Αυτό είναι το plan B του Αναστασιάδη! – “Η Βουλή θα απορρίψει το σχέδιο γιατί είναι άδικο”, δήλωσε νωρίτερα!

– Θα αναβληθεί η συνεδρίαση της Βουλής ή δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο
– 5,2 δις ευρώ θα εξοικονομήσει η Κύπρος μέσω δανεισμού από τα ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα
– Οι δραματικές δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Σουηδική τηλεόραση
– Δήλωσε απογοητευμένος από την Τρόικα και το Eurogroup
– Δεν περνά ως έχει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων
– Νεα τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ θα έχει ο Πρόεδρος της Κύπρου
– Στη Μόσχα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών για το ενδεχόμενο νεου δανείου
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ NEWSIT.COM.CY

Με δανεισμό από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, να καλύψει η κυπριακή κυβέρνηση μεγάλο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ, για να αποφευχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων των τραπεζών. Υπολογίζεται ότι το ποσό από τα Ταμεία Προνοίας φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να αναβληθεί εκ νέου η απογευματινή συνεδρίαση της Βουλής, ή, αν συγκληθεί, να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για το «κούρεμα».

Σήμερα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε νέο νομοσχέδιο, βάση του οποίου καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ εξαιρούνται της επιβολής τέλους. Σε καταθέσεις από 20.000 μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβληθεί τέλος 6,75%, ενώ για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ το τέλος θα ανέρχεται στο 9,9%.

Το τέλος θα υπολογίζεται με βάση τα δεδομένα κατά το κλείσιμο των τραπεζών την περασμένη Παρασκευή, 15 Μαρτίου.

Έναντι του τέλους, θα διατεθούν στους καταθέτες που θα υποστούν το κούρεμα μετοχές που θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων διασφαλίζεται από τα προσδοκούμενα έσοδα του φυσικού αερίου, υπό τον όρο όμως, ότι οι καταθέσεις θα παραμείνουν για δύο χρόνια στα πιστωτικά ιδρύματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης είπε ότι θέση της Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Εurogroup, είπε ο κ. Δημητριάδης, τέθηκε το ενδεχόμενο εξαίρεσης των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, ωστόσο θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα έριχνε το βάρος στους μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι θα καλούνταν να καταβάλουν τέλος 15,6%.

Ο κ. Δημητριάδης μίλησε για «δύσκολες και οδυνηρές αποφάσεις», προσθέτοντας ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας «έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα». Yπάρχει κίνδυνος να μην παραχωρηθεί η απαιτούμενη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, προειδοποίησε ο Πανίκος Δημητριάδης, εάν εγκριθεί το νέο νομοσχέδιο ως έχει, καθώς το ύψος του κουρέματος δεν θα είναι 5,8 δισ. ευρώ, αλλά μικρότερο.

Τι είπε η Μέρκελ στον Αναστασιάδη

Η Γερμανίδα καγκελάριος, ‘Αγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την Τρόικα, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. (διαβάστε εδώ περισσότερα)

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ WWW.NEWSIT.COM.CY