Αλήθειες και μύθοι στην ενημέρωση της Διακομματικής για τον Απόδημο Ελληνισμό

Mar 28, 2013 @ 1:08
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Απλές αλήθειες, υπαρκτά προβλήματα και ρεαλιστικές προτάσεις ακούστηκαν το βράδυ της Τρίτης 26 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα Αθανασίου Τσαλδάρη, στη Βουλή, ενώ κατέπεσαν και ορισμένοι μύθοι, από τον πρώην βουλευτή και πρώην Πρόεδρο της Βουλής της Πολιτείας Νιου Χαμασάιρ των ΗΠΑ ελληνοαμερικανό πολιτικό ηγέτη Κρις ΣπύρουKris IIII (στη φωτογραφία με την Αμερικανίδα π. Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον).  Την προσωπική του μαρτυρία και την δική του αλήθεια κατέθεσε και ο κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, Κυβερνήτης του ΑΗΕΡΑ ΗΕLLAS.

Οι δύο ομογενείς ενημέρωσαν επί των ζητημάτων της ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής την “Ειδική Μόνιμη Επιτρoπή Ελληνισμού της Διασποράς”.

Ο κ. Σπύρου

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η άποψη του κ. Σπύρου ότι την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής διοικεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός Νταγίπ Ερντογάν. Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Κουντουρά ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες. Ο ελληνοαμερικανός πολιτικός, ο οποίος, ως γνωστόν ηγείται του Κινήματος της ¨Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας”, για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού σε λειτουργούσα εκκλησία της Ορθοδοξίας και σε Βασιλική του Χριστιανισμού, προκαλώντας το ενδιαφέρον των μελών της Διακομματικής αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του κ. Βαρθολομαίου να πείσει τους μητροπολίτες του Απόδημου Ελληνισμού (πολλοί έχουν ήδη υποκύψει) να γίνουν Τούρκοι υπήκοοοι (και “υπάκουοι¨, όπως είπε) για να λάβουν δικαίωμα υποψηφιότητας στον οικουμενικό θρόνο.

Από τα προβλήματα που έθιξε, ιδιαίτερα σχολιάστηκε το ζήτημα της ελληνικής γλώσσας και η ουσιαστική απάλειψή της από τη Θεία Λειτουργία στους  ελληνορθόδοξους ναούς των ΗΠΑ: “Ούτε το Κύριε ελέησον δεν λέμε στα ελληνικά”, είπε και πρόσθεσε ότι η υπαγωγή των ελληνικών σχολείων στην Εκκλησία δεν βοηθά στην εκμάθηση και διάδωση της γλώσσας. “Δεν θέλουμε τη γλώσσα Μπαμπινιώτη. Αυτή δεν την καταλαβαίνουν οι ομογενείς”, είπε. Ζήτησε με τη χρήση της σύγχρονης ιντερνετικής τεχνολογίας την εκμάθηση της νέας ελληνικής.

Άλλη εντυπωσιακή αποστροφή το ρητορικό ερώτημα “γιατί έγινα ανυπότακτος;” με το οποίο άγγιξε ένα μείζον πρόβλημα των Αποδήμων Ελλήνων. “Δεν μου είπε κανείς τι να κάνω, δεν ήξερα σε ποιόν να απευθυνθώ, δεν είχα ψήφο για να με προσέξετε, οπότε ούτε τρελόχαρτο πήρα ούτε άλλη απαλλαγή μου δώσατε… Όταν απευθύνθηκα στο Προξενείο, η μαγνητοφωνημένη φωνή έλεγε: Είμαστε ανοικτά από 8.30 μέχρι 1.00  Ξέρετε πόσες ώρες ήθελα εγώ για να βρεθώ στο Προξενείο της Νέας Υόρκης; είπε. Και πρόσθεσε:

” Τα προβλήματα που έχουμε εμέις οι ομογενείς, δεν είναι λειτουργικά. Είναι νομοθετικά. Και προέτρεψε τους Βουλευτές-μέλη της Επιτροπής να ψηφίσουν το νόμο για την επιστολική ψήφο των Αποδήμων, αλλά και να πράξουν τα δέοντα ώστε να γίνει επιτέλους η απογραφή των Αποδήμων Ελλήνων. “Πέντε κατηγορίες πολιτών είναι άγνωστες στην Ελλάδα, είπε. Ο Άγνωστος Στρατιώτης, ο άγνωστος φοροφυγάς, ο άγνωστος φοροκλεφταράς, ο άγνωστος ιδιοκτήτης αυθαιρέτου και ο Έλληνας της Διασποράς”!

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που έθιξε ο κ. Σπύρου αφορούσε στην Ιθαγένεια. “Η εγγονή μου είναι πολύ καλή μπασκετμπολίστρια, θέλει να παίξει στην Εθνική Ελλάδος, αλλά ποιός θα της πει πώς;
Στο σημείο αυτό αναφερόμενος στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου επεσήμανε ΄’οτι ήδη από το 1990 είχε γράψει επιστολή στον τότε Αρχιεπίσκοπο μακαριστό Σεραφείμ για το θέμα της ιθαγένειας και της τύχης των Βορειοηπειρωτών”.  Ζήτησε δε να δοθεί “προσοχή σ΄αυτούς που είναι Έλληνες, όχι σ΄αυτούς που θέλουν να γίνουν Έλληνες”…

 

Σε άλλο σημείο είπε ότι “Τα γονίδια μας θυμίζουν ότι είμαστε Έλληνες, όχι οι σημαίες και  οι παρελάσεις… ” ενώ πρόσθεσε και ότι “57 χρόνια περίμενα για να με φωνάξετε να σας τα πω” και πρόσθεσε καταλήγοντας: “όσα σας είπα, τα είπα με αγάπη”…

