! <<Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ευχαρίστως να στεγάσει και θα φιλοξενήσει την ἐδρα του αποδήμου ελληνισμού, του απανταχού ελληνισμού, αρκεί να κάνει κάτι. Και τό ‘πα και στον Πρόεδρο επανειλημμένα. Κάντε κάτι. Το να λέμε οτι έχουμε την έδρα του Συμβουλίου Απανταχού Ελληνισμού και δεν συμμαζεύεται, δεν λέει τίποτα. Κάντε κάτι για να σας τιμήσουμε. Δεν κάνετε κάτι, δεν σας θέλουμε. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν θέλουμε να σας φιλοξενούμε>>.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Μπουτάρης, όχι μόνον έδιωξε το ΣΑΕ από τα Γραφεία του, αλλά ετσιθελικά έπαψε και την Θεσσαλονίκη από του να είναι η “Πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού”!..

Αλλά αυτό το ¨κάντε κάτι” πως το ερμηνεύει ο κ. Μπουτάρης; Και τι λέει επ΄αυτού η δημοτική αντιπολίτευση; Ενστερνίζεται την άποψη του Δημάρχου ότι ο Απόδημος ελληνισμός δεν έχει “κάνει κάτι” για τους συμπατριώτες του Έλληνες, για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη; Τί λέει το Υπουργείο Εξωτερικών; Τί λέει το Υπουργείο Εσωτερικών; Τι λέει ο Πρωθυπουργός της χώρας; Τι λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Θα αφήνουν έτσι τον κ. Μπουτάρη να ακυρώνει φραστικά την διαχρονική προσφορά της Ομογένειας στην ελληνική πατρίδα;

Αλήθεια πιστεύει ο κ. Μπουτάρης  ότι η πόλη που διοικεί και η οποία είναι κατά το πλείστον κατοικημένη και προκομένη από τιμημένους Έλληνες ομογενείς, ενστερνίζεται τις αντιλήψεις και τις δοξασίες του σε σχέση με τους Απόδημους Έλληνες;

Ούτως εχόντων των πραγμάτων και δεδομένου ότι η απόφαση για την εκδίωξη από την Συμπρωτεύουσα του ΣΑΕ και των ομογενών είναι προσωπική απόφαση του κ. Μπουτάρη,  και δεδομένου ότι του λοιπού, όπως μαρτυρούν όχι μόνον η επιστολή Ταμβάκη, αλλά και τα εκατοντάδες μηνύματα, e-mails και -ωσονούπω ψηφίσματα των ομογενειακών οργανώσεων, με αισθήματα αγάνακτησης για όσα απίστευτα συμβαίνουν με το Δήμαρχο,  η ΡΗΡ πιστεύει ότι μία μόνον απομένει οδός διαφυγής για τον κ. Μπουτάρη. Η παραίτησή του από το αξίωμα του Δημάρχου!

Ο Δήμαρχος “με τις κόκκινες κάλτσες” αρκετά περιέπαιξε τα εκατομμύρια των ομογενών μας. Φτάνει πιά!

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Ο κ. Μπουτάρης με τον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ.