Κυπριακός Τύπος, 10 Μαρτίου 2013

Οι συσκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο χθες βράδυ με οικονομικούς παράγοντες και την πολιτική ηγεσία για την οικονομία, οι απαιτήσεις της Τρόικας, η τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου Αναστασιάδη με την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα καθώς και σε άλλες πρωτεύουσες, η εκστρατεία της Κυβέρνησης για αναστροφή του δυσμενούς κλίματος κατά της Κύπρου, οι κομματικές διεργασίες σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και η κατάσταση με την ανεργία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

 

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Συναγερμός για το Μνημόνιο”, γράφει ότι την εμπλοκή των κορυφαίων οικονομικών παραγόντων και του πολιτικού συστήματος στην υπόθεση ολοκλήρωσης της δανειακής σύμβασης πέτυχε χθες βράδυ ο Νίκος Αναστασιάδης με διαδοχικές βαρυσήμαντες συσκέψεις στο Προεδρικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε τηλεφωνικώς πολιτική στήριξη από την Άγκελα Μέρκελ και προετοιμάζει επίσκεψη στη Μόσχα για να διασφαλίσει ρωσική συμμετοχή στο πακέτο διάσωσης της οικονομίας ενώ αναχωρεί σήμερα για την Αθήνα. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για εκστρατεία αναστροφής του δυσμενούς κλίματος κατά της Κύπρου.

 

“Η Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Στην κόψη του ξυραφιού”, γράφει ότι δραματικές όσο ποτέ άλλοτε είναι οι ώρες για την κυπριακή οικονομία, με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το μνημόνιο να προσλαμβάνουν τη μορφή άγριου θρίλερ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συνέντευξη του Γ. Λιλλήκα, ο οποίος είπε ότι “με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η συνεργασία με την ΕΔΕΚ θα συνεχιστεί” και πως “ο νέος Πρόεδρος ξεκίνησε στέλλοντας ενοποιητικά μηνύματα”. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας Χάρη Γεωργιάδη ότι “η ανεργία βρίσκεται εκτός ελέγχου”.

 

“Ο Φιλελεύθερος”, με κύριο τίτλο “Κόκκινος συναγερμός Αρχηγών”, γράφει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία του χθες, με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έθεσε με καθαρότητα τις κυπριακές θέσεις προκειμένου να τερματιστούν οι πιέσεις που ασκούνται προς τη Λευκωσία με αποδέχτη τη Ρωσία για “κούρεμα” καταθέσεων και να επικεντρωθούν οι προσπάθειες για χρέος βιώσιμο. Αλλού γράφει ότι “οι νέοι πληρώνουν τα σπασμένα της ανεργίας”. Αλλού αναφέρεται σε εκκόλαψη ακραίων σεναρίων, και εκβιαστικά διλήμματα από ΔΝΤ και γερμανικό άξονα, που αποφεύχθηκαν ακόμα και στην Ελλάδα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ισχυρή εντολή θέλει η νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ και πως στη μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία μετά τις εθνικές εκλογές, προχωρά το κυβερνών κόμμα.

 

Η “Χαραυγή”, με πηχυαίο τίτλο “Πιέσεις Τρόικας για ΦΑ”, γράφει ότι ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ κάνει σχεδιασμούς για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ζήτησε χθες από αντιπροσωπείες της ΑΗΚ, Cyta, ΑΛΚ και ΚΟΤ να δώσουν στοιχεία για να εκτιμηθεί η αξία των Οργανισμών. Αλλού γράφει ότι σήμερα πραγματοποιείται η παγκύπρια εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος στην οποία θα συμμετάσχουν από κάθε άκρη της Κύπρου, μαθητές, φοιτητές, νέοι, εργαζόμενοι και άνθρωποι κάθε ηλικίας.

 

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Τα χέρια του κράτους δεμένα σε ό,τι αφορά τους Ημικρατικούς Οργανισμούς”, γράφει ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις ότι οι “κερδοφόροι” ημικρατικοί οργανισμοί δεν θα επηρεαστούν τώρα δοκιμάζονται, με την Τρόικα και τις προσπάθειες διάσωσης της οικονομίας. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία επιδιώκει να επεκτείνει την απαγόρευση και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Σε άλλο θέμα προβάλλει έρευνα που κατέδειξε ότι οι πλειοψηφία των Βρετανών πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους πρέπει να είναι έτοιμη για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στα νησιά Φόκλαντ εάν υπάρξει απειλή για εισβολή.

 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Καθημερινή”, υπό τον τίτλο “Ενεργειακά ΜΟΕ για την Κύπρο διαμορφώνουν ΗΠΑ-Βρετανία”, γράφει ότι σε τέσσερις άξονες στηρίζεται ο νέος “ενεργειακός” σχεδιασμός ΟΗΕ-ΗΠΑ-Βρετανίας για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, με καταλύτη τη μεταφορά ΦΑ μέσω Τουρκίας. Αλλού αναφέρεται σε ανασχηματισμό ως “ύστατη κίνηση Σαμαρά», ενώ πιέζει την Αθήνα η Τρόικα και οι ατέλειωτες ανθρώπινες ουρές στην Ελλάδα για ένα πιάτο φαγητό να βρίσκονται σε οριακό σημείο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “είναι μονόδρομος οι ιδιωτικοποιήσεις”, προσθέτοντας ότι αρχίζει εξονυχιστικός έλεγχος στα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των κερδοφόρων ημικρατικών.

 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Μάχη”, υπό τον τίτλο “Σκληρές διαπραγματεύσεις”, αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με την Άγκελα Μέρκελ καθώς και με τον Βενιαμίν Νετανιάχου και γράφει ότι “παλεύει για να σώσει την Κύπρο και τις καταθέσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος λέει ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι κυβέρνηση σωτηρίας και διάσωσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις εσωκομματικές εκλογές.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ)