Το νέο νομοσχέδιο της Κύπρου – “Σπάνε” τις τράπεζες σε καλές και κακές – Κινδυνεύουν οι ανασφάλιστες καταθέσεις

– Το plan B της Κύπρου που συζήτησε ο Αναστασιάδης με τη Μέρκελ
– Ως και 90% των καταθέσεων θα χάσουν οι ανασφάλιστοι καταθέτες
– Με εκποίηση στοιχείων θα αναγκαστούν να πληρώσουν τους καταθέτες οι τράπεζες
– Τρίτη λύση για να περιοριστεί το “κούρεμα” ο δανεισμός από τα Ταμεία Πρόνοιας

Με δεδομένο ως αυτή την ώρα ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν “περνάει” στην κυπριακή Βουλή ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται το επόμενο βήμα. Ένα άλλο νομοσχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει οριζόντιο κούρεμα καταθέσεων, αλλά, σύμφωνα με το StockWatch, θα προβλέπει τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι “κακές” τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες. Οι καταθέτες αυτοί ωστόσο μπορεί να χάσουν ως και το 90% των χρημάτων τους λένε άνθρωποι της αγοράς.

Με το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, θα διασφαλιστούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ η ΕΚΤ δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της βουλής, θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.

Επίσης, εξετάζονται εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών- πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτές οι προτάσεις έπεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τόσο χθες τη νύχτα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης με την Άγκελα Μέρκελ και ανάλογο θα είναι το περιεχόμενο των σημερινών συνομιλιών του Κύπριου προέδρου τόσο με την καγκελάριο, όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν.

NewsIt.gr