ΕΕ: 10 δισ. ευρώ για την Κύπρο

Το μέγεθος του δανείου το οποίο συζητείται να χορηγηθεί στην Κύπρο μοιάζει πιθανό να είναι πιο κοντά στα 10 δισεκ. ευρώ, είπαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι της ευρωζώνης που είναι ενήμεροι για τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις.

Το πακέτο για τη νήσο, η κυβέρνηση της οποίας είχε ζητήσει από την τρόικα τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας τον Ιούνιο του 2012, αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα ανερχόταν σε έως και 17 δισεκ. ευρώ.

Ωστόσο, είπαν οι πηγές αυτές, το τελικό ποσό θα είναι πολύ χαμηλότερο χάρη σε διάφορα φορολογικά μέτρα που η Κύπρος αναμένεται να επιβάλει για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αξιωματούχοι έλεγαν πως ανέμεναν το ποσό να βρίσκεται μέσα στο φάσμα των 10 ως 13 δισεκ. ευρώ, αλλά ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε στην ολλανδική βουλή ότι θέλει το πακέτο να βρίσκεται πιο κοντά ακόμα στα 10 δισεκ. ευρώ.

Εξάλλου, επίσης κατά ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το ίδιο πρακτορείο, φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο θα συμφωνηθεί να επιβληθεί ένα τέλος, ή ένας φόρος, στους καταθέτες στις τράπεζες της νήσου στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.

Η λήψη ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν νομικά δύσκολη και ενδέχεται να πλήξει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες σε όλη την ευρωζώνη.

Η Γερμανία, η Φινλανδία αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης αυτής.

Η επιβολή ενός φόρου που θα ισούται με το 20-30% των αποδόσεων/των τόκων των καταθέσεων ή άλλων τοποθετήσεων, για παράδειγμα, θα ήταν κάτι συγκριτικά πιο εύκολο από ένα ‘κούρεμα’ των καταθέσεων και δεν θα έθετε ουδεμία απειλή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμενόταν να αρχίσουν σε περίπου μία ώρα τη συζήτηση για την Κύπρο.
Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι το να «αφεθεί» η Κύπρος στην «τύχη της» είναι κάτι που «δεν θα ήταν υπεύθυνο, κατά την άποψή μου», ωστόσο επισήμανε επίσης ότι, αν και δεν θέλει η κατάσταση να φτάσει στο σημείο η Λευκωσία να μην μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση, αυτό δεν σημαίνει ότι «πρέπει να βοηθήσουμε με οποιουσδήποτε όρους».

Nooz.gr