Ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο

Δύσκολες ώρες για την Κύπρο όπου το «Σχέδιο Β» περιλαμβάνει «Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης» χωρίς – όπως όλα δείχνουν – «κούρεμα» των καταθέσεων. Αντίθετα η Ευρώπη πιέζει για άμεση λύση χωρίς να αποκλείει χρεοκοπία της Κύπρου ή και έξοδο από την Ευρωζώνη. Το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει τα επίμαχα νομοσχέδια μεταξύ των οποίων και εκείνο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Έτοιμο να συζητήσει τη νέα πρόταση της Λευκωσίας δηλώνει το Eurogroup.

11:15 Ρωσίδες που κατοικούν στην Κύπρο συμμετέχουν στη διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ υπέρ της διάσωσης της χώρας.

11:10 Σε λίγα λεπτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου θα προβεί σε δήλωση από το Προεδρικό Μέγαρο.

11:00 Αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο το κλιμάκιο της τρόικας.

10:50 «Η Κύπρος πρέπει να καταλάβει ότι το τρέχον τραπεζικό μοντέλο της πέθανε» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της και πρόσθεσε ότι η χώρα «δεν πρέπει να εξαντλήσει την υπομονή του Eurogroup».

10:40 Με άνδρες ασφαλείας θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.com.cy

10:30 Για το απόγευμα μετατίθεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής.

10:20 Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση Αναστασιάδη – τρόικας στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το RIK.

10:00 Στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής.

9:50 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά της Τράπεζας Κύπρου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

9:30 Συγκέντρωση πολιτών έξω από την κυπριακή Βουλή.


(Η φωτογραφία είναι από το twitter)

9:20 Ξεκίνησε κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών στην οποία θα μελετηθούν τα επίμαχα νομοσχέδια. Τα τρία εκ των εννέα νομοσχεδίων περιλαμβάνουν την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές και την εξυγίανση των τραπεζών. Για τα υπόλοιπα έξι νομοσχέδια δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το περιεχόμενό τους.

9:10 Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έχει απαγορευτεί και στους δημοσιογράφους η είσοδος εντός του περιβόλου.

9:00 «Δεν ζητήσαμε νέο δάνειο από την Ρωσία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο της Μόσχας, για την επιστροφή του στη Λευκωσία.

8:10 «Θα επιδιώξουμε λύση εκτός μηχανισμού και εκτός τρόικας, όσο επώδυνη κι αν είναι αυτή» δήλωσε ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γ. Ομήρου.