Κατηγορούμενος για ξέπλυμα ο Δελλατόλας!

Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο εκδότης και δημοσιογράφος Αντώνης Δελλατόλας, ο οποίος κλητεύθηκε προκειμένου να απολογηθεί με την ιδιότητα του κατηγορουμένου για κακουργηματικής φύσεως αδίκημα στην υπόθεση της Proton Bank.

Α. Δελλατόλας – Το δημοσίευμα της «Ε», 24 Φεβρουαρίου Η 2η ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, που έχει «χρεωθεί» το τραπεζικό σκάνδαλο, κάλεσε τον κατηγορούμενο πλέον εκδότη για να δώσει τις δικές του εξηγήσεις σχετικά με την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου

χρήματος).

Το σκέλος που τον αφορά έχει να κάνει με το έμβασμα μισού εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο έλαβε ο Αντ. Δελλατόλας από κυπριακό τραπεζικό λογαριασμό του νυν κατηγορούμενου και φυγόδικου Πέτρου Κυριακίδη την περίοδο κατά την οποία οι λογαριασμοί του τελευταίου στην Ελλάδα ήταν δεσμευμένοι από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Proton Bank.
Μέσω Κύπρου

Η συναλλαγή, σύμφωνα με το έγγραφο που αποκάλυψε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» με δημοσίευμά της στις 24 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 2012 από λογαριασμό της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Ως δικαιούχος του λογαριασμού αποστολής εμφανίζεται ο καταζητούμενος για την υπόθεση της Proton Bank Πέτρος Κυριακίδης. Το έμβασμα καταλήγει στην Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα σε λογαριασμό του εκδότη των εφημερίδων «Το Ποντίκι» και «6 ημέρες», Αντώνη Δελλατόλα.

Στις «λεπτομέρειες πληρωμής» του εγγράφου αναφέρεται: «Διακανονισμός (settlement) του Π. Κυριακίδη / Συμβόλαιο Νο 11.022/20/01/11». Παράλληλα, φέρει τη σφραγίδα της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, της Δημοκρατίας της Κύπρου (Unit for Combating Money Laundering), με ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου 2012, και εστάλη στις ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να ενταχθεί στην ογκωδέστατη δικογραφία. Το επίμαχο έμβασμα βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας από τον περασμένο Οκτώβριο, όπως και δεκάδες άλλα τα οποία ελέγχει διεξοδικά.

Την περίοδο που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή ο Πέτρος Κυριακίδης είναι ποινικά ελεγκτέος για το τραπεζικό σκάνδαλο, και ήδη από το 2011 έχουν δεσμευθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί του σε ελληνικό έδαφος με το υπ’ αριθμ. 3680/2011 βούλευμα το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερομηνία του συμβολαίου που αναφέρεται στο επίμαχο έμβασμα (20/01/2011) παραπέμπει στο ίδιο διάστημα κατά το οποίο οι Π. Κυριακίδης και Αντ. Δελλατόλας ξεκίνησαν τη συνεργασία τους για την εφημερίδα «Το Ποντίκι». Συγκεκριμένα, στις 25 Ιανουαρίου 2011 ανακοινώθηκε η αγορά ποσοστού 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας από τον νυν κατηγορούμενο, με τη διευκρίνιση ότι το μάνατζμεντ και η δημοσιογραφική διεύθυνση θα ασκούνται από τον Αντ. Δελλατόλα.

 

Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος εμμένει στη θέση ότι το έμβασμα αποτελεί τη δεύτερη δόση της αγοραπωλησίας των μετοχών της εφημερίδας, όπως είχε πει και στην «Κ.Ε». Χθες με ανακοίνωσή του υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «το ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ το παρέλαβα -ως τελευταία δόση- σε εκτέλεση συμβολαίου που είχα ήδη υπογράψει στις 20/01/2011, σε χρόνο προγενέστερο των δικαστικών ερευνών και στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμβατικής υποχρέωσης.

