Ιταλικός Τύπος για τον νέο Πάπα: Επανάσταση στον Άγιο Πέτρο

«Επανάσταση» και «έκπληξη» χαρακτηρίζει ο ιταλικός Τύπος την εκλογή του καρδινάλιου Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο στην Αγία Έδρα. Τι γράφουν οι ιταλικές εφημερίδες για τον ΠάπαΦραγκίσκο.

“Επανάσταση στον Αγιο Πέτρο”, είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της η La Repubblica με το σχόλιο ότι τα πρόσφατα σκάνδαλα στην Ρωμαϊκή Κουρία ευνόησαν την εκλογή του αργεντινού πάπα και τορπίλισαν την υποψηφιότητα του Ιταλού Άντζελο Σκόλα, που περιλαμβανόταν στα φαβορί κατά την έναρξη του κονκλάβιου.

“Η επιλογή για τη διαδοχή του Βενέδικτου XVI αντιπροσωπεύει μία τόσο προφανή και συμβολική γεωγραφική και πολιτισμική ανακατανομή της εξουσίας της Κουρίας του Βατικανού … μία κίνηση ανοίγματος και ελπίδας που κλείνει μία εποχή και φέρνει έναν πάπα μη προερχόμενο από τα ιερά παλάτια”, αναφέρεται στο κύριο άρθρο.

“Η έκπληξη του Φραγκίσκου”, είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Corriere della Sera.
“Το πρόσωπο του Φραγκίσκου είναι ένα όμορφο, απλό και φωτεινό πρόσωπο, που δεν έχει συνηθίσει να κρύβει ό,τι σκέφτεται το κεφάλι και ό,τι αισθάνεται η καρδιά. Εκφράζει τη βούληση της αλλαγής χωρίς ρητορική”, γράφει στο κύριο άρθρο του στην Corriere della Sera ο συγγραφέας Κλάουντιο Μάγκρις.

“Η εκλογή του Φραγκίσκου είναι βέβαιο ότι αποτελεί νεωτερισμό. Δεν γνωρίζουμε εάν ο Φραγκίσκος θα θελήσει ή θα μπορέσει να κάνει την αλλαγή, αλλά ο απλός τρόπος με τον οποίο παρουσιάσθηκε στον κόσμο δίνει ελπίδα για μία πραγματική, και όχι ρητορική, αλλαγή, για τόσα πράγματα που πρέπει και μπορούν να αλλάξουν”, γράφει ο Κλάουντιο Μάγκρις.

“Το γεγονός ότι οι καρδινάλιοι τον επέλεξαν ίσως οφείλεται και στο ότι κατάλαβαν πως υπάρχει σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η ανάγκη η Εκκλησία να στείλει στον κόσμο ένα μήνυμα. Ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο ανήκει σε εκείνους που θα γευματίσουν στο συσσίτιο των απόρων… όταν βρίσκεται στη Ρώμη, μετακινείται με λεωφορείο ή μετρό, κάνει τα ψώνια του στο σουπερμάρκετ”, γράφει η La Strampa χαιρετίζοντας την εκλογή του.

NewsIt.gr