Δεν έπεφτε καρφίτσα στο Darling Harbour του Σίδνεϊ

Ως το πιο επιτυχές από πλευράς προσέλευσης κόσμου, περνάει στα παροικιακά χρονικά το διήμερο ελληνικό γλέντι που παρουσίασε το 31ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το σπάσιμο του ρεκόρ οφείλεται εν πολλοίς στον Μιχάλη Χατζηγιάννη, αλλά και τον καιρό που στάθηκε πολύτιμος σύμμαχος.
Η επιλογή του αγαπημένου Ελληνοκύπριου τραγουδιστή αποδείχθηκε εύστοχη και χιλιάδες ομογενών έσπευσαν να παρακολουθήσουν την δωρεάν συναυλία του.
Την ώρα της παράστασης, Κυριακή βράδυ, εκπρόσωποι της Αρχής του Darling Harbour απαντώντας σε ερώτηση του «Ν.Κ», είπαν ότι η χωρητικότητα του Tumbalong Park ήταν πλήρης- full capacity- ενώ είχαν γεμίσει και οι χώροι όπισθεν της κεντρικής σκηνής.

Όσο για τη λιακάδα, παρέπεμπε σε μεσογειακό κλίμα προς τέρψη και ικανοποίηση των διοργανωτών αλλά και του κόσμου.
Τόσο το Σάββατο, μετά το μεσημέρι, όσο και την Κυριακή, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, πέρασαν από το Tumbalong Park δεκάδες χιλιάδες ομογενείς αλλά και αλλογενείς συμπολίτες, καθώς και μεγάλος αριθμός περιηγητών που έτυχε να βρεθούν στο Σίδνεϊ.

Κατά την επίσημη έναρξη, το μεσημέρι της Κυριακής, τονίστηκε η σημαντική συμβολή της ελληνικής παροικίας στην ανάπτυξη της πλουραλιστικής και πολυπολιτισμικής Αυστραλίας και οι Αυστραλοί πολιτικοί δεν φείσθηκαν επαίνων για τους φορείς διοργάνωσης- Φεστιβάλ και Κοινότητα- και τις ηγεσίες αυτών.
Η τελετή άρχισε με παραδοσιακό καλωσόρισμα από τον εκπρόσωπο των Ιθαγενών, Russell Dawson, ο οποίος με ευφυολογήματα που εκτίμησε ο κόσμος, αναφέρθηκε στη φυλή ‘Guligal’ στην οποία ανήκει, και μίλησε διάφορες γλώσσες ή διαλέκτους των γηγενών.

«Τα έθνη μας είναι πολλά και έχουμε πάνω από 800 τόσες γλώσσες. Αυτή η χώρα λοιπόν, ήταν πολυπολιτισμική για χιλιάδες χρόνια» είπε ο κ. νυμφευμένος με Κύπρια της Αυστραλίας κ. Dawson.

Αυτά ακριβώς τα λόγια έδωσαν το έναυσμα και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας, κ. Χάρη Δανάλη για να προβεί στις δικές του υπογραμμίσεις υπέρ του πολυπολιτισμού, ενώ παράλληλα στάθηκε και στον αγώνα που δίνει σήμερα η Ομογένεια υπέρ της διατήρησης του πολιτισμού μας και της διδαχής της ελληνικής γλώσσας.
Παράλληλα, ο κ. Δανάλης απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές και στην παροικία για την ανταπόκρισή της.
Τα συγχαρητήριά του στην Κοινότητα και το Φεστιβάλ εξέφρασε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Βασίλειος Τόλιος, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είστε πολύ υπερήφανοι για το ό,τι αποτελείτε ενεργό μέρος της ταυτότητας αλλά και της δημιουργίας η οποία εκφράζεται μέσα από το Φεστιβάλ στην αυστραλιανή κοινωνία και ευρύτερα».

Την ομοσπονδιακή πρωθυπουργό, Τζούλια Γκίλαρντ, εκπροσώπησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τονι Μπερκ, ο οποίος και έκανε την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ.
Ο κ. Μπερκ υπενθύμισε στο πλήθος, ότι η ημέρα του Φεστιβάλ, ήταν η 17η Μαρτίου, και την ίδια ημέρα, η δική του η παροικία είχε τη δική της γιορτή, αυτή του Αγίου Πατρικίου.

