Μαζί στα Ιεροσόλυμα Πάπας και Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ιστορική η συνάντηση των επικεφαλής της Ρωμαιοκαλοθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σήμερα, στο Βατικανό, μια μέρα μετά την ενθρόνιση του νέου Ποντίφηκα, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, για πρώτη φορά μετά από το Σχίσμα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είδε κατ’ ιδίαν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκάλεσε τον Αργεντινό Ποντίφηκα να επισκεφθεί το Φανάρι, αλλά και να μεταβούν από κοινού στα Ιεροσόλυμα, για τα πενήντα χρόνια από την συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Πίο τον Έκτο, που είχε λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 1964.

Ο Ποντίφηκας αποδέχτηκε άμεσα, με ιδιαίτερη χαρά, και τις δυο προσκλήσεις.

Η επίσημη πρόσκληση για την επίσκεψη του Πάπα στο Πατριαρχείο θα αποσταλεί στο Βατικανό δια της προβλεπόμενης διπλωματικής οδού.

Παράλληλα, οι δυο Άγιοι Πατέρες πρόκειται να αναπτύξουν κοινές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ συμφώνησαν, μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, να εγκαινιάσουν μαζί- το 2015- την έκθεση αφιερωμένη στο Άγιο Όρος, η οποία θα φιλοξενηθεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο της Ρώμης.

Στη συνάντηση με τους αρχηγούς των άλλων χριστιανικών δογμάτων και των υπολοίπων θρησκειών, ο Προκαθήμενος του Θρόνου του Αποστόλου Ανδρέα ανέγνωσε την προσφώνησή του προς τον Πάπα Φραγκίσκο, εξ ονόματος όλων των άλλων ορθόδοξων προκαθημένων που ήταν παρόντες στο Βατικανό.