Αβραμόπουλος: «Ευαγγέλιο το Διεθνές Δίκαιο» – Νταβούτογλου: «Δεν το έχουμε επικυρώσει»

Παράλληλη συνέντευξη παραχώρησαν οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Νταβούτογλου στην Καθημερινή της Κυριακής, αναλύοντας όλο το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι για την Ελλάδα το Διεθνές Δικαιο είναι Ευαγγέλιο, κάνοντας λόγο για μια έντιμη διπλωματία μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα καλεί την Άγκυρα να αποφύγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη να καταλήξουν οι διερευνητικές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη για την οριοθέτηση της από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Από την πλευρά του, Τούρκος ομόλογος του, Αχμέντ Νταβούτογλου καθιστά σαφές ότι η Άγκυρα δεν κινείται με βάση τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία άλλωστε η Τουρκία δεν εχει επικυρώσει.

Ο κ. Νταβούτογλου επιμένει πως η επίλυση των όποιων προβλημάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από διμερή διάλογο.

Σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ, δηλώνει πως «κανείς δεν μπορεί να περικυκλώσει την Τουρκία που έχει τη μακρύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο» και πως η χώρα του έχει δικαίωμα να διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.