«Εμείς κρατήσαμε την πίστη μας, τη μουσική μας, τη διασκέδασή μας, αλλά δυστυχώς χάσαμε τη γλώσσα μας, γιατί εκείνα τα χρόνια επιτρεπόταν να τη μιλούμε. Εσείς την κρατάτε ζωντανή την γλώσσα σας, και συγχαίρω την Κοινότητα γι’ αυτό» είπε.
Την ομοσπονδιακή αξιωματική αντιπολίτευση, εκπροσώπησε ο ομοσπονδιακός γερουσιαστής, Αθανάσιος Συνοδινός, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε το πόσο ανοικτή και ανεκτική είναι η κοινωνία της Αυστραλίας, που επιτρέπει στις μεταναστευτικές κοινότητες, να είναι από τη μια αφοσιωμένες και ενταγμένες πλήρως στην κοινωνία αυτής της χώρας, αλλά, παράλληλα, να διατηρούν στο ακέραιο και την πολιτιστική τους ταυτότητα.

Τον πρωθυπουργό της ΝΝΟ, Barry O’Farrell εκπροσώπησε ο πολιτειακός γερουσιαστής και υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ντέηβιντ Κλαρκ, επισημαίνοντας τη συνδρομή της ελληνικής παροικίας στην ανάπτυξη της Αυστραλίας αλλά και του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Ο αρχηγός της πολιτειακής αντιπολίτευσης, John Robertson, τόνισε ότι «Φεστιβάλ όπως το ελληνικό, είναι σημαντικά για τους μετανάστες» και όπως σημείωσε «όλοι μας είμαστε μετανάστες, πλην των Ιθαγενών».

Είπε ακόμη ότι τέτοιες εκδηλώσεις «βοηθούν στην καταπολέμηση της άγνοιας, η οποία άγνοια οδηγεί στο ένστικτο του φόβου, κι αυτό με τη σειρά του στο ρατσισμό».
Εκ μέρους της Δημάρχου του Σίδνεϊ, Clover Moore, μίλησε η Δημοτική Σύμβουλος, Irene Doutney, η οποία αναφέρθηκε στην καταλυτική συνδρομή της Ελληνικής Κοινότητας στην εξέλιξη και προαγωγή της αυστραλιανής μεγαλούπολης.

Βροντερό παρών στο Darling Harbour έδωσε και η Νεολαία της Κοινότητας, παρουσιάζοντας στη δική της σκηνή, 150 μέτρα περίπου πιο κάτω από την κεντρική, ένα πρόγραμμα με χορούς, θέατρο, κωμικά σκετς και άλλες παραστάσεις.

Την επίσημη τελετή παρουσίασε ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος John Mangos. Τους εθνικούς ύμνους απήγγειλε η ομογενής τραγουδίστρια Διονυσία Βερτζάγια, που σταδιοδρομεί πλέον στην Ελλάδα, αλλά βρέθηκε αυτό το διάστημα στο Σίδνεϊ.

Μετά την ολοκλήρωση των λόγων από το βήμα, τη σκυτάλη παρέλαβε το χορευτικό συγκρότημα της Ελληνικής Κοινότητας, υπό τον καθοδήγηση της χοροδιδασκάλισσας, Παρούλας Γκαλελή-Θέρμπαν. Οι χορευτές και χορεύτριες απέδωσαν εξαιρετικά, και η επιλογή του πρώτου τραγουδιού, που ακούμε και εμείς τώρα, άρεσε σε πάρα πολλούς.
Στη σειρά των επισήμων, να αναφέρουμε ότι ήταν, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Ουρανία Καρτέρη, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας, ο Συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ, Μιχάλης Χριστοδούλου ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινοτικών Σχέσεων, Στέπαν Κερκισαριάν, ο γραμματέας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Dr. Nick Pappas, ο πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής, Παναγιώτης Θεοφίλου, ο επίτιμος πρόεδρος του συμβουλίου Εθνικοτήτων της ΝΝΟ, Αγαπητός Πασσαρής, ελληνικής καταγωγής δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Δήμων του Σίδνεϊ, εκπρόσωποι των χορηγών, αντιπρόσωποι ομογενειακών οργανισμών και πολλοί άλλοι.

Tου ΘΕΜΗ ΚΑΛΛΟΥ

Πηγή: Neoskosmos.com