‘Ερευνα: Τα πλήρη γαλακτοκομικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε γυναίκες με καρκίνου μαστού

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλά λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας, αργότερα, σε γυναίκες που είχαν νοσήσει από καρκίνο μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια, Candyce Kroenke, του Kaiser Permanente Division of Research, στο ‘Οκλαντ, δήλωσε ότι γυναίκες που κατανάλωναν μια ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά την ημέρα είχαν 49% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο μαστού σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν μέχρι μισή μερίδα την ημέρα.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών με υψηλά λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου χρόνια αργότερα σε γυναίκες με καρκίνο μαστού, σύμφωνα με έρευνα σε 1.900 γυναίκες που διήρκεσε σχεδόν 15 χρόνια.

Οι γυναίκες στην ομάδα υψηλότερης πρόσληψης-κατανάλωση μιας ή περισσότερων μερίδων γαλακτοκομικών με υψηλά λιπαρά την ημέρα- είχαν 64% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο σε σύγκριση με όσες κατανάλωσαν λίγα ή κανένα πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Η σχέση ήταν πολύ πιο ασθενής για τη συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών και την υποτροπή καρκίνου και δεν ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να είναι στατιστικά σημαντική.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘ Journal of the National Cancer Institute’.

Προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με την Kroenke, δεν ανακάλυψαν ότι μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά προστατεύει από τη θνησιμότητα λόγω καρκίνου μαστού.

Η ερευνήτρια αποφάσισε να ερευνήσει γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά, καθώς περιέχουν περισσότερα οιστρογόνα.

Οι γυναίκες στη νέα έρευνα διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού αρχικού σταδίου μεταξύ του 1997 και του 2000. ‘Εδωσαν πληροφορίες για τη διατροφή τους στην έναρξη της έρευνας. Οι περισσότερες έδωσαν και 6 χρόνια αργότερα.

Συνολικά 349 γυναίκες είχαν υποτροπή του καρκίνου κατά τη διάρκεια της έρευνας. Από τις 372 που πέθαναν, 189 θάνατοι οφείλονταν στον καρκίνο μαστού.

Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε 3 ομάδες, από χαμηλή έως υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών με υψηλά λιπαρά.

Η ομάδα με τη χαμηλότερη πρόσληψη κατανάλωνε λιγότερο από μισή μερίδα ή καθόλου υψηλά λιπαρά σε καθημερινή βάση και η ομάδα υψηλότερης κατανάλωσης, τουλάχιστον μια μερίδα σε καθημερινή βάση.

Ένας περιορισμός, σύμφωνα με την Kroenke, είναι ότι η έρευνα βασίστηκε στην αναφορά των γυναικών σχετικά με την κατανάλωση τροφών, που αν κάποια γυναίκα δεν θυμάται σωστά μπορεί να είναι λανθασμένη. Έτσι η σχέση μεταξύ κατανάλωσης γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά και του κινδύνου θνησιμότητας μπορεί ενδεχομένως να έχει υποεκτιμηθεί.

Η Kroenke έλαβε υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν παίξει ρόλο στον κίνδυνο υποτροπής και θανάτου, όπως το στάδιο του καρκίνου όταν έγινε η διάγνωση, το επίπεδο εκπαίδευσης και άλλες διατροφικές συνήθειες.

Ιατροnet