Ξεκινάει το Κονκλάβιο στο Βατικανό LIVE

Ο χρόνος πιέζει, η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών πλησιάζει και οι 115 καρδινάλιοικλείστηκαν στην Καπέλα Σιστίνα για να εκλέξουν τον νέο Πάπα. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Βατικανό.

Δείτε απευθείας εικόνα από το Βατικανό…

Η διαδικασία εκλογής ξεκινά το απόγευμα στις 16:30 (τοπική ώρα, 17:30 Ελλάδας) στο παρεκκλήσι της «Καπέλα Σιστίνα». Δυο ώρες μετά την έναρξη, θα βγει και ο πρώτος καπνός. Σήμερα, θα είναι σίγουρα μαύρος.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου παρατηρείται ενισχυμένη παρουσία καραμπινιέρων, αστυνομικών και για πρώτη φορά ανδρών της ιταλικής δασικής υπηρεσίας.

Οι καιρικές συνθήκες πάντως δεν ευνοούν την προσέλευση των πιστών, που κατά παράδοση παρακολουθούν την διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, συγκεντρωμένοι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Αργά το πρωί άρχισε να βρέχει και μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για συνεχείς βροχοπτώσεις το επόμενο τριήμερο.

Τα φαβορί 

Ο Άντζελο Σκόλα, αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, έχει ήδη σύμφωνα με πληροφορίες καταφέρει να εξασφαλίσει περίπου 55 ψήφους. Που σημαίνει ότι του λείπουν 22 για να εκλεγεί Πάπας. Χρειάζεται τα 2/3 των ψήφων των 115 εκλεκτόρων καρδιναλίων.

Ακολουθεί ο αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, Οντίγιο Σέρερ, αλλά και των δυο Βορειοαμερικανοί αρχιεπίσκοποι Τίμοθι Ντόλαν και Σον Ο’ Μάλεϊ.

Σχολιαστές εκτιμούν ότι μια εκλογή αμερικανού Πάπα θα μπορούσε να δυσκολέψει τον διαθρησκειακό διάλογο με τους μουσουλμάνους.

Ο «επίτιμος ποντίφικας» Βενέδικτος Ιστ’ θα παρακολουθήσει την όλη διαδικασία εκλογής του διαδόχου του από την παπική θερινή κατοικία Καστέλ Γκαντόλφο, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Ρώμη.

Το 58% των καρδινάλιων που συμμετέχουν στο κονκλάβιο όμως έχει επιλεγεί από τον Βενέδικο. Κάτι που σημαίνει ότι έστω έμμεσα ο Ράτσινγκερ θα κάνει αισθητή την παρουσία του.

——————————————————————————————————————————————————————————————–
Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στρέφονται σήμερα τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας και κατά βάση των 1,2 δισ. Ρωμαιοκαθολικών ανά την υφήλιο, καθώς αρχίζουν οι εργασίες του Κονκλαβίου που θα εκλέξει το νέο Πάπα, τον 266ο από το 67 μ.Χ και την ίδρυση της Εκκλησίας της Ρώμης από τον Απόστολο Πέτρο.
Ο νέος Επίσκοπος Ρώμης, όπως είναι ο επίσημος εκκλησιαστικός τίτλος του Ποντίφικα, θα είναι ένας από τους 115 Καρδιναλίους που δεν έχουν υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας και έτσι πληρούν το ηλικιακό κριτήριο εκλεξιμότητας.Οι Καρδινάλιοι βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη και χθες ολοκλήρωσαν τις προκαταρκτικές τους συνομιλίες πριν ξεκινήσει σήμερα η μακρά και τελετουργική διαδικασία για την ανάδειξη του διαδόχου του παραιτηθέντος Βενέδικτου ΙΣτ’.Σήμερα το πρωί θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία «proeligendo Romano Pontifice» από τον πρύτανη του Ιερού Κολλεγίου των Καρδιναλίων, Άντζελο Σοντάνο, ο οποίος θα προεδρεύσει χωρίς δικαίωμα εκλογής της διαδικασίας της ψηφοφορίας.Στις 17:30 ώρα Ελλάδας οι Καρδινάλιοι σε πομπή θα κατευθυνθούν στην Καπέλα Σιξτίνα για να προβούν σε μια πρώτη «διερευνητική» ψηφοφορία.

Αφού λάβουν τις θέσεις τους εντός του παρεκκλησίου, οι πόρτες θα κλείσουν και θα σφραγιστούν για να απομονωθούν οι Καρδινάλιοι.

Κάθε εκλέκτορας θα πάρει ένα ψηφοδέλτιο και ιδιοχείρως θα συμπληρώσει κάτω από τη φράση το όνομα του εκλεκτού του. Για την ανάδειξη του νέου Πάπα είναι αναγκαία η πλειοψηφία των δύο τρίτων συν ένας, τουλάχιστον για τις πρώτες 33 ψηφοφορίες (τέσσερις κάθε ημέρα, πρωί και απόγευμα).

Έπειτα, ο Πάπας εκλέγεται δι’ απλής πλειοψηφίας. Μετά από την καταμέτρηση, τα ψηφοδέλτια θα περιχυθούν με ειδικό μείγμα χημικών και θα καούν σε μια μικρή σόμπα που έχει τοποθετηθεί ειδικά για την περίσταση μέσα στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα. Η καπνοδόχος θα διοχετεύσει τον καπνό έξω από το παρεκκλήσι σηματοδοτώντας τη θετική ή αρνητική εξέλιξη της ψηφοφορίας.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανένας από τους εν δυνάμει υποψηφίους δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει από την πρώτη ψηφοφορία τις απαραίτητες 77 ψήφους.

Μετά τη σημερινή μία ψηφοφορία, από αύριο Τετάρτη οι 115 εκλέκτορες θα ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα και οι καπνός θα βγαίνει δυο φορές, στις 12:00 και στις 18:00 (ώρες Ιταλίας).

Newpost.gr