Ξεσηκώνονται οι Κύπριοι! «Μας έπιασαν στον ύπνο» λένε οι καταθέτες

Άρωμα εξέγερσης στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων…

Εμβρόντητοι έμειναν σήμερα οι Κύπριοι, μαθαίνοντας την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων, αλλά και όταν πήγαν στις τράπεζες να σηκώσουν χρήματα και δεν μπορούσαν!

«Μας έπιασαν στον ύπνο», έλεγαν πολλοί, αν και ορισμένοι θεωρούσαν το «κούρεμα» ως αναπόφευκτο.

Όσοι ήταν τυχεροί κατάφεραν να “σηκώσουν” από ΑΤΜ έως 600 ευρώ! Η απελπισία ήταν τόση μεγάλη που επιστρατεύτηκαν ακόμη και μπουλντόζες! Ο πολίτης με το βαρύ όχημα φώναζε πανικόβλητος να του ανοίξουν την πόρτα, για να πάρει τις καταθέσεις του.

Οι πολίτες νοιώθουν εξαπατημένοι και δυσφορούν, γιατί άλλες διαβεβαιώσεις είχε δώσει προεκλογικά, αλλά και στην ομιλία του στην Βουλή, στις 28 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης απέκλειαν κατηγορηματικά το «κούρεμα». Την ίδια στάση τήρησε και ο σύμβουλος του προέδρου Αναστασιάδη, νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Οι Κύπριοι είναι από το πρωί στο πόδι, και ήδη ετοιμάζονται… για επανάσταση. Δύο γραπτά μηνύματα που κυκλοφορούν από το πρωί στα κινητά τηλέφωνα καλούν τους πολίτες σε μαζικές κινητοποιήσεις έξω από το προεδρικό Μέγαρο, κατά της χθεσινοβραδινής απόφασης του Eurogroup, για κούρεμα των καταθέσεων σε τραπεζικά ιδρύματα.

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως πάνω από 150 εταιρείες έχουν ήδη αποστείλει μέσω των λογιστών τους σχετικά αιτήματα για απόσυρση των καταθέσεών τους από τις τράπεζες της Κύπρου και μεταφοράς τους αλλού.

“Παταγώδης διαπραγματευτική αποτυχία”

Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατύς χαρακτήρισε την απόφαση ως «μια παταγώδη διαπραγματευτική αποτυχία. Ωφείλει, είπε, ο υπουργός Οικονομικών να υποβάλει την παραίτηση του άμεσα ως «ένδειξη ελάχιστου σεβασμού προς τον κόσμο του οποίου δημεύονται σήμερα τα χρήματά του εξαιτίας των κακών του χειρισμών».

Ο κ. Πλατύς , μιλώντας σε ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να καταψηφίσουν την όποια σχετική πρόταση και να εξετάσουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια. «Κούρεμα κάναμε και μόνοι μας και χωρίς τη “βοήθεια” των “φίλων” μας των ευρωπαίων», πρόσθεσε.

«Οι διαπλεκόμενοι έχουν μεταφέρει από καιρό τα χρήματα τους σε ασφαλή καταφύγια»

Σύμφωνα με άλλες απόψεις η απόφαση του «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων θα επιφέρει κοινωνικοοικονομικό όλεθρο στην Κύπρο.

Εξάλλου, οι πολίτες είναι εξοργισμένοι με τις τράπεζες και τους τραπεζίτες. «Ο κόσμος έχει πλέον κάθε δικαίωμα να απαιτεί να πάνε φυλακή οι τραπεζίτες, που μας έφεραν ως εδώ», υποστήριζαν πολίτες με τους οποίους συνομίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι τράπεζες, αφού πτώχευσαν πρώτα τους Κυπρίους με τα δάνεια, που τους έδωσαν για να αγοράσουν ακίνητα, τώρα τιμωρούν και τους υπόλοιπους, που δεν έχουν αγοράσει ακίνητα και είχαν τα χρήματα τους κατατεθειμένα σε αυτές», σημείωσε ένας κύριος στην αγορά της Λευκωσίας.

«Όλοι φταίνε» , παρατήρησε κάποια νεαρή κοπέλα, που υποστήριξε «είναι ένα ολόκληρο κατεστημένο που κυβερνά διαχρονικά την Κύπρο, πολιτικοί, τραπεζίτες, ποικοιλώνυμες ελίτ, τα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Τώρα τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο απλός άνθρωπος», είπε και πρόσθεσε: «Οι διαπλεκόμενοι έχουν μεταφέρει από καιρό τα χρήματα τους σε ασφαλή καταφύγια».

Τέλος, σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας, που ανατέθηκε από την Κεντρική Τράπεζα στον οίκο Alvarez & Marsa, για να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχουν δόλος και υπαίτιοι στην αγορά ελληνικών ομολόγων από κυπριακές τράπεζες στη δευτερογενή αγορά.

Τι προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων

Η συμφωνία προβλέπει κλιμακωτή εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και, συγκεκριμένα, εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κυπρίους όσο και σε ξένους καταθέτες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει επίσης φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.