You Greeks are unbelievable!

Της ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΡΡΙΣ

Ναι, τα στοιχεία της φύσης, όντως τα είχαν βάλει φέτος με το Φεστιβάλ Αντίποδες. Να του χαλάσουν το κέφι το Σάββατο βράδυ, στην εκθαμβωτική έναρξη και να μεταβάλλουν το τοπίο σε… κρανίου τόπο!

Ήταν η πρώτη φορά, στην πολύχρονη πορεία του Γλεντιού της Lonsdale St., που οι οργανωτές καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν τη μανία των φυσικών στοιχείων.
Mια καταρρακτώδη και πείσμονα βροχή που δεν κατάφερε εντούτοις να απομακρύνει τις εκατοντάδες Μελβουρνιώτες που ήταν εκεί το Σάββατο για να απολαύσουν για ακόμη μια φορά τη μοναδική αυτή γιορτή, στο δρόμο που αποτελεί μέρος της ιστορίας και της πορείας των Ελλήνων της Μελβούρνης.
Η γιορτή δεν έχασε εντούτοις τίποτε από την αίγλη , το χρώμα και το κέφι της.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι, εξέφρασαν ανεπιφύλακτα το θαυμασμό τους για τον κόσμο που δεν έφευγε, παρά την ορμητική επίθεση της βροχής και το κρύο που ενέσκηψε απροειδοποίητα. “You Greeks are unbelievable”, θα πει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ, στον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλη Παπαστεργιάδη. Εκείνος φυσικά το γνωρίζει και απλά θα περιοριστεί να χαμογελάσει ευγενικά. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα όμως θα έχει την ευκαιρία να το νοιώσει μέχρι το κόκκαλο για ακόμη μια φορά: «Την ώρα που οι άνεμοι είχαν βαλθεί να μην αφήσουν τίποτε όρθιο, το ηθικό όλων των συνεργατών μας, αλλά και πολλών εθελοντών ήταν φοβερό. Για ώρες προσπαθούσαμε να στήσουμε τα περίπτερα με άτομα που ήταν εκεί για να βοηθήσουν και παρότι είχαν βραχεί μέχρι το κόκκαλο, δεν υποχωρούσαν. Στις δύο το πρωί η Λονσντέιλ φαινόταν σαν να είχε δεχτεί την επίθεση και το πέρασμα τυφώνα. Το 70% από τα περίπτερα είχαν σχεδόν καταστραφεί. Το πιο εύκολο θα ήταν φυσικά να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να πούμε ‘φτάνει’. Να κλείσουμε το δρόμο. Η διάθεση όμως, από όλους γενικά, ήταν αγωνιστική. Η προσπάθεια εντατική, συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής».

ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ

Με τι αίσθημα, άφησε τον πρόεδρο της Κοινότητας, η πάλη με τα στοιχεία της φύσης που, αναμφίβολα, ήταν σκληρή και όχι χωρίς απώλειες;
«Νοιώθω περήφανος. Μου δόθηκε η ευκαιρία να δω και να αισθανθώ το θαυμασμό των ηγετών της χώρας, αλλά και απλών παρατηρητών, για το πνεύμα του Έλληνα που είναι αδάμαστο. Ακόμη, το περίφημο ελληνικό φιλότιμο σ’ όλο του το μεγαλείο, όταν άνθρωποι άγνωστοι ήλθαν μαζί μας την ώρα που αγωνιζόμαστε να ξαναστήσουμε τα περίπτερα και βοήθησαν ουσιαστικά για ώρες, αδιαφορώντας για τις άγριες καιρικές συνθήκες.

Επίσης ένοιωσα μεγάλη ικανοποίηση όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να σφίξω το χέρι αρκετών και να τους ευχαριστήσω που δέχτηκαν την πρόσκληση να είναι παρόντες στο Φεστιβάλ που κάποια χρόνια πριν, ορισμένοι, πρωτοστατούσαν οι ίδιοι». (Μάλλον υπονοεί τον Ηλία Ράλλη, που όντως φαινόταν να χαίρεται που ο θεσμός προχωρεί ακμαίος).

«Όπως είπα και άλλη φορά, η συμπαράσταση της παροικίας είναι ορατή και αυτό συμβαίνει κάθε φορά που διαπιστώνουν οι άνθρωποι ότι όντως γίνεται έργο. Η ειλικρίνεια και η γνησιότητα των προθέσεων, η γιγαντιαία προσπάθεια που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους στο μεγάλο έργο της δημιουργίας του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου, που είναι πλέον μια απτή πραγματικότητα, αναγνωρίζονται και αυτό μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο πρόεδρος, καταλήγει με την άποψη ότι «αυτό το «Γλέντι» θα ήταν το καλύτερο όλων των προηγούμενων, αν δεν ήταν οι άνεμοι και η βροχή».
Αισιόδοξος ων, εντούτοις, θα προσθέσει το κυριότερο: «Μας δόθηκε βέβαια η ευκαιρία να δείξουμε τι εστί ελληνικό πνεύμα!»

Πηγή: Neoskosmos.com