Κρις Σπύρου και Ν. Παπαδόπουλος θα ενημερώσουν τη Βουλή για την ομογένεια των ΗΠΑ

Mar 22, 2013 @ 9:41

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δύο πολύ γνωστά πρόσωπα στον Απόδημο Ελληνισμό και, ιδιαίτερα της Αμερικής, έχουν κληθεί από την “Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς” να ενημερώσουν τους Έλληνες βουλευτές για τα θέματα των ομογενών στην Αμερική. Πρόκειται για τον ελληνοαμερικανό πολιτικό ηγέτη κ. Κρις Σπύρου και τον Κυβερνήτη της ΑHEPA Ελλάς- Europe, κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Προέδρου της Επιτροπής , βουλευτή Άδωνι Γεωργιάδη, η συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 26 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα.

Ο κ. Σπύρου

Κρις ΣπύρουΟ κ. Κρις Σπύρου, πρώην Πολιτειακός Γερουσιαστής και πρώην Πρόεδρος της Βουλής του Νιου Χαμσάιρ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πρώην Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στην ίδια Πολιτεία και Πρόεδρος των Εκλεκτόρων που ανέδειξαν Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής τον Μπιλ Κλίντον, θεωρείται από τους καλύτερα γνωρίζοντες την ομογενειακή, αλλά και την αμερικανική πολιτική ζωή. Με ενεργό συμμετοχή και δράση στο λεγόμενο Greek Loby και -ιδιαίτερα- με πρωτοβουλίες που στο παρελθόν ανέλαβε τόσο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, όσο και στο Κυπριακό, Βορειοηπειρωτικό και άλλα εθνικά θέματα, η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής και -μέσω αυτών- του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τον κ. Σπύρου, εκτιμάται ως εξαιρετικά χρήσιμη.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σπύρου, ως Πρόεδρος της “Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας”, εργάζεται για την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε λειτουργούντα Ναό και, μάλιστα, σε Καθεδρικό Ναό της Ορθοδοξίας, όπως θεμελιώθηκε, οικοδομήθηκε και καθαγιάστηκε. Για το θέμα αυτό ο κ. Σπύρου έχει καταθέσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου το 2007. Απότοκος των ενεργειών του κ. Σπύρου, το Ψήφισμα 306 του Αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο, με ψήφους 436 υπέρ 1 κατά, καλεί την τουρκική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Έρντογαν να επιστρέψει “στους νόμιμους δικαιούχους όλες τις κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες, τις κλεμμένες χριστιανικές περιουσίες, που βρίσκονται επί τουρκικού εδάφους τα κλεμμένα ιερά κειμήλια…”.

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2010, ανήμερα της Αγίας Σοφίας, ο κ. Σπύρου τέθηκε επικεφαλής αντιπροσωπείας των Αγιοσοφητών οι οποίοι ξεκίνησαν για να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να τελέσουν ελεύθερη Θεία Λειτουργία στην Αγιά Σοφιά. Η τουρκική κυβέρνηση τους απαγόρευσε την είσοδο σε τουρκικό έδαφος και η Λειτουργία τελέστηκε στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, στον Έβρο.

Ο κ. Παπαδόπουλος

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ως Κυβερνήτης  της AHEPA Ελλάς-Europe,  έχει αναπτύξει μία σημαντική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας συνεχώς νέα Παραρτήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, της αρχαιότερης και μεγαλύτερης ομογενειακής Οργάνωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Συ0241-150x150γκεκριμένα πρόσφατα εγκαινιάστηκαν 3 νέα τμήματα με τα οποία ο συνολικός αριθμός των τμημάτων της ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 21: στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, και την Αλεξανδρούπολη. Στόχος τα 30 Τμήματα με  σταδιακή δημιουργία Τμημάτων σε Τρίπολη, Σπάρτη, Πάτρα, Ναύπακτος, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Σάμος κλπ.

Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και για τη δημιουργία παραρτημάτων της ΑΗΕΡΑ στην Ευρώπη. Λονδίνο, Παρίσι, Ντίσελντορφ, και έπονται Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Ρουμανία κ.α.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος με την ιδιότητα του κυβερνήτη Ελλάδος, συμπράτει κάθε μήνα στην διάθεση από την ΑΧΕΠΑ σημαντικού ποσού (μέχρι στιγμής πάνω από 150 χιλιάδες δολάρια)  στα πλαίσια προγράμματος για ανθρωπιστική βοήθεια σε δοκιμαζόμενους  την δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο, Έλληνες.