“Έκαψαν” το όχι και φέρνουν ξανά το κούρεμα στις καταθέσεις

– Σύμφωνα με πληροφορίες κούρεμα θα υπάρξει αλλά πιθανότατα επί των τόκων και όχι στις καταθέσεις
– Στις 20:00 θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής στην Κύπρο μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
– Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών φτάνοντας από τη Μόσχα δήλωσε πως το κούρεμα είναι στο τραπέζι
– Πληροφορίες από το newsit.com.cy αναφέρουν για γενναίο κούρεμα έως και 15%
– ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΣΤΟ NEWSI.COM.CY

Τελειώνουν τα περιθώρια για την Κύπρο για περαιτέρω ελιγμούς μιας και το σκηνικό πλέον είναι εκρηκτικό και φανερώνει την απερισκεψία αλλά και τους ερασιτεχνισμούς των κυπρίων πολιτικών.

Και αυτό γιατί αφού έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και αφού με παληκαρισμούς ψήφισαν όχι στο κούρεμα, μετά τις σφοδρότατες πιέσεις έρχονται τώρα να δηλώνουν πως είναι έτοιμα τα νομοσχέδια και μέσα σε αυτά, όλα δείχνουν πως θα υπάρχει και κούρεμα και μάλιστα γενναίο.

Σε εξέλιξη είναι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο και εν συνεχεία σε λίγα λεπτά της ώρας, στις 20:00, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να ψηφίσουν τα τρία επίμαχα νομοσχέδια και εν συνεχεία φυσικά να συνεδριάσει ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο το Eurogroup, με μοναδικό στόχο να επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες την Τρίτη γιατί σε διαφορετική περίπτωση η χρεοκοπία είναι δεδομένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy, αναφέρεται πως η πρόταση τώρα της κυβέρνησης για θυσία στο βωμό της τρόικας, είναι το κούρεμα για καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες, με ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται στο 15 – 16%.

Το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των κυπριακών αρχών με την τρόικα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Σε δηλώσεις, μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, ο κ. Σαρρής είπε ότι αυτό περιλαμβάνεται σαφώς στις επιλογές, που τυγχάνουν επεξεργασίας και είναι αναγκαίο να συζητηθεί κατά πόσο τυχόν επιβολή του θα αποφέρει το ποσό που απαιτείται για το συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.

O λόγος είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να μην έχει και η Τράπεζα Κύπρου, την ίδια κατάληξη με τη Λαϊκή, καθώς οι ανάγκες της για ανακεφαλαιοποίηση, ανέρχονται στα 3,1 δις ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

Η καλή και η κακή Τράπεζα

Καταρχάς, είναι φανερό ότι το σχέδιο που ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει προτείνει, δηλαδή «Ο περί της Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2013 , δίνει υπέρμετρες εξουσίες στην Κεντρική, ενώ ο διαχωρισμός σε καλή και κακή τράπεζα, είναι εναντίων των καταθετών, αφού θα χάσουν οτιδήποτε καταθέσεις, διατηρούν πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ, τα οποία θα περάσουν στην κακή τράπεζα, που με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία δεν είναι εξασφαλισμένες.

Θα γίνει μία διαχειριστική εταιρεία, στην οποία θα μεταφέρονται οι καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα ακίνητα που θα πωληθούν.

Περιορισμός στις συναλλαγές

Μεγάλο αγκάθι θεωρείται το νομοσχέδιο που προνοεί επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και αυτό για να αποφευχθεί η μαζική εκροή χρημάτων, εάν ανοίξουν τελικά οι τράπεζες την Τρίτη.
Θα οριστεί περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών, με την επιβολή πλαφόν, το οποίο όμως δεν καθορίζεται μέσα από το νομοσχέδιο.

Απαγόρευση και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά

Το μέτρο αυτό αναμένεται να νεκρώσει την αγορά, αφού το εμπόριο της Κύπρου, χρησιμοποιεί επιταγές με προθεσμιακή ημερομηνία (πίστωση) για να μπορεί να κινείται!

Οι υπόλοιπες διατάξεις της νομοθεσίας, μιλούν από μόνες τους και υποδεικνύουν ότι με την εφαρμογή τέτοιων μέτρων,
πυροβολούμε στο πόδι την αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY