Θεσσαλονίκη – Μελβούρνη: Αδερφές πόλεις και στην καρδιά της Πρωθυπουργού Γκίλαρντ

Η Θεσσαλονίκη και η Μελβούρνη είναι αδερφές πόλεις και στην καρδιά της πρωθυπουργού Γκιλάρντ καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένες με την οικογενειακή της ιστορία. «Πρόσφατα, είχα την ευκαιρία να μοιραστώ με τον Έλληνα πρέσβη ένα κομμάτι της οικογενειακής μου ιστορίας, που είναι άρρηκτα δεμένο με την Ελλάδα. Ο παππούς μου πολέμησε με τους Έλληνες στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια Ελλάδα» είπε η πρωθυπουργός στον επίλογο της ομιλίας της κατά την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ «Αντίποδες».

«Έφτασε στη Θεσσαλονίκη -που σήμερα είναι αδερφή πόλη της Μελβούρνης- και, όπως για πολλούς άλλους συστρατιώτες του, τότε ήταν η πρώτη φορά που γεύτηκε φέτα και ελιές. Και λόγω της ουαλικής του καταγωγής, σίγουρα θα απολάμβανε τη φιλοξενία με τα τοπικά κρασιά και το τσίπουρο».

Η πρωθυπουργός δεν αρκέστηκε όμως μόνο σ’ αυτά τα λόγια. Πρόσθεσε ότι ακόμα και η δική της προσωπική ιστορία έχει μία δόση Ελλάδας ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του Ελληνικού τμήματος RSL που σε συνεργασία με αυστραλιανούς φορείς προσπαθούν να αναβιώσουν τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Αυστραλία.

«Θέλω να συγχαρώ την ελληνική παροικία της Μελβούρνης και το ελληνικό τμήμα του RSL για την προσπάθειά τους αυτή. Ιδιαίτερα για την ανάδειξη του ρόλου που έπαιξε η Λήμνος στην εκστρατεία της Καλλίπολης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και του ρόλου που έπαιξαν οι Αυστραλοί στρατιώτες στην Μάχη της Κρήτης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε η πρωθυπουργός.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο παππούς της πρωθυπουργού Alexander McKenzie, πολέμησε στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης στις αρχές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1916, ως μέλος του Βρετανικού Ιππικού Σώματος. Ο παππούς της Τζούλια Γκίλαρντ μόλις είχε κλείσει τα 15 του χρόνια τότε, αλλά είχε δηλώσει στο Βρετανικό στρατό ότι ήταν 19 ετών. Στην Ελλάδα πολέμησε στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεών της Αντάντ, τις οποίες αποτελούσαν στρατεύματα της Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, και Ρωσίας.