Ο κ. Παπαδόπουλος

Από την πλευρά του ο Κυβερνήτης AHEPA HELLAS κ. Παπαδόπουλος (στη φωτογραφία δεξιά), αναφερόμενος στον ελληνισμό της Αμερικής είπε ότι οι νέες γενιές δεν μαθαίνουν ελληνικά, και ότι ο ίδιος εντάχθηκε στην ΑΧΕΠΑ το 1986 ακριβώς για να μάθουν τα παιδιά του ελληνικά.

imagesCABH4CBXΥποστήριξε και εκείνος το αίτημα για απογραφή λέγοντας ότι στην Αμερική έχουμε 500 εκκλησίες, η κάθε ενορία έχει περίπου 400 οικογένειες και η κάθε οικογένεια 3-4 άτομα. “Πολλαπλασιάστε να δείτε πόσοι είμαστε οι Ελληνοαμερικανοί”, είπε. Πρόσθεσε ότι ο ελληνισμός του ’57 έχει αλλάξει, ότι το 1967 πολλοί Έλληνες ¨ανακάλυψαν¨την Αμερική, ότι όταν οι εξ Ελλάδος πολιτικοί φτάνουν στην Νέα Υόρκη μιλούν στην Αστόρια και νομίζουν ότι μιλούν στον Ελληνισμό: Σήμερα, είπε, το Μπρούκλιν και άλλες περιοχές έχουν περισσότερους Έλληνες από όσους έχει η Αστόρια.
Αναφερόμενος στην οργάνωση της ΑΧΕΠΑ, είπε ότι βοηθάει όσο μπορεί, αλλά το κλίμα πλέον έχει διαφοροποπιηθεί “όταν έρχεται στην Αμερική κυβέρνηση της ΝΔ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και όταν έρχεται κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ!” Ακόμη τόνισε ότι οι ομογενείς συνταξιούχοι δεν έρχονται στην Ελλάδα διότι χάνουν εδώ το 1/3 της σύνταξής τους λόγω της συναλλαγματικής διαφοράς,  και πως καθώς δεν έρχονται οι παππούδες δεν έρχονται και τα εγγόνια!
“Όταν έρχεσθε εσείς στην Αμερική, είπε, μας ζητάτε βοήθεια και σας τη δίνουμε. Όταν ερχόμαστε εμείς στην Ελλάδα, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να δεις έναν Έλληνα πολιτικό;” Η γιαγιά μου, είπε, επειδή δεν δήλωσε τον τρίτο της γάμο με αλλοδαπό έχασε την υπηκοότητα και πέθανε με τον καημό αυτόν, ελληνίδα με περιουσία στη Σπάρτη, πλην για το ελληνικό κράτος… μία ξένη!
Αναφερόμενος στα προγράμματα της ΑΧΕΠΑ είπε ότι  έχουν 40.000 μέλη, αλλά όχι πολλά νέα παιδιά,  ότι έχουν ανοίξει στην Ελλάδα και την Ευρώπη 26 Παραρτήματα, ότι φέρνουν παιδιά στην Ελλάδα και ότι βοηθούν με τακτά εμβάσματα και τρόφημα ανήμπορους Έλληνες.
Για το ζήτημα των επενδύσεων είπε ότι όταν είχε έλθει στην Ελλάδα ο Κατσιματίδης και ζήτησε να κάνει εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δεν του έδωσαν την άδεια ενώ σε άλλους ομογενείς τους τρώνε τα λεφτά “ορισμένοι επιτήδειοι”.

Ο πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής,  Άδωνις Γεωργιάδης άνοιξε τη Συνεδρίαση της Επιτροπής, το βράδυ της Τρίτης,  26 Μαρτίου 2013, με αναφορά στον “μεγάλο Έλληνα” όπως τον χαρακτήρισε, Άντριου Άθενς και την προσφορά του στον Ελληνισμό. Ακολούθως μίλησαν ορισμένα από τα μέλη της Επιτροπής. Ο κ. Ψυχάρης υπεραμύνθηκε του έργου των Προξενείων και απέδωσε την υπολειτουργικότητά τους σε έλλειψη επαρκούς προσωπικού.  Έκανε λόγο για προσπάθεια της Ρωσίας να πάρουν τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, αναφέρθηκε στους πολλούς συλλόγους οι οποίοι, όπως είπε “δεν βοηθάνε…” και τάχθηκε υπέρ της ψήφου των Αποδήμων. Από την πλευρά της η κα Κουντουρά των ΑΝ. Ελλ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ποτέ δεν είχε ένα εθνικό σχέδιο και στρατηγική που να βοηθάει την Ομογένεια και την Ελλάδα και κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου για το ¨κυβερνάω χώρα διεφθαρμένων” και για τα περί “Τιτανικού” του τότε υπουργού Οικονομικών. Το λόγο έλαβαν ακόμη οι βουλευτές κ.κ. Βαρεμένος, Σολδάτος , Παππάς, και ο πρέσβης Γεώργιος Λ. Μαρκαντωνάτος, Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Ο κ. Μαρκαντωνάτος είπε πως η Ελλάδα θεωρεί τον Απόδημο Ελληνισμό “μείζον κεφάλαιο” με διαχρονική προσφορά στη γενέτειρα, ότι πρέπει να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα στην ομογένεια, αλλά και ότι στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία “θεωρούμε ότι μπορούσε να βοηθήσει πολύ περισσότερο”.

Ζήτησε την ενίσχυση των δεσμών της ομογένειας με την μητέρα πατρίδα, την αξιοποίηση της Ομογένειας και τάχθηκε υπέρ μιας αμφίδρομης σχέσης με αμοιβαίο όφελος.