Αναστασιάδης: Ούτε σκέψη να φύγουμε από το Ευρώ

Την ώρα που στο εσωτερικό της Κύπρου έχει ξεκινήσει η συζήτηση για παραμονή ή όχι στο ευρώ, ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθαρίζει ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ, προσθέτοντας ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στο κυπριακό δημόσιο και δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας τους.

Μιλώντας στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ τόνισε πως η κυβέρνηση του παρέλαβε ένα χρεοκοπημένο κράτος και κλήθηκε να αναλάβει την κατάσταση με τα δεδομένα που είχε ενώπιον της.

Χαρακτηριστικά κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι για εννέα μήνες η κυβέρνηση Χριστόφια κράτησε μια «χρεοκοπημένη» τράπεζα (Λαϊκή) στη ζωή η οποία απορρόφησε 11 δισ. ευρώ από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας. Επισήμανε, δε, ότι για τα 10 δισ. ευρώ του δανείου διάσωσης επιβλήθηκαν στην Κύπρο δυσβάσταχτοι όροι και διερωτήθηκε -αφήνοντας αιχμές για την ΕΕ- πόσο σοβαρή είναι η θέση των αρχών εκείνων που επέτρεπαν σε μια τράπεζα να απορροφήσει 11 δισ. ευρώ από τον ELA.

Ο κύπριος πρόεδρος είπε ότι η κατάσταση είναι τραγική και έκανε λόγο για πρωτόγνωρες απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων που υποχρεώνουν την Κύπρο να αποτελέσει «πειραματόζωο». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι μέσα από τη συμφωνία του Eurogroup εξασφαλίστηκε η σωτηρία του τόπου, ξεπεράστηκε η άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας και διασφαλίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.

«Δεν θα μειωθούν μισθοί»

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συμφωνία με το Eurogroup θα υπογραφεί πριν τις 4 Απριλίου και υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αφήσουμε το ευρώ» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης. «Με κανέναν τρόπο δεν θα πειραματιστούμε με το μέλλον της χώρας μας» τόνισε, συμπληρώνοντας πως η συμφωνία διάσωσης απέτρεψε τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ο ίδιος εκτίμησε πως η κατάσταση στη Μεγαλόνησο είναι «ελεγχόμενη».

Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα, επισήμανε ότι θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητα του, να μειώσει τις λειτουργικές του δαπάνες, χωρίς αυτό να σημαίνει μειώσεις μισθών.

Σημειώνεται πως ο κύπριος πρόεδρος έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας να προβεί σε μείωση 25% του δικού του μισθού, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης που έπληξε την χώρα.

Για τις τράπεζες είπε πως τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν σταδιακά και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για διασφάλιση των ταμείων προνοίας και των ομάδων των πολιτών που θα πληγούν περισσότερο.Τέλος, διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους οδήγησαν την οικονομία σε αυτή την κατάσταση, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