Φώκλαντ: Είπαν όλοι “ναι” στην βρετανική κυριαρχία

Με 99,8% ψήφισαν οι κάτοικοι των Φώκλαντ υπέρ της παραμονής των νησιών στο βρετανικό στέμμα, στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε ακριβώς με στόχο να ενισχύσει τη θέση του Λονδίνου απέναντι στην Αργεντινή που διεκδικεί το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Από τις 1.517 έγκυρες ψήφους, μόνο τρεις (3) ήταν αρνητικές. Το ερώτημα, υπενθυμίζεται, ήταν απλώς «ναι ή όχι» στην βρετανική κυριαρχία και δεν αναφέρονταν εναλλακτικές.

Εάν στο δημοψήφισμα επικρατούσε το «όχι», οι κάτοικοι θα καλούνταν σε δεύτερη φάση να ψηφίσουν μεταξύ των διάφορων εναλλακτικών (όπως, ενδεικτικά, χαλαρή σχέση με το Λονδίνο, πλήρη ανεξαρτησία, ή προσχώρηση σε άλλη χώρα).

Η προσέλευση στις κάλπες έφτασε το 92%. Στη διαδικασία δεν συμμετείχαν τα μέλη της αρκετά μεγάλης βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά, όπως και πολίτες των νησιών που δεν διέμεναν στα Φώκλαντς τον τελευταίο χρόνο -αποκλείοντας έτσι ορισμένους που έχουν επιλέξει να ζουν στην Αργεντινή.

Από την πλευρά του, το Μπουένος Άιρες έχει απορρίψει ως παράνομο το δημοψήφισμα, θεωρώντας τα νησιά έδαφος της Αργεντινής που καταλήφθηκε από τους Βρετανούς πριν από δύο αιώνες και τους κατοίκους τους «τοποθετημένο πληθυσμό». Η Αργεντινή ελπίζει σε μία συμφωνία με το Λονδίνο για το καθεστώς των νησιών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press