Αναστασιάδης με Παπούλια και Σαμαρά

Τις ευχαριστίες του για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας στον κυπριακό ελληνισμό μετέφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, «κανένας δεν παραγνωρίζει ότι υπάρχουν αδερφοί Έλληνες που άφησαν και το αίμα, αλλά και τα κόκκαλά τους στην Κύπρο, για να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας».Όπως είπε, ο κυπριακός λαός προσβλέπει στο να υπάρξει μέσα από τον ειρηνικό διάλογο μια διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης, «ώστε να επιτύχουμε με ειρηνικό τρόπο μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων, αλλά και να απαλλάσσει τον τόπο από την κατοχή».Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι σε αυτήν την προσπάθεια η Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση, πέρας της Ελλάδας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα, έχει υποχρέωση να τιμήσει και να τηρήσει όλες αυτές τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών», είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκραγίας.

«Και συνεπώς, δεν διανοούμαι πώς θα ήταν δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση, χωρίς να εδράζεται στις βασικές αρχές, αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διαλαμβάνονται και προστατεύονται στην υπόλοιπη Ευρώπη», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα εμβαθύνουμε τον συντονισμό των προσπαθειών μας και των διαβουλεύσεων, ώστε να έρθει εκείνη η ποθητή μέρα της επανένωσης, που δεν θα υπάρχει κατοχικός στρατιώτης στο νησί και θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον Ελληνισμό, γιατί η μάχη που δίνει ο Κυπριακός λαός είναι μάχη του Ελληνισμού».

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού, έδωσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, σε κοινές του δηλώσεις με τον κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, μετά τη μεταξύ τους κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε πολύ γόνιμη τη συζήτηση που είχε με τον κ. Αναστασιάδη και αναφέρθηκε στην αδελφική σχέση που συνδέει τους δύο λαούς, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του διμερούς συντονισμού.Οσον αφορά στο Κυπριακό, επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ του τερματισμού της κατοχής του νησιού και της εξεύρεσης μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία όπως είπε, θα πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αξίες της Ε.Ε.

Σημείωσε πάντως ότι η νέα κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει κάποιο «μαγικό ραβδί» και επομένως το κατά πόσον η συγκυρία θα αξιοποιηθεί κατάλληλα εξαρτάται από τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη για να επιτύχει τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας, ενώ υπενθύμισε ότι η Κύπρος αποτελεί τον 4ο εμπορικό εταίρο της χώρας μας.

Επί τάπητος στη συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο τέθηκε, όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, και το θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία μάλιστα στις συμφωνίες που υπογράφηκαν με μεγάλες εταιρείες τον προηγούμενο μήνα, οι οποίες, όπως παρατήρησε, καταδεικνύουν τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργούνται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τις ΑΟΖ, καθώς όπως είπε, τα ενεργειακά αποθέματα των κρατών-μελών αποτελούν και ενεργειακά αποθέματα της Ε.Ε.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία ότι τόσο ο ελληνικός, όσο και ο κυπριακός λαός, που δοκιμάζονται όπως είπε, σκληρά από την κρίση, θα βγουν στο τέλος ενισχυμένοι.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι είχαν μία παραγωγική και γόνιμη συνάντηση που δείχνει την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών για ακόμη πιο στενή συνεργασία.

Είπε ακόμη ο κ. Αναστασιάδης: «Θέλω να διαβιβάσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας για να διασωθεί η κυπρική δημοκρατία. Μέσα από τον διάλογο οι δεσμοί θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τα μέτρα που θα δώσουν ισχύ στο κράτος και θα τονώσουν την συνεννόηση των δύο χωρών.

Ο ελληνισμός περνά κρίση αλλά περάσαμε και δυσκολότερα και σταθήκαμε όρθιοι. Η καταστροφή του 1974 μετατράπηκε σε οικονομικό θαύμα. Η προοπτική είναι μπροστά μας η κρίση θα αποτελέσει ευκαιρία για να ξεπεράσουμε τα όποια αρνητικά».