Αβραμόπουλος: Ιδιαίτερη προσοχή στο εμπάργκο όπλων στη Συρία

Το θέμα της Συρίας κυριάρχησε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στο Δουβλίνο, όπως ανέφερε στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη εξεύρεσης πολιτική λύση.
Αναλυτικά η δήλωση:

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το Συριακό. Έκδηλη ήταν η ανησυχία για την συνεχιζόμενη αιματοχυσία και την απουσία άμεσων προοπτικών διεξόδου από την κρίση.

Ως Ελλάδα, εκφράζουμε σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες του Κοινού Απεσταλμένου κ. Brahimi, για την δρομολόγηση μίας πολιτικής διαδικασίας μετάβασης.

Στηρίζουμε, επίσης, τις μετριοπαθείς δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια για οικοδόμηση μίας νέας, δημοκρατικής Συρίας.

Κύριο μήνυμά μας προς όλους είναι ότι, στο νέο αυτό περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων – συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς των Χριστιανών – θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένα και σεβαστά.

Επεσήμανα, τέλος, ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, σε ό,τι αφορά στο εμπάργκο όπλων. Και τούτο διότι, οι εμπειρίες από την πρόσφατη ιστορία σε χώρες της Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής είναι εξόχως διδακτικές. Όταν τα όπλα καταλήγουν σε χέρια που δεν πρέπει, δημιουργούνται ανεξέλεγκτες καταστάσεις και μεγαλύτερη αιματοχυσία, τόσο κατά την διάρκεια της εξέγερσης όσο και μετά την αλλαγή του καθεστώτος.