Αναβαθμισμένος ο ομογενής υπουργός της Βικτώριας Ν. Κότσιρας

Αναβάθμιση Κότσιρα

Μια εβδομάδα μετά την παραίτηση του πολιτειακού πρωθυπουργού της Βικτώριας, Τεντ Μπέιλιου και την αντικατάστασή του από τον Ντένις  Ναπθάϊν, ο νέος πρωθυπουργός προέβη σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.Αναβαθμισμένος στη νέα κυβέρνηση είναι ο ομογενής Νίκος Κότσιρας, που ανέλαβε το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, παράλληλα με το υπουργείο Πολυπολιτισμού που κατείχε.«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Το νέο υπουργείο αποτελεί πρόκληση για μένα και αισιοδοξώ ότι θα δικαιώσω τον κ.  Ναπθάϊν για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε» μας είπε ο κ. Κότσιρας.

Ο υπαρχηγός της κυβέρνησης και αρχηγός του Εθνικού Κόμματος, Πίτερ Ράιαν, που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου με την αλλαγή του πολιτειακού αρχηγού της αστυνομίας αντικαταστάθηκε από υπουργός Αστυνομίας και αναλαμβάνει υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ο κ.  Ναπθάϊν αντικατέστησε, επίσης, τον θησαυροφύλακα Κιμ Γουέλς με τον Μάικλ Ο’Μπράιαν.
Ο κ. Γουέλς ανέλαβε υπουργός Αστυνομίας.

«ΝΑΙ» ΣΤΟ ΝΑΠΘΑΪΝ, «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

Οι ψηφοφόροι της Βικτωρίας είναι μοιρασμένοι στο επίμαχο θέμα της ανατροπής του Τεντ Μπέιλιου από τους παραταξιακούς ταγούς του Λίμπεραλ Πάρτι Βικτωρίας.
Η πρώτη δημοσκόπηση της Nielsen Poll μετά την αντικατάσταση του κ. Μπέιλιου από τον Ντένις  Ναπθάϊν δείχνει, ότι το ίδιο ποσοστό ψηφοφόρων (44%) εγκρίνουν και απορρίπτουν τον τρόπο με τον οποίον ανετράπη ο κ. Μπέιλιου, πριν ολοκληρώσει την πρώτη θητεία του ως πρωθυπουργός της Βικτωρίας.
Όμως, η πλειοψηφία (45%) των ψηφοφόρων εγκρίνει τον κ. Ναπθάϊν ως καταλληλότερο στέλεχος του Συνασπισμού να ηγηθεί της πολιτειακής κυβέρνησης.
Η αλλαγή ηγέτη δεν άλλαξε την τύχη του κυβερνώντος Συνασπισμού, καθώς η ψήφος του Εργατικού Κόμματος ανεβαίνει και του Συνασπισμού ολισθαίνει. Αν γίνονταν εκλογές το περασμένο Σάββατο, το Εργατικό Κόμμα θα επέστρεφε στην εξουσία με 52% έναντι 38% του κυβερνώντος Συνασπισμού. Στη Μελβούρνη, ειδικά, το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει 555 των ψήφων έναντι 45% του Συνασπισμού.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η ψήφος των Εργατικών ανέβηκε στο 37%, μία μονάδα υψηλότερα από το ποσοστό που είχε λάβει στις πολιτειακές εκλογές του 2013, η ψήφος του Συνασπισμού έπεσε τέσσερεις μονάδες στο 41%, η ψήφος των Πράσινων ανέβηκε στο 13% και των Πράσινων παρέμεινε σταθερή στο 9%. Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντάνιελ Άντριους, κερδίζει έδαφος συνεχώς με το 38% των ψηφοφόρων να επιδοκιμάζουν το έργο και 31% να το απορρίπτουν.
Όμως, ο Ντένις Ναπθάϊν είναι ο «προτιμητέος» πρωθυπουργός της πλειοψηφίας με το 40% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι 38% του κ. Άντριους. Συνηθισμένο φαινόμενο μετά την αλλαγή ηγέτη ενός κόμματος. Υπενθυμίζουμε, ότι και η δημοτικότητα της Τζούλια Γκίλαρντ ανέβηκε, μετά την ανατροπή του Κέβιν Ραντ, αλλά στη συνέχεια έπεσε στο Ναδίρ.

Εν τω μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει τις επιθέσεις της στην κυβέρνηση για τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας και ισχυρίζεται, ότι ο Συνασπισμός είναι μία δυσλειτουργική ομάδα, ανίκανη να κυβερνήσει την πολιτεία.

Ο νέος πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του αρνούμενος να δηλώσει σε τι διαφέρει η δική του πολιτική από την πολιτική του Τεντ Μπέιλιου.