»Για το σύνολο του τιμήματος του συμβολαίου έχει -ήδη από το 2011- καταβληθεί και εξοφληθεί πλήρως ο ανάλογος φόρος. Το ποσό αυτό διαβιβάστηκε στο λογαριασμό μου με πρωτοβουλία της τράπεζας, δίχως την παραμικρή δική μου παρέμβαση. Αλλωστε ο εν λόγω λογαριασμός του Π. Κυριακίδη όταν έγινε το έμβασμα, πριν από ένα χρόνο, δεν ήταν δεσμευμένος».

Πήγε στην ανακρίτρια

Προσθέτει ότι όταν πληροφορήθηκε την έρευνα της Δικαιοσύνης για εμβάσματα που έγιναν από λογαριασμούς του Π. Κυριακίδη, επισκέφθηκε προσωπικά την ανακρίτρια για να παράσχει κάθε εξήγηση.

Τέλος, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα «δεν είναι το μόνο ΜΜΕ που συνήψε σύμβαση με τον Π. Κυριακίδη, καθώς ανάλογες, και μάλιστα προγενέστερες, συμβάσεις έχουν συναφθεί με πολλά άλλα ΜΜΕ («Espresso», «Athens News», «City Press», «Σφήνα» και «Ισοτιμία», τα περιοδικά «Free», «Olive», «Jolie», «Μπομπ Σφουγγαράκης», το ραδιοφωνικό σταθμό Flash, τα κανάλια τοπικής εμβέλειας Sport TV και Κανάλι 10, την Πήγασος Εκδοτική, τη Χ. Κ. Τεγόπουλος [«Ελευθεροτυπία»], την εφημερίδα «Veto», το περιοδικό «Επίκαιρα», τις εκδόσεις Λιβάνη)».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει στο παρελθόν η «Κ.Ε.», την περίοδο κατά την οποία ο Ομιλος του Πέτρου Κυριακίδη προχώρησε στην αγορά ΜΜΕ, είτε μέσω χρηματιστηρίου (Πήγασος Εκδοτική και Χ. Κ. Τεγόπουλος) είτε εξαγοράζοντας μετοχές από τους βασικούς μετόχους («Veto», Ρ/Σ Flash, κ.ά.), η υπόθεση της Proton Bank δεν είχε απασχολήσει ακόμα τη Δικαιοσύνη, και κατ’ επέκταση ουδείς είχε καταστεί ύποπτος ή κατηγορούμενος αξιόποινων πράξεων.

Φυγόδικος και ο υιός Κυριακίδης

Την τρίτη φυγοδικία της μετρά πλέον η υπόθεση της Proton Bank, καθώς μετά τον επιχειρηματία-εκδότη Πέτρο Κυριακίδη και τη δικηγόρο Ελένη Σκούρα, εκδόθηκε ακόμα ένα ένταλμα σύλληψης, αυτή τη φορά εις βάρος του υιού Κυριακίδη, Γιώργου.

Ο κατηγορούμενος για σωρεία κακουργηματικών πράξεων είχε κλητευθεί, προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας, όμως δεν εμφανίστηκε στο «ραντεβού».

Το ενδεχόμενο να έχει διαφύγει στο εξωτερικό οδήγησε τη δικαστική λειτουργό να εκδώσει χθες ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για διάφορα αδικήματα, όπως της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Ο γιος τού «εξ απορρήτων συνεργάτη» του Λ. Λαυρεντιάδη, σύμφωνα με τα έγγραφα της ογκωδέστατης δικογραφίας, είχε στην κατοχή του, μεταξύ άλλων, την εταιρεία «Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά Elfe ΑΒΕΕ», υπεράκτιες εταιρείες, καθώς και την εταιρεία «ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις Α.Ε.», η οποία εξέδιδε την εφημερίδα «Ισοτιμία» και διατηρούσε συμμετοχές σε Sports TV, Σκάι Ραδιόφωνο και άλλα. Οι εταιρείες φέρονται να εμπλέκονται στις υπό ποινικό έλεγχο δανειοδοτήσεις από την τράπεζα Proton.

enet.gr